Политици, "мирно" пред учителите! Образованието - приоритет!

Бъдещето не идвало по тръби за газ, а е в просветата и таланта
186
Политици, "мирно" пред учителите! Образованието - приоритет!
Снимка: БТА, архив

Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически. Това каза президентът Росен Плевнелиев, по време на откриването на Националния учителски събор в зала "Арена Армеец“, в който участват над 12 хиляди преподаватели.

"Това, което политиците трябва да направят е да застанат "мирно", да ви погледнат и да ви чуят“, заяви той.

Според него съдбите на милионите българи зависи от учителите.
 
"Вие сте представители на най-важната професионална общност, вие сте хората, които в най-голяма степен определят бъдещето на България.  Убеден съм, че вие сте благословени със своята професия“, заяви Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че българското образование в момента се намира в преломен момент на чакани от години реформи, които да решат натрупаните проблеми.

Според него най-добрата инвестиция за една страна е образованието на младите.

"В центъра са децата, бъдещето на България, а реформата е невъзможна без вас – учителите. Отговорността е огромна на всички. Такова трябва да е и призванието на вашия труд, трябва да нарастват отговорностите, но и авторитета, на учителите както и възнагражденията им“, заяви още Плевнелиев.

Бъдещето не идва по тръби за газ и петрол, то е в иновациите, в таланта, в просветата и образованието, смята държавният глава.

Той припомни, че от първия ден на мандата му на "Дондуков" 2 образованието е основен приоритет на президентската институция.

"В нея бяха провеждани, съвети посветени на образователната реформа, на новите механизми за финансирането на образованието. Налагаме нови европейски критерии, налагаме хоризонти пред българското образование и аз съм сигурен, че резултатите ще дойдат“, коментира Плевнелиев.

"Всички заедно търсим така необходимата връзка между бизнес и образование, с усилията на три министерства стартирахме нови проекти за професионално образование и обучение“, посочи държавният глава

Според него всички политици заедно с учителите трябва заедно да носят отговорност за образованието.

"Ние искаме заедно с вас да изковем бъдещето на България“, коментира Плевнелиев.

Той допълни, че в трудните времена именно българските учители са тези, които ще се нагърбят с ролята на духовни водачи на българския народ.

"Нека да продължим да следваме светлия пример на българските възрожденци – „Чрез просвета за България“, да не скъпим средства и време за тези най-важни за българската държава институции – училищата. Нека да помним и нека да се знае, че българските общества трябва да бъдат съвременни, достъпни, любими за децата на България“, заяви държавният глава.

"Нека възпитаваме децата си като модерни патриоти, като просветени, а не крайни националисти. Нека те да стъпят здраво на любовта към родината и изконната толерантност на българите“, призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
gost преди 7 години
Да и затова образование няма всичйп свързано с политика и купоните даже че и фестивалите баси докога тия неща трябва да са над партиини и не мамини синчета да работят прилежащи на нам кого си тука щото бедни с по няколко работи едни направо сринаха нивата а другите кадърни хора избягаха тъи да я караме на партии и мърди цял живот смени да седна кои гладен тои командва а какво знае знае господ бг простотия и аз не съм идеален ама и троино не вред има
19
0
 
15
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 7 години
Плевнелиев си има Частна Организация , те правят паради .
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак тая гнyc, аман...
17
5
 
21
 
! Отговори
Тригунометрист преди 7 години
Какви учители? Ама не говорете глупости гн президент. Само 10 процента от учителите стават. Всичко друго мързелува и реве единствено за заплата. То резултатът е наличен, масова неграмотност сред децата. Учители смешници. Би трябвало и те да минават тестове за кадърност два пъти в годината. Който го издържи да получава по голяма заплата.
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тоя да му изтича мандата по скоро,че става не слушаем и не гледаем
15
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРИОРИТЕТ ЗА БГ Е ДА СЕ МАХНЕШ ОТ ТОЗИ ПОСТ НА КОЙТО БОЙКО ТЕ СЛОЖИ.
14
0
 
22
 
! Отговори
Бездарник преди 7 години
Това за бъдещето и тръбите за газ да отиде и да го обясни на Меркел ,че там се канят да строят СП-2 тез заблудени немци!
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иначе Дългия трябва да се обяснява пред разни хора защо Филип Станев скъса снимката на тоя *** в ефир, а?
12
0
 
28
 
! Отговори
Смешен Прецедент преди 7 години
Клишета , клишета , клишета , бла , бла , бла , изтъркани и лъжливи в които никой вече не вярва !
11
13
 
7
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Ирландската пастирка е пропуснал да назове истинския виновник за липсата на образование у нас - гадните руснаци. А на даскалите пак им запяха наивните песнички и те милите вярват ли вярват.
10
0
 
22
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 7 години
Моето мнение е че Плевнелиев не е завършил Средно Образование .Историята казва че той е бил трафикант на нелегални БГ бежанци в Германия .Прекарвал ги е скрити в багажника , и днес оп Президент .
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С 600-700 лева заплата чакайте образование и иновации.Това са 22-30 лева дневно.30-40 години напъните са първо образование после пари.(парите не в България).Ами не разбрахте ли,че тия образования са малко нещо като силиконовите цици.С малко пари може да се сложи малко дунапрен в пазвата.
8
1
 
30
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 7 години
Един блед и некадърен президент на ПП ГЕРБ.По-лошото е,че самият той го знае и се прави на още по-смешен държавник.Нека историците да направят анализ на неговите инициативи като държавен глава ,а пък като инженер си го познават шопите и макетата.Пълен отврат с аромат на наглост,простотии и бездушие.
7
0
 
31
 
! Отговори
Учител преди 7 години
Това изкривява пространството!Всеки родител може да те пребие, всеки директор ти казва колко да пишеш, ще уволнят учител вместо да изключат ученик,търпиш нагло поведение всеки час...Май никой не стои "мирно" на българския учител.
6
1
 
13
 
! Отговори
Учител преди 7 години
Мирно пред нас негодници. Инак ще ви върнат отново в помощното училище!
5
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комсомолското недоразумение нещо много се напъва в края на мандата.Резултата е, че става още по-смешен.
4
1
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
днес политически труп ,утре дай Боже физически такъв!Както е казал Левски наказанието за предателство е само едно...!
3
1
 
28
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Бах.ти смешника! Да каже един такъв *** като него "мирно" на някой е толкова унизително, колкото това да си с гвардейски дрехи и да стоиш неподвижно час-два на Дондуков 2 заради този сор.ро.соиден клоун вътре.
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почини един ден бе човек, та и ние от теб!
1
0
 
32
 
! Отговори
ЗАЩО преди 7 години
Всеки Българин знае че Плевнелиев е Политически ТРУП .Защо продължава да разнася воня ?