Плевнелиев зове за дебат за началото на прехода

Според президента рецидивите на комунизма влияят и днес
24 юни 2016 17:37,
109
Плевнелиев зове за дебат за началото на прехода
Снимка: архив БТА

Президентът Росен Плевнелиев призова истината за тоталитарните режими да се помни и да се предава обективно на следващите поколения.

Според него наравно с дебата за комунистическия режим, трябва да се проведе такъв и за началото на прехода.

"Защото много от рецидивите на комунистическото минало влияят и сега на икономическия, обществения и медиен живот", каза Плевнелиев.

Той участва в дискусия "Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарните режими". В нея участие взе и федералният президент на Германия Йоахим Гаук.

Още по темата

"Трябва не само да поддържаме спомена жив, но и да осмислим опита си. Трябва институциите, образованието и възпитанието на младите да ни гарантират, че тоталитарните практики и тоталитарната култура са недопустими в днешна и утрешна България", каза още държавният глава.

Плевнелиев обясни, че България се забави в разкриването на истината за тоталитарния режим. "За съжаление бе направен опит истината да бъде удобно подменена. Година след година все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от много други европейски народи, ние се забавихме в разкриването на истината. За съжаление много български политици се посветиха на замитането и подмяната на историческата истина", каза той.

Според него една от най-големите заблуди за комунизма е, че режимът е приветстван и посрещан с желание и одобрение от българското общество след събитията от 9 септември1944 г.

"Архивните документи сочат друго – българският народ открито се противопоставя на масовите репресии веднага след 09.09.1944 г., както и на налагането на комунистическа тоталитарна система по съветски образец", каза президентът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
чичо Скрудж преди 7 години
До Анонимен Опасен за кой??? за някой продажни рубладжии и превърженици на диктатури от Азиатски тип
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Читател 22Благодарение на този достоен Президент институцията стана за посмешище. По-лошото е, че този човек е опасен за страната и лакей на чужди интереси.
70
3
 
1
 
! Отговори
Читател 22 преди 7 години
До АнонименДо Днес.бг:Правите грешка като пускате мръсните ругатни по отношение на Президента на България! Мисля, че трябва да осмислите вашите намерения и да постъпвате като Българи , а не като нещастни азиатци! Искаме Истината, а не нейното замазване! Президентът Плевнелиев-един достоен Българин!
69
0
 
1
 
! Отговори
възмездие преди 7 години
трябва с техните методи в концлгери и на прасетата
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, къде са коментарите? Сега пък ще подменя историята! Коя истина ще разкрива? Че живеехме по-добре ли? Защото, това е истината! Тази демокрация и нейните ценноси ни разказаха игрите и разсипаха държавата. Някой трябва да му затвори устата.
67
2
 
7
 
! Отговори
Mordor преди 7 години
Представям си Роско да беше порно звезда какви висоти щеше да стигне еииий ! Хората ще те разберат по добре ако говориш за активни и пасивни ***.ераси ! Ти от кои си бре Роско ?
66
2
 
12
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 7 години
Не можа да го докажа защото Институциите са под негово Ръководство - Плевнелиев стана Червив от Пари за Мандата си . Открадна МНОГО от Данъците на Народа .
65
3
 
13
 
! Отговори
3423 преди 7 години
"българският народ открито се противопоставя на масовите репресии веднага след 09.09.1944 г., както и на налагането на комунистическа тоталитарна система по съветски образец" и това го казва син на секретар на ОК на БКП. Затвори си плювалника бе ! абе нема ли кой да го заведе на доктор тоя?
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 74 От жегите ще да е слънчасал и изтрещял.
63
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да обясни как от член на Факултетското Партиино Бюро във ВМЕИ ,,Ленин ,комсомолски секретар на ГК на ДКМС в Гоце Делчев и секретар в ОК на ДКМС Благоевград днес е станал демократ ? Как от комунист ,днес пишман свиреп демократ .За такива народа казва, че и майка си ще продадати баща си ще убият . .
62
2
 
31
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Българският преход:Бивш комсомолски секретар изведнъж става голям бизнесмен,политик и виден евроатлантик.За кого ли говоря????(хи-хи)
61
1
 
22
 
! Отговори
т преди 7 години
Стефан Цанев писа стихове за чекистите и комунизма,днес възхвалява горяните.Ако това ви е дебата ,мерси .
60
2
 
37
 
! Отговори
Анатема преди 7 години
РАСИМ ПЕХЛИВАНОВ пак се изходи пардон изказа. Позор за нацията е този човек. Добре поне че знаем как ГЕРБ печелеше изборите с превозваните чували с бюлетини от полицейските коли под командване на ЦВъ Цвъ! Който по ена случайност беше гербав
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОЙ ШОПЕ ШОПЕ ГЛУПАВО ШОПЕ, ОЙ ШОПЕ ШОПЕ ГЛУПАВО ШОПЕ
58
1
 
10
 
! Отговори
край преди 7 години
Този дето пише кървавото писмо до Плевнелиев 59 номер да си направи справка БВП на глава от населението на Румъния е малко по-висок от нашия а на Чехия е малко повече от два пъти и половина по висок от нашия.
57
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миналото минало. Да мислим и да не допускаме повече вредни и опасни индивиди като този начело на държавата! Иска ми се след мандата да го забравим, но не се знае до края му какви ще ни ги натвори. В комплект с двамата силно наведени министри се оформя опасна тройка на тримата ***, тръгнали на война с вятърни мелници. Боже, опази!
56
3
 
26
 
! Отговори
Цеко Сифоня преди 7 години
Браво на президента! Дебат е нужен. Да си изясним как мутрите превзеха държавата и мутра стана премиер. Росене, разкрий цялата истина!
55
1
 
25
 
! Отговори
край преди 7 години
За информация ето я жената novinar.bg/news/zhivot-v-kashon_MzMxNzsxMw==.htmlВсеки може да я види на ъгъла на Съборна и Леге.Тази жена се храни от кофите и живее при -20 зимата в кашони.ДЪРЖАВАТА НИ НЕ РАБОТИ излишно плащаме на Плевнелиев на Борисов на ЦЦачева и нейните шебеци.
54
2
 
36
 
! Отговори
край преди 7 години
Плевнелиев да не ми казва нищо докато на 40 м. от президентството му на ул. Съборна ЖИВЕЕ В КАШОНИ бивша медицинска сестра. Луда, клошарка или просякиня тази жена е символ на това че българската държава не съществува.
53
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На този са му изсталирали "алуминиев прозорец виста" без отваряне!