Борисов иска ясен отговор от ЕК за "Белене", "Южен поток", хъба...

Нито един енергиен проект не е само български, настоял той пред Туск
108
Борисов иска ясен отговор от ЕК за "Белене", "Южен поток", хъба...
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Борисов е поставил въпроса за съгласуване на последващите действия на България с ЕК след решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и "Атомстройекспорт" във връзка с АЕЦ "Белене".

Още по темата

Това е станало на среща на министър-председателя с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Двамата са обсъдили тази сутрин големите енергийни проекти, които могат да бъдат реализирани на територията на България.

Срещата в Брюксел се проведе по искане на Туск като продължение на телефонния разговор между двамата през миналата седмица, съобщават от правителствената пресслужба.

На нея Борисов е поискал и ясната и категорична позиция на Европейската комисия и нейните служби за газоразпределителния център.

"Концепцията ни за газовия хъб е много добра и би била от полза за всички страни в региона. Ние обаче искаме да получим уверението на Комисията, че от правна гледна точка тя отговоря изцяло на европейското законодателство", посочи министър-председателят и препоръча ускоряване на диалога в съвместната работна група между българската страна и ЕК по темата.

Той изтъкна също неопределеността около проекта "Южен поток" и очакваната от Брюксел позиция за АЕЦ "Белене".

"България стриктно изпълнява задълженията си като държава-членка на ЕС, но също така очаква поставените от нея въпроси да получават своевременни отговори. И трите проекта са от съществено значение за реализиране на енергийната стратегия на Общността, основна част от която са диверсификацията на източниците и трасетата на доставки. Нито един от тези три проекта не е само български, те касаят позиции и решения на ниво Европейски съюз", посочи министър-председателят Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е поел ангажимент в кратки срокове да информира българското правителство по какъв начин европейските институции ще реагират по поставените от премиера Борисов теми и е гарантирал, че страната ни ще получи становище по проектите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той изтъкна също неопределеността около проекта "Южен поток" и очакваната от Брюксел позиция за АЕЦ "Белене"......................................................................................Явно нищо не зависи от него, великия каратист,шахматист,пожарникар,футболист,художник...боко
29
3
 
7
 
! Отговори
Цаньо преди 7 години
Всички проекти ще бъдат факт след като се присъединим към ЕАС!
28
2
 
11
 
! Отговори
българина преди 7 години
Западното лицемерие ще бъде наказана, а на децата на нашите предатели ще им се случи случка за коледа. Посягащите на този пост, доказват че са предатели
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като видиш, че не отбират тегли им една майна. С това наказване на Русия ЕС сам ще си сложи въжето на врата. Скоро като се срине Либия ще стане наистина интересно. Имам предвид, като забочне всеки бонго да пристига на сал и да му се дават повече пари като помощи отколкото на нормален човек.
26
1
 
8
 
! Отговори
ТРАЯН БАСЕСКУ преди 7 години
РОМАНИА Е ИЗБРАНОТО ДЕТЕ НА ФРАНЦИЯ. ТЯ ЩЕ БЪДЕ ВРАТА ОТКЪМ ДЖЕРНО МОРЕ НА ГАЗ И НЕФТ, А НЕ ВИЕ.В МОМЕНТА В КОНСТАНТЦА СЕ СТРОИ ОГРОМЕН ФРЕНСКИ ГАЗОВ ТЕРМИНАЛ.ВИЕ ЗАМИНАВАТЕ В НЕБИТИЕТО.
25
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е БСП да платят реактора и да си го сложат на Бузлуджа в НЛО-то, може да полетят от там в космоса!
24
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе другари червени каскети , вие с Великобритания ли ще се сравнявате. Те са велика империя която е владеела половин свят , а България през това време е била само под робство. Първо Турско , после Съветско и накрая комунистическото на БКП-БСП . Само грабежи и убийства сте знаели , а сега ГЕРБ ви виновни за само 5 години управление . Наглеци . Къде бяха националните интереси когато Тодор Живков продаваше България за 16 република на СССР .
23
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е послушно нашето момче. Много слушка. Каквото му кажат винаги го изпълнява. Дори са го научили за всичко да пита. Браво... така са става премиер.
22
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не харесвам Борисов ама е прав
21
1
 
11
 
! Отговори
дий преди 7 години
Видяхтели баламурници ,че тези стратегически за България проекти не са били неизгодни както платени анти-българи ви дуднеха по още по продажните медии ами еврогейците се Е ...ВАТ с нас като тяхни роби
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА Е "НЕЗАВИСИМИЯТ" ХРАБРЕЦ И БАБАИТ- БОКО ТИКВАТА В ДЕЙСТВИЕ
19
2
 
16
 
! Отговори
дий преди 7 години
Защо бе Мутрев трябва да питаш началниците си какъв хаир да става в България???Ти бе Мутро прави това което е хубаво за народа тук!!!Не се подлагай на тези дето не искат народа ни да е добре!!!!
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо туй момче пита за всичко всекиго и никога не слуша националния интерес. Нали за това е премиер - да взима решения. Ама като няма нито акъл нито кураж ще пита... и ще козирува и ще изпълнява.
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо ги питаш?Кои са те, кой ги е избрал, кой ги е упълномощил да решават вместо теб?Туск ли е премиер на България или ти?Ние васали ли сме, колония ли?Нали точно заради това "питане" англичаните избраха сами да си решават кое е добро за страната им.А ние питаме за да ни кажат в крайна сметка кое е добро за Германия, а пък Германия пита САЩ кое е добро за тях6
16
2
 
16
 
! Отговори
хахахахахахахахаха преди 7 години
И защо ни е Южен поток, като в Черно море имаме газ да захраним Галактиката :) Нали така ви омайваше Тиквунчо?
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак заговори за енергийни проекти , а какво стана със сондажите в черно море май удари на камък излапахте парите и сега план Б
14
2
 
19
 
! Отговори
:) преди 7 години
Боко бавно осъзнава, че Императорът в Москва е най-силния човек на планетата и не е добре да си прави майтапи с него.
13
2
 
32
 
! Отговори
българина преди 7 години
Англичаните излизат след референдум, защо ние не строим Белене след референдума, хайде референдум и за ю поток! Юп е най вече политическо влияние в Европа. Нашата дума ще тежи поне 3 пъти повече в тъпия съюз, защото сме първата държава с крана на газта за половин Европа. Точно за това ек сащ и Турция не искат тръба тук ако ще и война да стане. Ние трябва да сме смазани бедни и зависими. Дай ми крана за газта за Европа пък да видим колко комисари ще ми дават акъл за интеграция и миграция.
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От къде на къде ще питаш спри да крадеш и започвай да строиш инак Оставка
11
0
 
14
 
! Отговори
стивън кинг преди 7 години
Борисов започва да задава въпроси !...Това ми харесва !