Русинова: Доходите ни не зависят от социалната политика

Министърът иска да подобри връзката между бизнес и образование
Обновена: 29 май 2016 12:45 | 29 май 2016 11:36, Петя Славова
60
Русинова: Доходите ни не зависят от социалната политика
Снимка: архив, Булфото

Социалният министър прави социална политика и тя не трябва да се бърка със социалистическа политика. Доходите на работещите в България не зависят само от социалната политика и би било жалко, ако зависеха само от социалната политика – зависят от това какво работят, как работят и каква е икономическата обстановка в страната, каза пред bTV социалният министър Зорница Русинова.

Тя посочи, че усилията й ще са насочени към подпомагане на работещите за реализацията им, както и на фирмите за постигане на по-добра среда за правене на бизнес. Русинова посочи, че трябва да се подобри връзката между образованието и бизнеса, като по региони ще се изясни какво търсят фирмите.

Като друг акцент в работата си министърът посочи подпомагането на семействата с деца с увреждания. „Насочването на социалните услуги трябва да е към хората, които имат най-голяма нужда от това. В България има достатъчно широка мрежа от социални услуги, трябва да се разгледа качеството на тези услуги”, обясни Русинова.

Тя посочи, че се готви нов Закон за социалните услуги, който регламентира ясно нуждите на човека и поставя по-добър финансов стандарт за най-тежките случаи.

Приоритет ще бъдат и работещите майки. Стимулите в случая ще бъдат както за работодателите (при въвеждане на гъвкави форми на заетост и възможност за дистанционна работа), както и за родителите.

По отношение на промените в пенсионното законодателство, Зорница Русинова заяви, че подкрепя реформата с прехвърлянето на партидите в НОИ, като „ще има План Б”, ако текстовете паднат в Конституционния съд. Със социалните партньори ще продължат обсъжданията на промените в КСО.

Като „изключително дипломатична, консенсусна” тя определи работата на своя предшественик Ивайло Калфин, на когото тя беше заместник. Русинова посочи, че някои от започнатите реформи ще бъдат продължени – като тази на ТЕЛК и деинституционализацията.

Във всяко правителство има конфликт между социалния и финансовия министър. По времето на Калфин това стигаше до сериозно напрежение, което се пренасяше и върху управляващото мнозинство. „Ние работим с министър Горанов в екип – най-добрите и умни решения се вземат заедно”, заяви Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубаво нещо е пазарната икономика има конкуренция слабите не издържат и фалира,т докато накрая остане един монополист. Кой са големите монополисти хайде сега да видим опа май всичко е в чужди ръце и капиталите се изнасят та каква е полазата от тая пазарна икономика. Май всики работим за ЕС капиталите изтичат и от там в хазната няма парички, ммм ?
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ministarkata. SNAE, CHE KOGATO SI ZEL DEN. V CHALGATA. NA DRUGIYA DEN. NE STAVASH. SA RABOTA.
14
3
 
14
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Социалната система да престане да отглежда търтеи, а да даде работещи предложения за ангажирането им.Вместо ромите да се издържат от нашите пари цял живот може да се създадат предприятия, в които да работят след кратко обучение.Безсмислено е да ги караме да учат 12 години след като това не им се отдава.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая лелка наясно ли е че първо никой не длъжен да работи и второ като и се лепнем пред вратата на социални помощи какво ще прави, май нещо и е объркано в кабинета.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5А, и в Румъния, т.е. в "най-умните и с некорумпирани и грижовни" държавници, страни на ЕС. Само че там, май има необлагаем минимум. Ние, както винаги сме най-правоверни, най-пазарни, най-"либерални"(т.е. анархо-капиталистически-мафиотски, без правила, а ако ги има - са така направени, че свободно да се нарушават от заинтересованите в ущръб на работещите и честните). Няма в Европа и "пръстови отпечатъци" за да те лекуват с твоите пари, но нас пак ни лъжат, че има, и ще ги пробутат.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
VSICHKO. SAVISI. OT SLUJHBITE. PO SIGURNOSTA. , KAK. I KOLKO. SHTE NI. REKETIRA. DURJHAVATA
10
1
 
17
 
! Отговори
raekwom преди 7 години
Защо не прехвърлят парите от банковите сметки на всички политици и собственици на компании от така наречения едър бизнес в НОИ? Хем парите им ще са на сигурно и няма да има опасност от повторение на КТБ, хем ще покажат нагледно, че работят за България!!!
9
0
 
7
 
! Отговори
Kantar siguriavane преди 7 години
Bg rabotesti hora ot bg narod vseki mesec vnasiat levove za socialno osiguriavane - kade, kolko levove sa natrupani i kak sa razpredeleni po meseci, po quartali tasi gdina?! Kakva e sapostavkata s poslednite 9 godini po prihodi, razhodi, investicii, pechalbi? Poluchava li vseki bulgarski grajdanin s socialna osigurovka pismo na adresa si ot osiguritelnia institut kakvi natrupvania ima vsiaka godina v solidarnia socialen osiguritelen bg institut? Ima hora, koito nito vednaj ne sa polzvali levove
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами чакаме решение за закриване на социалното министерство, действайте.
7
2
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Русинова казва "Доходите на работещите в България не зависят САМО от социалната политика", а заглавието на статията е: "Доходите на работещите в България не зависят от социалната политика"Поздрави за автора на статията - образец за обществено полезна журналистика.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DO STRANJHATA, POVECHETO. POLITIZI. VURSHAT RABOTATA SI. KATO. PO VREMETO. NA. TOTALITARNITE. TARIKATI. OBICHAT DA PITAT. SAMO. MOSKVA
5
0
 
11
 
! Отговори
ех "водачи" преди 7 години
Росице ***, как така доходите не зависят от социалната политика, *** Росице? Има ли в една държава по-социален проблем от доходите?! Доходите не са само работна заплата, не са само резултат от жив труд, от непосредствена заетост. Хайде да не се учим на ТРУД и социално дело. Доходите са и резултат и източник. Може да имаш "либерални" възгледи, но чак пък толкова. А какво имаш в подсъзнанието с мъдростта, че "...социална политика не трябва да се бърка със социалистическа политика." само ти знаеш.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има една огромна група от хора, които не желаят да работят и доходите им са изцяло от социални помощи. По този въпрос ще се предприеме ли нещо или пак никой няма да се осмели да разрови там?!
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия за *** ли ни имат, след като от вас нищо не зависи и не знаете защо сте там оставките и да ви няма. Чакайте да видим аха 2 мандата а съдебната реформа в задънена улица кой е виновен. Цацата ще се скъса от много работа.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
AMI ISKASH. DA SI PROISVODITE. A. TE BUTAT V SATVORA. EDIN PRIMER
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А от кой зависи икономическaта обстановка в страната. Внасяте отвсякъде чужди стоки за да съсипете българския производител от там и ниски заплати. Работодателя не може да издържи на вашата неграмотна политика кои са ЛИДЛ да речем и какво търсят тука. Bън ЕС от държавата.