Откровено от Борисов: На Балканите да си премиер е трудно!

Манталитетът ни бил друг - по-малко работим, повече обичаме празниците
Обновена: 23 май 2016 09:55 | 23 май 2016 09:54, Камелия Цветанова
191
Откровено от Борисов: На Балканите да си премиер е трудно!
Снимка: БТА

На Балканите да си премиер толкова години действително е трудна работа. На другите им е по-тежко. Това казва премиерът Бойко Борисов в интервю за световноизвестната сръбска журналистка и продуцент Мира Аданя-Полак за Радио и телевизия Сърбия, пише "24 часа".

Още по темата

Видео от интервюто Борисов публикува на страниците си в социалните мрежи Facebook и YouTube.

Според българския премиер Балканите са толкова сложни, защото много години сме били назад, а и войната създаде големи проблеми.

"Създадоха се толкова много държави, нови администрации, нови отношения. Много омраза се генерира на Балканите", заявява Борисов.

Запитан за това каква е цената, която България плаща за влизане в ЕС, Борисов казва: "Европа винаги иска неща, които са добре за всички народи - иска демокрация, свобода на словото, прозрачност, върховенство на закона, а това е най-доброто за всеки народ”.

Той не крие, че Европа дава много пари на страната, но България е кофинансирала всички проекти, а и много от проектите са с пари от бюджета.

"Проведохме една много голяма битка с контрабандата и над 4 млрд. повече събрахме в бюджета. Затова даваме и повече пари на пенсионерите, ремонтираме хем старите магистрали, жп линии, мостове, изградихме пречиствателни станции. Черно море и реките сега са абсолютни чисти. Всички големи градове имат депа за битови отпадъци. В София има най-модерният завод за преработка на битови отпадъци в Европа - уникално съоръжение. Всичко това е с европейски и български пари - музеи, археология, туризъм. Това са много усилия на цялото общество и хората", казва Борисов.

Според него има две разлики между Изтока и Запада - едната е в това, че в Европа много отдавна е дошла демокрацията.

"В нашите държави имаше тоталитарни съд, прокуратура, правителства. Партиите бяха политически устроени, че да се подчиняват, нямаше частен капитал, всичко беше държавно. Така беше на много места и в България. При нас много болезнено и трудно беше направена тази реформа. Цели поколения са работили с мисълта, че държавата е най-добрият стопанин и най-важното нещо е държавата и институциите и да са най-силни”, казва премиерът.

И продължава: "Докато в Европа много отдавна демокрацията е дошла. След това има разлика в манталитета на хората - ние сме православни християни, почитаме си църквата. На Балканите хора са по-темпераментни, по-весели, работят по-малко, повече обичат празниците. Докато като отидеш в Германия всичко в 22.00 часа ляга да спи и се готви сутринта за работа, отидеш в Белград или София – в 22.00 часа започват да излизат за ресторант. Манталитет е друг. Но когато има пазарна икономика и знаем вече, че само с работа се постигат резултати пари и ние ще се променим”.

Пред Мира Аданя-Полак министър-председателят е категоричен, че България винаги е помагала на Сърбия по пътя и към Европа - за визите специално. „Навремето Югославия винаги е била преди Европа. Ние завиждахме на Югославия, тя беше Запада за нас”, споделя Борисов и припомня за западните коли и немските марки от недалечното минало.

"Живея аз тук в едно градче Банкя, то по права линия е на 80 км от Ниш и от къщата ни можеше да се хваща телевизията в Белград. Само, че тогава милицията обикаляше сутрин рано в 06.00 часа да видят, ако има антена да сочи към Белград и баща ми Бог да го прости, беше направил антената ни - 2 белега за българска и сръбска телевизия. Вечер като се стъмни и не се вижда, ме буди, отивам завъртам антената и цялата махала се събираше да гледа, защото тогава Югославката телевизия даваше футболни и боксови мачове, имаше забавни програми. Като свършат през нощта, ме буди, аз мъничък и тъка-тъка отивам намествам антената и пак лягам”, разказа Борисов.

"Сиреч, толкова Югославия тогава е била преди нас. Войната в Югославия върна и Балканите назад. Няма място, където да има война и да има просперитет, то винаги е лошо. Виждате какво стана в Сирия, Ирак и Либия, не стана по-добре. Затова, когато сме си говорили в Брюксел винаги съм казвал не може между България, Хърватия, Словения, Австрия, Германия да има една черна дупка, която да не е в ЕС-Сърбия. Така, че надеждата ми и цялата ми помощ и подкрепа сръбският народ ги има за влизането в ЕС”, казва още Бойко Борисов.

В заключение Борисов отправя най-братски и приятелски поздрави към Сърбия.

„И Новак Джокович ми е добър приятел, даже в нас идва… Сиреч, Балканите сме си мъже… Това също е заложено в нашия манталитет”, казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов печели всички избори, премиер на държава е, а бил ***...Вие, умните, работите за копейки и наричате другите *** ?!
100
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само Борисов е смел и затова е премиер.Другите слагат подставени лица като недоразумението Орешарски.Бойко е пич, а вие си плюйте от завист, това ме кара да се усмихвам, кремъълски подлогги :)
99
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А а , трудно ! 20 и кусур милиарда заем и..... пей сърце. И баба Дена от Горно Нанадолнище може да управлявя така .На чужд гръб и 100 милиарда са малко.
98
8
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
За пръв път от 26г. България има премиер на който вече не му трябват повече пари. От това може да произтече нещо добро.
97
2
 
3
 
! Отговори
Nable преди 7 години
Nai-mnogo e trudno za bulgarskite djamiii i bulgarskite medreseta.
96
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трудно е да си Премиер на Балканите . Но не е трудно да се променят названията . Балканът е Стара Планина , а полуостровът - Старопланински . В съвременният Свят ние се нуждаем от Реклама , а не от Антиреклама . Аз като чуя понятията балкани и балкан - ски полуостров направо ми се повръща .
95
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Милият той,от зор се е стопил-кожа и кости!
94
5
 
15
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
На балканите няма да е трудно да си премиер, ако се сключи една коалиция между странните и се прогонят някои нежелани етноси от балканските земи.
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хах свобода на словото...за това като мапишем нещо за гнусните пчки и трият коментари или като "обидиш" гнусна *** в ЕС и могат да те вкарат в затвора. А навънка в УК почват да пият още от 18 часа и не само млади ами и дърти бабки на по 60...
92
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
,,Виждате какво стана в Сирия, Ирак и Либия, не стана по-добре.'' - ние виждаме , само господарите ти от Вашингтон и Брюксел не искат да видят какво сътвориха с тези някога проспериращи страни !
91
1
 
9
 
! Отговори
Plevenska bara преди 7 години
Pa da sa probva za baron - moje da mu sa usladi?!:-)
90
1
 
5
 
! Отговори
Rie gani преди 7 години
Pa da gi turgame za premieri samo edna godina. Da ne gi ozorvame hepten mnogo! :-) posle da stavat pisateli...:-)
89
1
 
2
 
! Отговори
Klich Co bre преди 7 години
Ne e lesno za vseki...ama moje i da ima nekoi v eu, deto da moje poveche da nosi i da vdiga...da itlaskva...
88
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ МНОГО ТИ Е ТРУДНО ЗНАМ ,ЗАТОВА ПЛАЩАТЕ С ПАРИ ДА ВЛЕЗЕТЕ В ПОЛИТИКАТА,ОКОПАЛИ СТЕ СЕ ВЪВ ВЛАСТТА И С ВСЯКАКВИ СРЕДСТВА БРАНИТЕ ВЛАСТТА СИ . ЗАТОВА ЛИ Е КРЪВНАТА ВОЙНА ,КОЯТО ВОДИТЕ ВИЕ ПОЛИТИЦИТЕ ДА СТЕ ВЪВ ВЛАСТТА ,ЗАЩОТО БИЛО МНОГО ТРУДНО ! НЯМАМ ДУМИ ЗА НАГЛОСТТА НА БОРИСОВ ! ГОРКИЯТ ТОЙ ...АМИ ОТДРЪПНИ СЕ БЕ КАТО ТИ Е МНОГО ТРУДНО !
87
0
 
20
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Също така не бесим, когато трябва, такива, които много крадат !
86
2
 
3
 
! Отговори
Pap преди 7 години
Solidarnite danaci ot prihodite na celia bg narod da izpolzvame za nujdite na celia bg narod i gostite v rbg...:-):-):-)
85
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
> по-малко работим, повече обичаме празницитеКаза Тиквун който през половината време рита топка и се занимава с лични работи. Аре у лево.
84
15
 
4
 
! Отговори
dp преди 7 години
Вярно е, че огромната част от хората предпочитат празниците пред работата.Както е вярно, че практически всеки един от тях може да се превърне в работохоликот един ден на другия ако види перспектива и бъдеще в това, което прави.Докато не се изчисти властта от контрола на съветската агентура, която всяческисаботира развитието просто за да задържи контрола си, перспектива все таканяма да има.
83
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета коментарите и Бойко ми изглежда като професор пред вас. Единия написал ,че безработицата била 40%, другия със сто правописни грешки се смее колко *** бил Боце,третия чак Германия намеси.....
82
4
 
17
 
! Отговори
anoniemn преди 7 години
Тоя не спря да се самовъзхвалява. Посмали, ***!