Плевнелиев доволен от орязването на референдума на Слави

Конституционният съд защитил развитието на пряката демокрация
Обновена: 28 юли 2016 19:08 | 28 юли 2016 18:47, Камелия Цветанова
163
Плевнелиев доволен от орязването на референдума на Слави
Снимка: Reuters, архив

Президентът Росен Плевнелиев приветства решението на Конституционния съд относно противоконституционност на три от въпросите, по които Народното събрание без разисквания взе решение да бъде произведен национален референдум заедно с президентските избори, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

 
Държавният глава счита, че това конституционно решение защитава Конституцията и развитието на пряката демокрация.

Според  него прякото участие на гражданите в управлението трябва да се осъществява при зачитане на конституционните принципи за устойчивото и демократично развитие на страната.
 
Президентът сезира Конституционния съд с искане да се произнесе по три от въпросите в решението на Народното събрание от 12 май  за произвеждане на национален референдум - да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите; броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.
 
Аргументите, с които президентът сезира Конституционния съд, бяха за противоречието с основни начала, въз основа на които се изгражда парламентарната ни демокрация според Конституцията, а именно разделението на властите и правовата държава .

Не е допустимо Конституцията да бъде изменяна чрез национален референдум, както е записано и в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Гражданите трябва да бъда питани само по онези въпроси, по които има право да се произнася Народното събрание, смята Плевнелиев. 
 
Според президента намаляването на броя на народните представители е изцяло и само в компетентността на Великото народно събрание.
 
Осигуряването на обществения ред и на националната сигурност като съществена част от вътрешната политика на страната е пряко задължение на правителството и на министъра на вътрешните работи. Държавните служители при изпълнение на своята служба са длъжни да се ръководят единствено от закона и да бъдат политически неутрални, което изключва тяхното избиране чрез мажоритарна избирателна система.
 
Държавният глава миналата година инициира национален референдум относно възможността на гражданите да могат да гласуват и дистанционно по електронен път. Народното събрание вече регламентира електронното гласуване. Повторно поставяне на въпроса на национален референдум не е в съответствие с принципа на правовата държава, посочи държавният глава в искането си до Конституционния съд. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лаете по форумите, но само на ДАЕШ им стиска това да го пратят при Аллах, да го усмихва с шутовщината си! Даже дедо Мони се кани пак да Ви "оправя"... в 1825 дни!
8
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩОМ КОНСТИТУЦИЯТА НЕ ГО ПОЗВОЛЯВА, ТО ДА ПРОМЕНИМ КОНСТИТУЦИЯТА ТОГАВА!ПЛЕВНЕЛИЕВ - ЧОВЕК БОРЕЩ СЕ ЗА НАРОДА И ДЕМОКРАЦИЯТА И ПРОТИВ АГРЕСОРА РУСИЯ....
7
4
 
68
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Конституцията повелявала така!Абе П*ТЬО, таз конституция КОЙ я предлага, гласува и приема....И тъй като ВИЕ сте си я направили така, че да ви устройва, то НИЕ, НАРОДЪТ, ще променим ако трябва и таз конституция! Искате демокрация - това е демокрация, ако иска народът да няма депутати - то няма да има! И вие, там , много, ама много си играете с търпението на народа, и в скоро време ще има кръв! Само, че ти, П*ТьО, ще избягаш след края на мандата и ще отървеш кожата....Б*КЛУЦИ СКАПАНИ!
6
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевела вече е в историята. И не с добро.
5
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А когато държавният глава или военният министър, с изказванията си проявяват антидържавни и антинационални идеи, застрашаващи сигурността на държавата? Защо прокуратурата си трае???
4
2
 
65
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Пълна порнография на "държава и политици"!
3
1
 
57
 
! Отговори
Евроценности преди 7 години
Росен Плевнелиев спаси Статуквото!
2
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Плевнелиев , много стриктно е изпълнил заръките на Борисов и Герб!Ура , остават си 240 ура, Мвр шефовете са под контрола на Борисов ,ура ура ура
1
1
 
67
 
! Отговори
думи? преди 7 години
думи немам за тоя