Плевнелиев зове за дебат за началото на прехода

Според президента рецидивите на комунизма влияят и днес
24 юни 2016 17:37,
109
Плевнелиев зове за дебат за началото на прехода
Снимка: архив БТА

Президентът Росен Плевнелиев призова истината за тоталитарните режими да се помни и да се предава обективно на следващите поколения.

Според него наравно с дебата за комунистическия режим, трябва да се проведе такъв и за началото на прехода.

"Защото много от рецидивите на комунистическото минало влияят и сега на икономическия, обществения и медиен живот", каза Плевнелиев.

Той участва в дискусия "Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарните режими". В нея участие взе и федералният президент на Германия Йоахим Гаук.

Още по темата

"Трябва не само да поддържаме спомена жив, но и да осмислим опита си. Трябва институциите, образованието и възпитанието на младите да ни гарантират, че тоталитарните практики и тоталитарната култура са недопустими в днешна и утрешна България", каза още държавният глава.

Плевнелиев обясни, че България се забави в разкриването на истината за тоталитарния режим. "За съжаление бе направен опит истината да бъде удобно подменена. Година след година все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от много други европейски народи, ние се забавихме в разкриването на истината. За съжаление много български политици се посветиха на замитането и подмяната на историческата истина", каза той.

Според него една от най-големите заблуди за комунизма е, че режимът е приветстван и посрещан с желание и одобрение от българското общество след събитията от 9 септември1944 г.

"Архивните документи сочат друго – българският народ открито се противопоставя на масовите репресии веднага след 09.09.1944 г., както и на налагането на комунистическа тоталитарна система по съветски образец", каза президентът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото повече се напъва да каже нещо смислено, толкова по нелепо изглежда тоя пън.
31
2
 
16
 
! Отговори
gost преди 7 години
Тоя да нее като оня де мъ викам здравеи си обръща главата на другата страна приятелю аз правилно пея но като слушаш явно не когото трябва е така мисля да спра да приказвам щото на някои бебета така им изнася толелираи простото има време да разбереш кво губиш на мен само щеме заболи *** на теб горния гледа и ко си се докопал до оня кокъл брат тегло от тая има да теглиш нее незаменима имала власт едно време сега не
30
1
 
44
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Е г-н президент от днес вече във война ли сме? Нали вчера с това заплашвахте народа.Ами като толкова искате да воювате ,хайде тръгвайте в Сирия ви чакат-там са вашите хора.
29
3
 
5
 
! Отговори
браво преди 7 години
По важно и интересно,влезте в youtube на страницата на Jasen Angelov и вижте нов клип за безобразията в градския транспорт в София.
28
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледа като препикано мушкато след Brexit.
27
2
 
31
 
! Отговори
gtf преди 7 години
хем да унищожим паметниците на комунизма, хем пък да го помним ...съвсем е изперкал този
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
....аааааа,приемането на еврото още ли е стратегическа задача ?!?))))
25
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Росенчо не му върви, тъкмо се беше издигнал до комсомолски секретар с яко целуване на *** и СССР се разпадна, сега тъкмо се издигна до президент пак с яко целуване на *** и ЕС започна да се разпада. При следващия режим обаче ще трябва да почне да целува онова дето е пред ***, че се уреди пак някъде.
24
3
 
32
 
! Отговори
BRAWO преди 7 години
Плевнята е П.И.Ч , онзи ден обяви Война на Русия , вчера на Великобритания .По- велик е от Димитър Пенев (с уважение за последния ).
23
2
 
41
 
! Отговори
брексит преди 7 години
Най гадни и долни са пребоядисаните капиталисти или комунисти
22
5
 
43
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Не е важно дали ще си европейски комсомолец или комунистически комсомолец.Важно е да си комсомолец и да си отгоре.Нали Роска?Роска, вземи да коментираш защо англичаните не ти послушаха мъдрите съвети от вчера.
21
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Висша форма на наглост е партиен секретар от елитно комунистическо семейство да се прави на антикомунист. Първи офейка от България, докато държавата фалираше, докато хората бяха в безизходица, той трупаше в чужбина пачки, чрез начален капитал с откраднати пари от държавата, върна се наготово, когато държавата вече се беше закрепила, излъга, че е спал на паркинг в Германия, а после излъга, че е ходил на несъществуващ митинг на 10-ти ноември. Фалшив безродник.
20
3
 
31
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Нека въпросният дебат започне след като се погледне в огледало.Огледалце,огледалце,я кажи,личи ли миналото ми?
19
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Давай с дебата, като за начало ни кажи как от надежден кадър на БКП минал школовката ГРУ,, стана предприемач и виден демократ
18
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
човека е болен, много болен.Такива характерни усмивки, плач, редуващи се епизоди на депресия, меланхолия и еуфория, мегаломански идеи да напада Русия например, понижена самокритичност,моменти на халюцинации са характерни за циклофренията, или биполярното разстройство тежко заболяване за цял живот.Но има хапчета, не знам защо не си ги пие редовно. Явно прекалено много му е дошъл поста, то не е лесно от ниво гоцеделчевски плевня да те изстрелят на върха на държавата, отделно и нещастието с детето му явно не е издържал и е изпушил.Не случайно и жена му го заряза не е лесно да се живее с п
17
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС се разпада, тия ми говорят за комунизма. Алооооу, Чейльо - от 26 години няма комунизъм, събуди се!
16
44
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 7 години
Браво, господин Президент. Вие сте истински българин!
15
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тва кречетало няма ли да млъкне?
14
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
егнах си една вечер през 1990 и се събудих без да помня, че съм бил комсомолски секретар на МЕИ-то, а баща ми е бил партиен апаратчик.
13
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тоя *** евро мечтите му потънаха в Ламанша ахахахаЦял ден гледа като натровен.