Не пипайте музеите, не са виновни за комунизма!

Историята с гумичка нямало как да се изтрие
35
Не пипайте музеите, не са виновни за комунизма!
Снимка: Булфото, архив

Не обвинявайте музеите, не те докарват идеологиите, а политиците. Не унищожавайте музеите. За това призова министърът на културата Вежди Рашидов, след като трябваше да отговори на въпрос на  депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов защо има къщи музеи за исторически събития и за ръководни дейци на БКП, след като комунистическият режим е обявен за престъпен със закон.

Още по темата

Рашидов призна, че е бил против събарянето на мавзолея на Георги Димитров, защото "щях да късам билетчета и Мадам Тюсо щеше да ми изработи поне два".

"Ако има потърпевш от комунизма, това съм аз - покръстен съм, не съм ченге и доносник, и до днес не съм партиен член. Но историята, независимо дали ни харесва или не, не може да се изтрие с гумичка", каза той.

Рашидов разказа, че има музей на Хитлер в Австрия и скоро една негова картина е била продадена на баснословна сума.

Вечерял съм в къщата на Мусолини, която също е тип музей, допълни министърът.

"От всичко трябва да правим ефект, а историята да не се опитва никой - нито леви, нито десни, да я триете с гума. Защото приликата между крайния комунизъм и крайната демокрация е, че и двете са разрушителни", размаха пръст към депутатите Рашидов.

"Човек, който не е построил едно нещо, няма право да събори нищо. Аз градя музеи, не затварям и не руша музеи. Това е ваш проблем. Ако искате - закрийте държавата", обобщи министърът на културата.

Той влезе в разправия с Мартин Димитров, а и с Методи Андреев от ГЕРБ заради къщата-музей на Тодор Живков, както и с тази на Георги Димитров.

На какво основание Министерството на културата допуска съществуването на експозиции и къщи-музеи, величаещи дейността на тези висши комунистически ръководители, чиято дейност е обявена за престъпна, попита Андреев.

Къщата на Димитров е собственост на ВС на БСП. Тя има конструктивни проблеми и не е отворена за посетители, обясни Рашидов.

Историческият музей в Правец е общински и административно се ръководи от кмета.

Къщата на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата с писмо от 12 март 1985 г. Тя е типичен представител на късно възрожденския балкански тип къщи, характерни за района и е единствената запазена жилищна сграда от края на ХІХ век в Правец, допълни министърът.

Експозицията в нея пък била етнографска възстановка на възрожденския бит в региона с експонати от основния фонд на историческия музей в Правец. Къщата е частна собственост и е отворена за посетители с решение на наследниците, обясни Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
Ей това си струва да се запомни : Който не е изградил няма право да разрушава.
21
0
 
5
 
! Отговори
всс преди 7 години
ако зависеше от нашите политици нямаше да има колизея пирамиди и други паметници от древни времена.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТНе се изказвай за събития когато още не си бил заплануван. Отиди и прочети "бестселърите" на перхидроления гном
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оти каскетите не приватизират къщата и да си направят музей на издръжка на сергишев или златев?
18
0
 
3
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 7 години
пУтърсете Пир по време на чОма Потресаващи кадри, и гледайте гладните хора на витрината на ресторант България докато вътре пируват и му дават титла Главен Мултак на българия. Помня 1997 а вие
17
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пиночете имаме червен боклуккк за тепане
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вежди... Кога ще направиш къщата на Диана Дамянова музей? И отдели специална витрина в която да сложиш касичката си... Сещаш се, нали?
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази къща-музей очевидно възхвалява Тодор Живков и го представя в положителна светлина. Да сте видели в Германия да има къща-музей на Хитлер?", скочи Мартин Димитров."....... мартинчо, преди и да съм чул името ти, съм скачал по жълтите павета и като изоглален съм викал "кой не скача е червен". ***. преди много години слушах в едно кафене 80-90 годишни старци да коментират новата власт. един каза "власт току-така не се дава. власт се взема с оръжие. тея са си същите." за сдс говореше. мъдър е народа, а? 99 на100 от всички, които помним живковото време, тъгуваме по него. тогава България не бе
14
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незабавно унищожаване на всички паметници издигнати в чест на комунистическите изверги наложили ни половинвековно робство, по времето на което България даде повече жертви от колкото през двете световни войни взети заедно.
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демократите не искат и да чуят за КомунизмаПовече ги влече Фашизма
12
12
 
11
 
! Отговори
dp преди 7 години
Музеите не са история а са музеи. Не може всяко бивше величие да има къща музей, в крайна сметканяма да остане нищо освен музеите.Същото е и с паметниците. Докато не бъде сринат паметника на армията-окупатор насред центъра на София ще знаем, че слугите на все същия господар на тая армия държат властта.В този смисъл баш тоя паметник е и полезен, не допуска две мнения по въпроса за това кой контролира страната.
11
1
 
10
 
! Отговори
Учим се от историята преди 7 години
Не съм посещавал музея на Т.Живков.Не съм фен на партията му.Смятам,че трябва даима музей,стига в него обективно да се разкрива историята в развитие-възход и падение,добри и лоши страни,роля изиграна в страната и значението и.Лошото е,че ние селутаме от крайност в крайност,от "осанна" до "разпни го" и не вярвам да се стигне доединно мнение какво да представлява музея на висш партиен функционер от тоталитар-ния период.Човек се учи от историята,който не помни миналото си,няма бъдеще!
10
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Вежди!Обаче главочите от РБ, както и много други като тях, нищо не са разбрали от думите ти~ Те обичат да рушат и забраняват, както и да сочат другите като престъпници.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Постиженията на РБ за мандата: няколко издраскани с графити паметници, хленчене срещу други паметници, заменяне на робството със "съвместно съжителство". Срещу това получават държавна субсидия и депутатски заплати.
8
1
 
2
 
! Отговори
Хаскьой преди 7 години
A музей на Рут Колева ?
7
1
 
11
 
! Отговори
факт преди 7 години
НАПРАВЕТЕ ПАЛАТА НА МАВЪРА МУЗЕЙ ,ЗА ДА СЕ ВИДИ КОЙ, КОЛКО Е КРАЛ !!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За господата лукчета разбойници и мутрагени ако знаеше бай ни Тошко как ще продадат цялата държава на роднините си и ще оставят българина да бърка по кофите и да мре като куче, щеше да направи един много по-голям музеен комплекс от Аушвиц и пъврия в редичката който лично щеше да пъхне в комина щеше да е неговия пожарникар, който му е стоял и мълчал като дест...на пу....ка и лично би му изхвърлил праха в тоалетната чения и после да пусне една жълтеникава водичка върху нея .
5
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, което Тодор Живков построи, гавазинът и крадливата му антибългарска шайка не могат да го боядисат дори.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Деформаторите се правят на по-големи светци от Майка Тереза. В Германия имат музеи на нацизма, пазят монументите и паметниците на съветската армия. Историята не се трие, а се пази за да се помни. Ако питаш деформаторите, трябва да си изтрием цялата история и да обявим 1989-та за годината на основаване на България, а историята на Освобождението да я цензурираме, че да не се сърдят комшиите.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"след като трябваше да отговори на въпрос на депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов защо има къщи музеи за исторически събития и за ръководни дейци на БКП, след като комунистическият режим е обявен за престъпен със закон."Защо нацистките лагери на смъртта са превърнати в музеи и се пазят, след като нацисткия режим е обявен за престъпен със закон? Защото немците не ги е страх да си погледнат историята в очите, за разлика от безродниците от РБ!