Политици, "мирно" пред учителите! Образованието - приоритет!

Бъдещето не идвало по тръби за газ, а е в просветата и таланта
186
Политици, "мирно" пред учителите! Образованието - приоритет!
Снимка: БТА, архив

Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически. Това каза президентът Росен Плевнелиев, по време на откриването на Националния учителски събор в зала "Арена Армеец“, в който участват над 12 хиляди преподаватели.

"Това, което политиците трябва да направят е да застанат "мирно", да ви погледнат и да ви чуят“, заяви той.

Според него съдбите на милионите българи зависи от учителите.
 
"Вие сте представители на най-важната професионална общност, вие сте хората, които в най-голяма степен определят бъдещето на България.  Убеден съм, че вие сте благословени със своята професия“, заяви Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че българското образование в момента се намира в преломен момент на чакани от години реформи, които да решат натрупаните проблеми.

Според него най-добрата инвестиция за една страна е образованието на младите.

"В центъра са децата, бъдещето на България, а реформата е невъзможна без вас – учителите. Отговорността е огромна на всички. Такова трябва да е и призванието на вашия труд, трябва да нарастват отговорностите, но и авторитета, на учителите както и възнагражденията им“, заяви още Плевнелиев.

Бъдещето не идва по тръби за газ и петрол, то е в иновациите, в таланта, в просветата и образованието, смята държавният глава.

Той припомни, че от първия ден на мандата му на "Дондуков" 2 образованието е основен приоритет на президентската институция.

"В нея бяха провеждани, съвети посветени на образователната реформа, на новите механизми за финансирането на образованието. Налагаме нови европейски критерии, налагаме хоризонти пред българското образование и аз съм сигурен, че резултатите ще дойдат“, коментира Плевнелиев.

"Всички заедно търсим така необходимата връзка между бизнес и образование, с усилията на три министерства стартирахме нови проекти за професионално образование и обучение“, посочи държавният глава

Според него всички политици заедно с учителите трябва заедно да носят отговорност за образованието.

"Ние искаме заедно с вас да изковем бъдещето на България“, коментира Плевнелиев.

Той допълни, че в трудните времена именно българските учители са тези, които ще се нагърбят с ролята на духовни водачи на българския народ.

"Нека да продължим да следваме светлия пример на българските възрожденци – „Чрез просвета за България“, да не скъпим средства и време за тези най-важни за българската държава институции – училищата. Нека да помним и нека да се знае, че българските общества трябва да бъдат съвременни, достъпни, любими за децата на България“, заяви държавният глава.

"Нека възпитаваме децата си като модерни патриоти, като просветени, а не крайни националисти. Нека те да стъпят здраво на любовта към родината и изконната толерантност на българите“, призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поправка - Анонимен 101
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До целия чатАнонимен 102 ще го лапне на всички и без да го молите. На всички в чата. И извън него.Даже той ще ви се помоли да ви го лапне. Той е гей-парадист.
118
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Муньото трябва да изчезне завинаги от българските медии. Те са за български политици.
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това за образовнието - добре, още по-добре е и че дърпаме мечката за ипашката. Резултатът ще е руско трайно присъствие от през морето, та чак до кърджали. Въобще не ги и слушаме какви ги декламира новоизсипалото се в Черно море американско нейви. Сценарият е перфектен, всичко е точно. Совите...
116
0
 
7
 
! Отговори
Стоа преди 7 години
С действията си всички управляващи и бивши искат да изгонят кадърните от страната. Никой не иска напреднало общество, защото ще има кой да възразява!
115
0
 
2
 
! Отговори
Maks преди 7 години
"Българче завърши с отличие Принстън, в родината му никой не се интересува от него" https://sputnik.bg/balgarche-zavarshi-s-otlichie-prinstan-v-rodinata-mu-nikoj-ne-se-interesuva-ot-nego/
114
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде бе, пенсионирайте ги най-после тези директори и пом.директорки, които са навършили години за пенсия. Толкова ли са кадърни, че не могат да бъдат пратени там, където трябва. Седят на тези меки столове от години и мислят само за високите си заплати. Целогодишно плашат със съкращения учителите и бързат да ги пенсионират по-рано, за да им се изплащат по-ниски пенсии, не че на другите са нормални. Те са "работещи"пенсионери. Освобождават се от можещите и дейните, за да не им пречат на рахата.
113
0
 
4
 
! Отговори
End преди 7 години
Ako ste i chelni stoiki i shpagati da im praviat...:-):-):-):-)Uchitelite se iznasiat da miat chinii i da parjat kartofi za istinski zaplati v belgia, anglia, luxemburg, katar, kuweit, oman, dubai, mallorka, maldivite, kaimanovite ostrovi, tayland, filipinite, india, mauricius...:-):-):-):-):-):-) by, by....:-):-):-):-)
112
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отдайте достойното на учителите - пенсионери. С тези ужасно ниски пенсии нито на лекар могат да отидат, нито книга да си купят, нито на театър и опера да се насладят. Старото палто и ...киселото мляко, когато го има. Нима не заслужават по-различно отношение от тези, за които образованието е приоритет. Повечето са били винаги мисионери, за да не сещат за тях сега тези, които са образовали.
111
2
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Ужас, срам ме е от този човек.
110
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я, си погледни протежетата, назначени тук и там по президентската ти квота - недоразумение е най-мекото определение за тях. От тези пробутани некадърници институциите блокират необратимо. Сега пред учителите се мазни с кухи лозунги, бодряшкото. Колко училища закрихте само през последните години? На какво приличат учебните програми?
109
0
 
13
 
! Отговори
аз преди 7 години
уважаеми една китайска мъдрост гласи следното:-ако мислиш за една година напред сееш ориз, ако мислиш за десет години напред садиш овошки-но ако мислиш за сто години напред се грижиш за образованието-а тези които днес са на власт не мислят дори и за една година напред.......
108
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ реално притиска Русия с икономически и военни средства. Русия има капацитета и куража да отговори. Икономически и военно. Тоест, заплахата от военни действия е реална. Тоя взел да скача на оръжие срещу Русия. Аллоуууу, чочо, ти осъзнаваш ли накъде водиш децата ни бе, таласъм! Меазех Първанов като президент, но поне се опитваше да направи нещо за България. Тоя се опитва да ни избие. Явно лекарствата не са му правилните.
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоест, трябва ти образование(поне базово) за да разбереш, че като нямаш евтини суровини и енергоносители, нямаш промишленост, нямаш работа, а съответно и образование за несъществуващи позиции не ти трябва. Тоест, няма нужда да инвестираш в обучение на специалисти, ако ще пасат крави. Разбира се, специалисти по пасане на крави ще ти трябват. Лицемерието на гербавите никога не е добивало такива измерения като при този "президент". По скоро - прецедент. В случая няма разлика.
106
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За пореден път, Плевнелиев потвърждава факта, че за него фалшът е втора природа.
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Верно. Бъдещето е в просветата и таланта. Да се просветят хората достатъчно, за да разберат, че евтиния ток и евтината газ означават по - ниски разходи за енергия и суровини, съответно по - ниски разходи за производство и за съществуване на семейния потребител, повече инвестиции в производство, откъдето повече работни места, от където повече образование. Защото като няма работа за програмисти шефа на тоя ги прати да стават овчари. Доколкото си спомням.
104
6
 
0
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
Повече от минималната заплата 420 лв или чисто 330лв българска пара за даскалите,толкова повече пари няма, да отиват да берат маслини на мързиливите гърци за 20 евро надник.
103
2
 
10
 
! Отговори
Бойко преди 7 години
Празни приказка на президента пред хората от които зависи всичко в държавата сега и в бъдеще. Не пропусна да вкара политика с тези тръби и газ, трябва ли да говори с учителите като ги използва за някакви мъгливи политически внушения. Той просто подценява хилядите учители пътували стотици километри за да чуят този, който няма какво да им каже.
102
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учителите сами са си виновни. Толкова са бегръбачни, че не могат да проумеят, че ако спрат за година-две, и цялата държава потъва. Дори и медицината зависи от тях. Ама те и затова си вършат толкова работата. Хвърлят им 20-30 лева и се радват като пенсионери. Ама те са си такива повечето. Просто трябват нови хора.
101
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
уу учителите сте наи големите овце отново кривоустата ви обеща да ви купи колело ама не сега вместо да бъде свалена от сцената тази двуличница и подла лицемерка стадото отново си замълча и ръкопляска на словоблудницата заслужавате си съдбата и оттук нататък няма да се оплаквате щом вие клякате пред тази лъжкиня какво да каже обикновенният българин