При избори днес: ГЕРБ - 25%, БСП - 12%, ДПС - 5%

"Галъп": Доверието в президента достига най-ниската си точка през май
29 май 2016 19:36, Анисия Иванова
295
При избори днес: ГЕРБ - 25%, БСП - 12%, ДПС - 5%
Снимка: архив Булфото

При евентуални парламентарни избори ГЕРБ може да разчита на 25,4% от гласовете на избирателите, следва я БСП с 12,4% и ДПС – 5,3%. Това сочи последното проучване на „Галъп” за електоралните нагласи.

В парламента имат шанс да влязат като минат 4-процентраната бариера Реформаторския блок – 4,8% и Патриотичния фронт  - 4,3%, показват резултатите от допитването.

Под бариерата остават АБВ и „Атака” с близо 3% потенциален електорат, 37% от запитаните заявяват, че не биха гласували.

За отбелязване е чувствителният дял готови да гласуват за Слави Трифонов - 3%. Хипотетична негова формация вече има реалистични изгледи да влезе в парламента, ако изборите са сега. В същото време обаче потенциалните гласове за Трифонов са най-много сред най-младите – група с по-нестабилно електорално поведение.

 

Идните месеци ще покажат от кои политически ниши идва подкрепата за Трифонов, но обикновено това са гласове извън твърдите електорати, предимно на хора, които не са гласували, или по-рядко гласуват, или пък са гласували за други формации, основаващи се на харизматичен лидер.

Запитването на "Галъп" е независимо и проведено в цялата страна чрез пряко интервю между 13 и 19 май. Периодът на изследването е скоро след конгреса на БСП, оттеглянето на подкрепата на АБВ за кабинета и предложението на ДСБ за издигане на Росен Плевнелиев. Времето на сондажа обаче не обхваща изявлението на Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Последиците от всички тези събития тепърва ще оказват влияние върху общественото мнение, но по всичко личи, че засега в отношението към политически процес няма съществена динамика спрямо предишни месеци.

Въпросът накъде върви България месец след месец дава около 20% оптимистични оценки и очаквания и 60% песимистични. През май 22% отговарят „към по-добро“, а 59% - „към по-лошо“.

Доверието в президента през май пък достига най-ниската си точка от началото на мандата и остава на една от най-ниските си позиции в исторически план – с 23% доверие и 66% недоверие.

През месец май 25% имат доверие в правителството, а 64% заявяват недоверие. 16% оценяват положително парламента, а 75% - отрицателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още по темата: БСПГЕРБпроучванеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Опитват се да ни манипулират . По скоро отсега гласят ФАЛШИФИЦИРАНЕТО на избори . ГЕРБ са перфектна машина по демагогия,лицемерие и фалшифициране на избори .
148
3
 
7
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Герб 25 % ? Нищо чудно те всички римляни гласуват за тях ....и от българите има тикви дето си дават вота заедно с римляните за техните лидери !
147
0
 
2
 
! Отговори
Ешек Сики преди 7 години
Аз всяка сутрин си преглеждам турските сайтове. Има снимки на страшни издевателства на полицаи над протестиращи във Франция. Тази сутрин имаше цяла галерия в турски сайт как френски полицаи млатят с ритници протестиращи жени. Защо това го няма в българските медии?
146
0
 
5
 
! Отговори
ззд преди 7 години
Галаб са платени измамници. Опитват се да манипулират.
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб-милиардои заеми ,турски ***,демагогия ,лицемерие , всекидневна престъпност , демографски срив ,поругатели на историята ни и 25 % ???????
144
0
 
2
 
! Отговори
Ешек Сики преди 7 години
Ами тя Русия не дава нищо ей така даром за красивите ви сини или черни очи. Европа също. Но нека помислим малко. Ако имате парички Русия ще ви даде всичко. Но Европа - Не. 1000 турски студенти се обучаваха в Москва. За ядрени технологии. Германия и Франция се отказаха да продадат танкове на Анкара ей така защото не била "демократична". Знаете ли какво се случва в Франция днес заради протестите там? Ами бият, влачат протестиращи но демократичните медии мълчат.
143
1
 
5
 
! Отговори
А ,СТИГА ,БЕ.... преди 7 години
КОЙТО ВЕРВА НА РУСИЯ ------НЕ ОТИВА ДАЛЕКО ....!КАТАСТРОФАТА МУ Е ----В КЪРПА ВЪРЗАНА!ЗАТОВА СМЕ НА ТОЯ ХАЛ.....ОТ ПРИЛАГАНЕТО ВСЕ НА----- "БРАТСКИЯ СЪВЕТСКИ ОПИТ"!ЗАТОВА НЕМА ВЕЧЕ ХОРА ПО СЕЛАТА И ЯДЕМЕ ЧУЖДИ ДОМАТИ , ЗЕЛЕ И ......ГООООООЛЕМАТА "СИБИРСКА КРАСТАВИЦА"....В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО!!
142
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ РАЗБРАХ КОЛКО Е РЕЙТИНГЪТ НА ОЛИГООООФРЕНА ПЛЕВНЕЛИЕВ? 1 ИЛИ 2 %??????
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Руски мекерета А нещо за Червеният *** от Банкя ?Той чие *** е ?
140
1
 
4
 
! Отговори
За Ешек Сики.. преди 7 години
Само не ми казвай , че си за Русия .Ако си за ПКК---значи , не си и чист турчин , а си кюрд!КОМУНИСТ--МЮСУЛМАНИН , НЯМА!/..ако верваш в Аллаха -не може да верваш в КомунизЪма...ха,ха,хаааа//...Две религии-не могат да съществуват заедно.../
139
2
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Ешек значи ставаш за депутат при пропоционалната ни избирателна система - само трябва някой да те впише в Листата. И аз имам съмнения в Нато и ЕС. Обаче *** до Сърбия. Руснаците го карат на вечна дружба и не са вкарали в страната 1 рубла. А в България еврофондовете са гръбнака на икономиката -не че това е добре ама без тях съвсем зле.Борисов във външната си политика се справя доста добре - парадоксално обаче факт.
138
3
 
1
 
! Отговори
Ешек Сики преди 7 години
до 184Русия си има огромни проблеми в момента.Русия не е е виновна за "гези" .Путин вчера си го каза ясно в Атина, че не го интересуват кюрдите. А очаквал подобрение на отношенията с Турция.Русия беше готова да предостави атомна технология на Турция докато Германия не искаше да продава танкове но нищо. Турция си произвежда сама - танкове, самолети и хеликоптери.
137
0
 
3
 
! Отговори
Вервайте им преди 7 години
Кънчо, Кольо и Андрей ... 26 години тралалалалей
136
0
 
2
 
! Отговори
Ешек Сики преди 7 години
Ешек е магаре. Сики е половият орган на магарето. На мъжкото магаре
135
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не си разбрал нещо Ешек !Русия ти е най-големия душманин на българската нация!Това е целта на Русия-----ДА СЕ ХВАНЕМЕ ЗА ГУШИТЕ , НИЕ ...БЪЛГААРИ И ТУРЦИ -----А , ТЕ ЗАЕДНО С *** ДА НИ УПРАВЛЯВАТ,-- ДОЯТ И СТРИЖАТ , КАТО ОВЦЕ!!!ГЕРМАНИЯ --НЕ ТИ Е ПРОБЛЕМА , ВЪПРЕКИ , ЧЕ БАБИЧКАТА МЕРКЕЛ , СЕ НАПРААВИ НА "ПО-ДЕМОКРАТ".... ОТ ....ОБАМА, ДАЖЕ....!РУСИЯ , ТИ Е ПРОБЛЕМА---И ТИЯ , КОИТО ГЛАСУВАТ , ЗА НЕЯ.
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЕЗ СОРА ЗА КОТНТОР НА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИМА!!!видяхте как излъгаха с резултатите за кмет на софия за нея гласували с 30% от колкото гласували за съветници от герб!!!!!!НЕ МОЖЕ ДА ИМА С 30% ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ ЗА КМЕТ ПА ЗА СЪВЕТНИЦИ НЕ !!!!!!ЕЛЕКТОРАТА Е Е ЕДИН И СЪЩ ГЛАСУВАЛИЯ!!
133
0
 
1
 
! Отговори
Ешек Сики преди 7 години
до 178Аз също бях за ЕС и НАТО. Но вече се колебая. Иначе благодаря за добрите думи. Българите сте прекрасни хора - някои. Други сте боkлуци. То и при турците е същото де.Ес и НАТО вече нямам мнение за тях.
132
2
 
4
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
Не разбирам омразата на българските турци към комунистите, Георги Първанов кой го избра? Гласовете от Турция и българските граждани от турски произход. Кабинета Станишев по същия начин. Дайте по сериозно дами и господа от турски произход. Обединението прави силата!!!
131
0
 
6
 
! Отговори
Край преди 7 години
Че Германия не е загубила интерес към Балканите се вижда от политиката у нас. Борисов е удобен ва Меркел - слуша я и го засипват с евраци. Дойдат ли БСП - секват /много корумпирани - а герберите не били/. Единствения значим европроект на Сърбия е магистралата от Ниш до Калотина. Даже Трейс я строят. Германия има интереси в България си мисля.
130
0
 
2
 
! Отговори
за Ешек Сики преди 7 години
Абе , пич "Ешек"...не е ли магаре на турски...??!Имам прияятели турци и поназнайвам доста от тоя език.Иначе ми харесва , какво пишеш.АЗ СЪМ ЗА ЕС И НАТО!НАЙ-ВЕРВАМ НА МЕСТАН , ЗАЩОТО НЕ Е РУСКИ *** И ***.ОТ ТУРЧИН-----"КОМУНИСТ" , НЕ СТАВА........знам със сигурност!/..въпреки , че ибрици--всекъкви.../