ГЕРБ пуска въпросите на Слави, на ход е народът

БСП искат първо да се пита съда, а после да се насрочва референдум
11 май 2016 18:32,
98
ГЕРБ пуска въпросите на Слави, на ход е народът
Снимка: архив Булфото

Управляващите от ГЕРБ подкрепят въпросите, предложени от Слави Трифонов и екипа му за референдум, във вида, в който са внесени.

От тях ще отпадне единствено питането за електронното гласуване, по което вече се проведе допитване до народа, а след това бе прието и решение на парламента.

Това стана ясно по време на днешното заседание на правната комисия в Народното събрание. Крайното решение за референдума на Слави ще вземе утре пленарната зала на парламента.

"За нас е важно хората да кажат "Да" или "Не". Щом като толкова граждани искат въпросите им в този вид, така да е", каза днес Менда Стоянова от името на партията на Бойко Борисов.

Още по темата

С последните промени в Изборния кодекс бе решено референдумите да се провеждат с най-близките по време избори в страната. Така допитването, поискано от Слави и екипа му, трябва да бъде насрочено на датата, на която ще избираме президент.

Преди това мнозинството в парламента обсъждаше варианта допитванията да се разделят от изборите и дори да се запишат като правомощие единствено на президента.

Премиерът Бойко Борисов обаче изрично настоя да се запази досегашният вариант, за да не се създава впечатление, че ГЕРБ се страхува от въпросите на Слави Трифонов.

А те са шест - 1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? 2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? 3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? 4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? 5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? 6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

По време на днешното заседание на правната комисия Кирил Добрев от БСП предупреди, че парламентът приема на конвейер неща, които после КС връща. И предложи първо да се пита съда за допитването на Слави.

Иначе Добрев подкрепял всичко въпроси. И все пак опонира, че "Какво значение има дали хората мразят 240, 120 или 50 депутати?"

"Вие не сте императори и не сте по-умни от българския народ. Аз не съм депутат, слава Богу. Имате възможността да се държите като представители на народа, или като партийни мижитурки", каза на заседанието сценаристът на Слави - Тошко Йорданов, цитиран от "24 часа".                                  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Да! преди 7 години
Съгласен съм с Всички ВЪПРОСИ,включени в референдума! Към 86 -кой депутат се е загрижил за избирателния си район,като всички са назначени от партиите си , а хората изобщо не ги познава!С намаляването им ще има мъртви души и по-малко разходи , защото 50% от сегашните депутати нямат работа там!За субсидиите- щом една партия не може да се самоиздържа, защо народът трябва да я храни !?
64
7
 
4
 
! Отговори
Подписал се преди 7 години
За повечето въпроси аз ще гласувам че НЕ съм съгласен въпреки че се подписах в подписката.Стана случайно и без да съм информиран точно за какво става дума.Това са искания за репресиране на Българските политици което няма да подобри положението в България а само ще ги насърчи към още по големи далавери.Депутатите трябва да се научат да работят качествено а не да им се намаля броя.
63
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Подкрепям всички въпроси,без 4.При нас на балканите това е равно на самоубийство.
62
5
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
За въпросите свързани с мажоритарен избор на кандидати мога да се съглася но депутатите да бъдат намалени до 120 и субсидията на партиите да падне до 1 лв е пълен абсурд.Ако депутатите бъдат намалени много големи части от България,големи общини и градове ще останат без народен представител в парламента.240 трудно се справят с работата какво остава за 120.България няма да забогатее със 120 спестени депутатски заплати.Намаляне на партийната субсидия само ще стимулира партиите да крадат!!!
61
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата работа е да вкараме малко пара във свирката на влака. Хайде защитниците на Славчо да ми отговорят, приема се още по кардинално, няма парламент, няма депутати, няма и субсидии. Ще се вдигнат ли пенсиите или заплатите? или по просто зададено, каква е ползата?
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това че повече депутати се подкупват по-трудно е най-големият виц...на никой не му трябав да подкупва ВСИЧКИ депутати, те повечето си гласуват партийна, Герб имат около 90 човека, купуваш още 30 - и готово. Ако увеличат бройката ще се увеличат и квотите на партиите и положението ще се запази .Когато даден крал в Англия е искал да стане самовластен господар увеличал вал е бройката на лордовете, защото така е имал по-малка опозиция.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4. категорично не - не сме дорасли, за такова нещо. По-добер Машинно гласуване5. Определено Да- така ще се намали корупцията6. Да , посъщата причина като в точак 5
58
0
 
5
 
! Отговори
историк преди 7 години
1 . Приемам. По принцип бих предпочел нулев процент на преференциалан система, но след като се прави всичко възможно да се премахне преференциалната система нека поне се въведе мажоритарна.2. Приемам - 100, 120,150 - няма значение, важното е че сега са твърде много. населението намалява, депутатите - не. ОСвен това те през повечето време не работят, поветоот депутатите са некачествени. Ако се намали бройката ще се увеличи качеството.3. Със смесени чувства съм.
57
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави е тъпо парче
56
3
 
8
 
! Отговори
koko преди 7 години
tozi pleshivia mai i v politikata iska da se namurda i ot tam da lapa kinti
55
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не дай Боже,референдумът да одобри въпросите на Слави,как пък няма един читав,те тогава хаоса,ще е пълен!?
54
5
 
22
 
! Отговори
Умен преди 7 години
Егати тъ.пите въпроси! За членството в НАТО и ЕС няма ли да ни питат? И защо?
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко ! Пак народът ще от към страната на булката. Споко , пак ще ни измамят .Пак ще сме отпред ,а те управниците отзаде ни . И ще ни подпрат яко . Само наивник може да повярва че нещо ще се промени на ползу народу . Дори и ще стане по лошо . Ще си вкарат точните хора и ние ще се пулим ,,защо стана така ,, Който има най-много пари той ще дърпа конците . По малко хора се контролират по лесно . Те и затова,, редуцират ,,населението ,особенно българският етнос.
52
3
 
31
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ХОРА ТОЧНО ПРИ ТОЯ РЕФЕРЕНДУМ Е НЕОБХОДИМО ДА БЪДЕМ ЕДИННИ И ДА НАТИРИМ ПОНЕ ПОЛОВИНАТА ДЕПУТАТИ МИЖИТУРКИ, КАКТО И ДА ИМ НАМАЛИМ СУБСИДИЯТА, КОЯТО ИЗОБЩО НЕ ИМ СЕ ПОЛАГА. АКО НЕ ПОДКРЕПИМ РЕФЕРЕНДУМА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ НАИСТИНА ЩЕ БЪДЕМ НЕ НАРОД, А *** !!!
51
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
50 депутати се подкупват по-лесно, отколкото 240.
50
10
 
6
 
! Отговори
БРАВО НА БОКО!!!! преди 7 години
СТРАХОТЕН ХОД !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОВА --НАДМИНА ВСИЧКИТЕ МИ ОЧАКВАНИЯ ОТ ГЕРБ!!
49
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накрая ще дойдат партизаните и язък за референдуми-меферендуми. Слави и "Ку-ку" са формирани в САЩ и първите им подигравки бяха с АЕЦ"Белене" и българските космонавти/ между другото в Ловеч бе разрушен паметника на Георги Иванов - бил комунист/. Жалко е, че го спонсорират руски фирми. Но до време...
48
5
 
31
 
! Отговори
Край преди 7 години
Заглавието - Герб пуска въпросите на Слави. Тия въпроси ги искаме всички 700 хил. подписали се. И не че Герб ги "пуска" а народното събрание няма как да не се съобрази с толкова човека.Партиите и герб също ще се постараят да омармаладят въпроса за МАЖОРИТАРНИТЕ избори защото това ще е края им.
47
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да хубави въпроси, но комунистическите мафии на ГЕРБ, БСБ и ДПС ще фалшифицират референдума. Само да припомниме при предишните фалшиви избори, как се откриха 350 хил. фалшиви бюлетини от мафиотската партия на Боко Тиквата.
46
2
 
28
 
! Отговори
www преди 7 години
Да мразиш 50 и 150 депутата е... различно, разбира се. Да мразиш 50 например е три пъти по-евтино! В този ред на мисли предлагам да намалим хейтинга, посредством намаляване на физическите лица, мишена на този хейтинг :)