При избори днес: ГЕРБ - 25%, БСП - 12%, ДПС - 5%

"Галъп": Доверието в президента достига най-ниската си точка през май
29 май 2016 19:36, Анисия Иванова
295
При избори днес: ГЕРБ - 25%, БСП - 12%, ДПС - 5%
Снимка: архив Булфото

При евентуални парламентарни избори ГЕРБ може да разчита на 25,4% от гласовете на избирателите, следва я БСП с 12,4% и ДПС – 5,3%. Това сочи последното проучване на „Галъп” за електоралните нагласи.

В парламента имат шанс да влязат като минат 4-процентраната бариера Реформаторския блок – 4,8% и Патриотичния фронт  - 4,3%, показват резултатите от допитването.

Под бариерата остават АБВ и „Атака” с близо 3% потенциален електорат, 37% от запитаните заявяват, че не биха гласували.

За отбелязване е чувствителният дял готови да гласуват за Слави Трифонов - 3%. Хипотетична негова формация вече има реалистични изгледи да влезе в парламента, ако изборите са сега. В същото време обаче потенциалните гласове за Трифонов са най-много сред най-младите – група с по-нестабилно електорално поведение.

 

Идните месеци ще покажат от кои политически ниши идва подкрепата за Трифонов, но обикновено това са гласове извън твърдите електорати, предимно на хора, които не са гласували, или по-рядко гласуват, или пък са гласували за други формации, основаващи се на харизматичен лидер.

Запитването на "Галъп" е независимо и проведено в цялата страна чрез пряко интервю между 13 и 19 май. Периодът на изследването е скоро след конгреса на БСП, оттеглянето на подкрепата на АБВ за кабинета и предложението на ДСБ за издигане на Росен Плевнелиев. Времето на сондажа обаче не обхваща изявлението на Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Последиците от всички тези събития тепърва ще оказват влияние върху общественото мнение, но по всичко личи, че засега в отношението към политически процес няма съществена динамика спрямо предишни месеци.

Въпросът накъде върви България месец след месец дава около 20% оптимистични оценки и очаквания и 60% песимистични. През май 22% отговарят „към по-добро“, а 59% - „към по-лошо“.

Доверието в президента през май пък достига най-ниската си точка от началото на мандата и остава на една от най-ниските си позиции в исторически план – с 23% доверие и 66% недоверие.

През месец май 25% имат доверие в правителството, а 64% заявяват недоверие. 16% оценяват положително парламента, а 75% - отрицателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още по темата: БСПГЕРБпроучванеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
5
 
! Отговори
ДАА преди 7 години
ГРОБАРИТЕ СА ПЪТНИЦИ ,ПРЕКАЛИХА С КРАДЕНЕТО
128
4
 
8
 
! Отговори
Бонкат преди 7 години
Много им е 12% на комунизите и 10% няма да имат на изборите
127
1
 
4
 
! Отговори
ха преди 7 години
Кой вярва на платените от Сикаджията изследвания? Ако вярваш значи си безмозъчен. Неговото театро е безкрайно!!!
126
2
 
1
 
! Отговори
Край преди 7 години
Кефат ме обаче отявлените гербери - първия мандат му държаха снимки на бюрата си плакати по стените на вожда и учителя. Сега тук громят БСП. Не виждате ли че това е единствената демократична партия в България - Идеология, членски внос се плаща, членове имат реално, гласуват - до последно не знаеш кой ще ги оглави.
125
1
 
3
 
! Отговори
Ешек Сики преди 7 години
Германия е най големия враг на Турция. Това да го знаете.Не е Русия. Не е САЩ. Зад "гези" , зад ПКК зад всичко стои Германия. Или по скоро дълбоката Германия. Не бабичката. И въпреки, че тези неща са известни за турските управници Германия не е загубила силата си. Не е загубила лостовете си чрез които оказва влияние в Турция и Балканите. Само не можем да разберем каква е целта на тази държава.
124
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 7 години
Ее още по тройната коалиция па и преди това при Царя бая се понаправи по селата в които живеят турци. То ти виж чисто българските села - мъртвило, по некое гладно куче се скита и некой пияница чека да отворят кръчмата.
123
3
 
4
 
! Отговори
Ешек Сики преди 7 години
Нищо не е направил "пашата". Имат нова канализация и путища но ги направи Бойко.Колкото и да го мразим, Бойко е единствения държавник който инвестира в нашите региони. Аз не го мразя.
122
1
 
1
 
! Отговори
Край преди 7 години
Пешо *** да ви направи анализ та да ви светне. Първична работа- черно и бело в него се преплитат във календара- живот.
121
0
 
2
 
! Отговори
Край преди 7 години
Ешек Сики много човешки доводи вадиш против ДПС. Едно момче от ДПС ми каза наскоро - Верно че много краде пашата обаче и доста се направи по нашите села. Ако не беше той - политиците щяха да ги забравят. Сигурно има нещо вярно.Българите си имаме едно наум за благините от Турция - исторически не са ни се понравили.
120
7
 
2
 
! Отговори
Пешо Чука преди 7 години
ПРОБЛЕМА НА ИЗБОРИТЕ ---НЕ Е ПАРТИЕН!ПРОБЛЕМА НА ИЗБОРИТЕ Е-----ДАЛИ СМЕ С ЕВРОПА ...ИЛИ С РУСИЯ!!!!ВСЕКИ , КОЙТО ГЛАСУВА ЗА "БКП--СГОВОРА ОТ-- "БСП ,ДПС, ПФ, АБВ , АТАКА -----Е ЗА ПУТИН И РУСИЯ!ВСЕКИ , КОЙТО ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ , ДОСТ , РБ, И СДС------Е ЗА ЕС И НАТО !НЯМА ПАРТИИ , НЯМА ЕТНОСИ , НЯМА РЕЛИГИИ----СТАВА ВЪПРОС ЗА НАШАТА СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ!!!
119
0
 
3
 
! Отговори
Ешек Сики преди 7 години
Германия се бърка навсякъде. Меркел не я гледайте. Ако започна да ви обяснявам защо махнаха Давутоглу - няма спор: много интелигентен човек, професор. Евреин. Турски евреин мечтаещ за велика турция но се продаде на германците. Няма как да пиша тук - няма място има ограничение за символите. Давитоглу, не се продаде на германците но се поддаде. Повярва им. А ЕС е кукла на Германия. Това да го знаете. Не Обама командва Ес. Не!В турските сайтове такива неща се появиха, че Германия изобщо не е "победена" както смятат някои.
118
1
 
2
 
! Отговори
До Ешек Сики: преди 7 години
Всъщност много добре знам! Точно от Североизточна България съм! И макар да съм с български произход имам доста познати, приятели и приятелки, които са точно българи и българки от турски произход! Проблема пич е, ЧЕ ТАЗИ МАФИЯ НЕ УПРАВЛЯВА САМО СЕВЕРОИЗТОЧНА, А ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ! И ТО ПОВЕЧЕ ОТ 70 ГОДИНИ! Така че Турция, САЩ, ЕС НЯМА ДА НИ ПОМОГНАТ С АБСОЛЮТНО НИЩО! Единствено решение е НИЕ БЪЛГАРИТЕ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ ПРОИЗХОДА ДА СЕ ЗАХВАНЕМ И САМИ ДА СИ ИЗЧИСТИМ КОЧИНКАТА!
117
1
 
0
 
! Отговори
Край преди 7 години
Е Браточки ако искате да гласувате за магарета и да ви управляват магарета не ви притеснява - не гласувайте на референдума. Пряката демокрация е за осъзнати граждани които имат желание да държат съдбата на държавата си в ръце.
116
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Вижте как се включиха срещу референдума всички 1. партиите, 2. платените им социолози /почти всички/, 3. политиците от всички партии 4. президента ги дава на КС. 5. телевизиите се правят че няма такъв референдум. АКО ГОРНИТЕ ВИ ХАРЕСВАТ не гласувайте на референдума или гласувайте с не на въпросите.
115
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Край: Я да направим сравнение МАГАРЕ - Путин или който щеш политик Магарето не краде не взима подкупи не приема лоши закони Путин ги прави тези неща ИЗВОД МАГАРЕТО си е по стока
114
0
 
1
 
! Отговори
До158 Край преди 7 години
След 45 години комунизъм и 25 комунистически капитализъм , магарето не е лош избор!
113
1
 
1
 
! Отговори
Червен Колю преди 7 години
До Анонимен 156 БСП плаща
112
0
 
0
 
! Отговори
До Край: преди 7 години
Ти не разбираш ли, че българите без значение дали са от български, турски, помашки или някакъв друг произход НЕ ГЛАСУВАТ ЗА ЛИЧНОСТ! ТЕ ГЛАСУВАТ ЗА КОГОТО СА ИМ КАЗАЛИ! И да! Ако ГЕРБ, БСП, ДПС и така нататък ИЗДИГНАТ НЯКОЕ МАГАРЕ, ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪОТВЕТНИТЕ ПАРТИИ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА МАГАРЕТО! ДОРИ И ИЗБОРИТЕ ДА СА МАЖОРИТАРНИ И ТЕ МНОГО ДОБРЕ ДА ЗНАЯТ, ЧЕ ГЛАСУВАТ ЗА МАГАРЕ! ТОВА Е ЖЕСТОКАТА ИСТИНА!
111
1
 
4
 
! Отговори
Ешек Сики преди 7 години
Всички които ми цъкат минуси не знаят какво е да си с турски произход в Североизточна България. Тук управлява мафия господа. Не знаем каква е. Но закони няма. ДПС бошлаф!
110
3
 
5
 
! Отговори
Ешек Сики преди 7 години
до 151Точно! ДПС винаги са имали власт. Даже полицията на се намеси когато биеха Енимехмедов. ДПС са държава в държавата.