"Ало, 112" и за хора без слух, но със смартфони

Услугата обаче ще е достъпна чак след година
20 юли 2016 11:37,
2
"Ало, 112" и за хора без слух, но със смартфони
Снимка: Flickr

До една година МВР и мобилните оператори ще създадат приложение за смартфони за спешни повиквания за хора със слухови и говорни проблеми.

Още по темата

Това стана ясно след като парламентът прие и на второ четене промените в закона за телефон 112.  

Депутатите решиха, че до една година вътрешният министър трябва да подпише наредба, с която да се регламентира начинът на ползване на спешния номер от невиждащите и неговорещи хора.  

След гласуването зам.-вътрешният министър Красимир Ципов обясни, че МВР и мобилните оператори вече работят по създаването на мобилни приложение за смартфони. Според Ципов повечето от храта в България вече имат смартфони.  

На хората с увреждания ще бъде дадена възможност и за безплатно използване на мобилен интернет срещу предоставяне на документ, доказващ говорните и слухови проблеми.  

Проектът бе внесен от БСП и отхвърлян от ГЕРБ седмици наред като опит за влизане в дневния ред на парламента. В крайна сметка управляващите склониха да го разгледат, но редактираха предложението.  

Въпреки това соцдепутатът Атанас Мерджанов благодари на ГЕРБ и изрази надежда, че сроковете ще бъдат спазени. Той уточни, че поправката ще помогне на 120 000 души с говорни и слухови проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото в очите на управниците глухите хора не са хора. Тях не могат да ги оберат, не могат да ги нападнат, къщата им не може да се запали и те не боледуват. Затова не се е налагало до сега такъв телефон за спешни случаи. Не знам какво му беше на 166 и 150, но е факт че в другите страни като се прави нещо такова първо за незрящи, глухонеми и хора в непристойно положение се мисли!