Политици, "мирно" пред учителите! Образованието - приоритет!

Бъдещето не идвало по тръби за газ, а е в просветата и таланта
186
Политици, "мирно" пред учителите! Образованието - приоритет!
Снимка: БТА, архив

Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически. Това каза президентът Росен Плевнелиев, по време на откриването на Националния учителски събор в зала "Арена Армеец“, в който участват над 12 хиляди преподаватели.

"Това, което политиците трябва да направят е да застанат "мирно", да ви погледнат и да ви чуят“, заяви той.

Според него съдбите на милионите българи зависи от учителите.
 
"Вие сте представители на най-важната професионална общност, вие сте хората, които в най-голяма степен определят бъдещето на България.  Убеден съм, че вие сте благословени със своята професия“, заяви Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че българското образование в момента се намира в преломен момент на чакани от години реформи, които да решат натрупаните проблеми.

Според него най-добрата инвестиция за една страна е образованието на младите.

"В центъра са децата, бъдещето на България, а реформата е невъзможна без вас – учителите. Отговорността е огромна на всички. Такова трябва да е и призванието на вашия труд, трябва да нарастват отговорностите, но и авторитета, на учителите както и възнагражденията им“, заяви още Плевнелиев.

Бъдещето не идва по тръби за газ и петрол, то е в иновациите, в таланта, в просветата и образованието, смята държавният глава.

Той припомни, че от първия ден на мандата му на "Дондуков" 2 образованието е основен приоритет на президентската институция.

"В нея бяха провеждани, съвети посветени на образователната реформа, на новите механизми за финансирането на образованието. Налагаме нови европейски критерии, налагаме хоризонти пред българското образование и аз съм сигурен, че резултатите ще дойдат“, коментира Плевнелиев.

"Всички заедно търсим така необходимата връзка между бизнес и образование, с усилията на три министерства стартирахме нови проекти за професионално образование и обучение“, посочи държавният глава

Според него всички политици заедно с учителите трябва заедно да носят отговорност за образованието.

"Ние искаме заедно с вас да изковем бъдещето на България“, коментира Плевнелиев.

Той допълни, че в трудните времена именно българските учители са тези, които ще се нагърбят с ролята на духовни водачи на българския народ.

"Нека да продължим да следваме светлия пример на българските възрожденци – „Чрез просвета за България“, да не скъпим средства и време за тези най-важни за българската държава институции – училищата. Нека да помним и нека да се знае, че българските общества трябва да бъдат съвременни, достъпни, любими за децата на България“, заяви държавният глава.

"Нека възпитаваме децата си като модерни патриоти, като просветени, а не крайни националисти. Нека те да стъпят здраво на любовта към родината и изконната толерантност на българите“, призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА БЕ НА ДУМИ ! УДИН УЧИТЕЛ ВЗЕМА ЗАПЛАТА КОЛКОТО ЕДИН ЧИСТАЧ И БИЛО ПРИОРИТЕТ. ЗА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ НЕ ОСТАВАТ НИКОГА ПАРИ ,ЗАЩОТО ПРЕДИ ТЯХ СА ПОЛИТИЦИТЕ /КОИТО НЯМАТ НАСИТА /,ПОЛИЦАИТЕ И МАЙ ВСИЧКИ!И КАК ИСКАТЕ ТАМ ДА ИДАТ УМНИ ХОРА ,КАТО ВСИЧКИ СИ ПРАВЯТ СМЕТКАТА ДАЛИ СЕ ЖИВЕЕ САМО С ЕДНИ ГОЛИ ОБЕЩАНИЯ НА ПОЛИТИЦИТЕ НИ !
39
6
 
3
 
! Отговори
777 преди 7 години
ИСТИНАТА Е, ЧЕ НИЩО НЕ СТАВА ОТ ОБРАЗОВАТЕЛНАТА НИ СИСТЕМА, ЗАЩОТО НЕ Е СЪОБРАЗЕНА СЪС ЗАКОНА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО И КОНВЕНЦИИТЕ ЗА ПРАВАТА НА ДЕЦАТА, КОИТО НАШАТА МИЛА РОДИНА Е ПРИЕЛА.А УЧИТЕЛИТЕ СА ТЕСНОГРЪДИ И ОГРАНИЧЕНИ!
38
0
 
18
 
! Отговори
Всъщност президента преди 7 години
Ви казва ,че бъдещето не минава през индустриализация,производство,достайна работа за всеки ,а през София прайд и обучение на треторазряден обслужващ персонал за западните исономики!
37
0
 
21
 
! Отговори
как вървят? преди 7 години
Роска, зарежи лафовете за даскалите, ами кажи, как вървят офшорките в Кипър?
36
0
 
13
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
За какъв държавен глава става дума, след като държавата в България отдавна е абдикирала?
35
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Бъдещето не идвало по тръби за газ, а е в просветата и таланта"А германците, които си прекараха 2 тръби за газ са неграмотни, защото си нямат Велик Учител като Роската, който да ги учи откъде идва бъдещето.
34
0
 
22
 
! Отговори
Андреев преди 7 години
Празни приказки, висши съдии и чиновници по министерства получават баснословни възнаграждениея, за да пазят статуквото, а учителите мизерстват. Политиката за ликвидиране на някакво що годе смислено образование е целенасочена и не от вчера.
33
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абнормален комсомолски секретар с маниакално-хистерична русофобия. Има тежък имунен дефицит поради заразяване с ешерихия коли на устната кухина. Дължи се на чести контакти с дегустационна цел, на онова място откъдето излиза преработената храна на американски политици.
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Бъдещето не идвало по тръби за газ, а е в просветата и таланта"Те германците щото са по-прости си прекараха 2 тръби за газ...
31
1
 
18
 
! Отговори
Даскалите, преди 7 години
така ли не се намери един слушащ в публиката, да стане и да му извърти един стандартен шамар на тоя ***? Какво бъдеще определяте Вие? Или пък сте определяли? Тоя направо Ви плюе в лицето, с констатацията, че за 25 години сте произвели единствено некачествен материал. Или пък е прав?
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До прекрасен президентГенетично си увреден
29
0
 
7
 
! Отговори
да да преди 7 години
Ха-ха, с тези мними титли вече таланта няма КАК ДА ОЦЕЛЕЕ В бг-то. Наливайте пари в некадърници, щото таланта няма нужда от помощ. Той сам ще се оправи. Гарантирано от националната политика на Република България.
28
1
 
6
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
То е хубаво да има образование, ама да има и реализация в България след това на обучените от това образувание кадри! Само че за тази цел трябва да се развива промишленост! А за да се развива промишленост трябва да има газ! Затова без тръбите за газ- си за никъде!
27
0
 
22
 
! Отговори
за какво? преди 7 години
Някой може ли да обясни, за какво ни е президент?
26
4
 
22
 
! Отговори
прекрасен президент преди 7 години
Прекрасен президент! Благодарение на него всички ние намразихме САЩ, НАТО и Турция, станахме русофили и заобичахме Путин и Русия!
25
0
 
28
 
! Отговори
666 преди 7 години
Голямото говорене! Само думи, бла-бла! Никакви дела! Българското образование умря и виновни за това са политиците, а не учителите!
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Бъдещето не идвало по тръби за газ, а е в просветата и таланта"Бъдещето се задвижва с енергия Роско, килийното обучение на свещи е в миналото.
23
1
 
14
 
! Отговори
пик преди 7 години
И днес пак мъж на 39 години се е метнал от висок етаж в Бъкстон.Всики ден!!!До кога???!!!!
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как един политик не коментира броя на самоубийствата у нас ???не им ли трепва ???Само днес до обяд има 4-*** удавени на морето и още двама, скочили от високи етажи - в Габрово и в Бъскстон в София.
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Бъдещето не идвало по тръби за газ, а е в просветата и таланта"Да ама и просветените ученици имат нужда от газ за да се отопляват. И двете не се изключват взаимно, Плевньо. Нямаме ли възможност хем да се топлим на газ, хем еда имаме добро образование. Всеки нормален човек и трябвало да има това право - да се сгрее и да се образова. Плевенлиев не поставяй така въпроса - или едното или другото.