Като е толкова важна АЕЦ "Белене" – да я купят частници!

Борисов ще подкрепи такъв сценарий за втора централа
99
Като е толкова важна АЕЦ "Белене" – да я купят частници!
Снимка: Булфото, архив

Според премиера Бойко Борисов, ако проектът за АЕЦ "Белене" е толкова важен, ще се намери частен инвеститор да го реализира.

Още по темата

Той призна, че въпросът сега е какво да се прави с двата реактора, който трябва да платим, след като руската "Атомстройекспорт" осъди НЕК в Международния арбитраж в Париж да платим 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене".

"Въпросът е какво да правим с реакторите, които ще платим. Дотук имаме близо 3 млрд. евро похарчени за два реактора. Ако те са рентабилни, държавата и сега няма 20% от БВП да заделя за нейния строеж. Трябва да го направим частен проект с различни варианти колко да бъде делът на държавата. Ако този проект е добър, ще дойдат частници и ще го направят. Ако БСП са искали нова атомна централа, да са я построили досега", коментира  Борисов пред Нова тв.

Според него вече е важно да се обясни на хората, че нещата са различни от първоначалните идеи.

"Променената обстановка е, че съда в Женева вече каза - България да плати 557 млн. евро или около 1 млрд. и 200 млн., като всеки ден близо 400 000 лв. – 167 000 евро са лихвите по тези пари на ден. Тук не става въпрос за 2 реактора, дали искаме, дали е изгодно", поясни премиерът и добави, че сме длъжни да платим тези два реактора.

Той увери, че макар и площадката на втората атомна централа да се намира в земетръсен разлом, специалистите казват, че подложката, която е близо 10 метра, гарантира на 100%, че няма проблем с това.

"В румънска територия има два действащи реактора. Надява се и там да са мислили експертите, изцяло се доверявам на тях", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе, хора, не ви ли светва? Подготвят ни, че АЕЦ ще се продава на частници. Ако не се сещате кой ще стане собственик на АЕЦ Белене, спомнете си как от КТБ изчезнаха милиарди, и никой не ги търси.....
58
2
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
В най-добрия случай реакторите в Козлодуй ще се използват още 30 години. Дотогава ще трябва да затворим и някои от старите ТЕЦ от Тодор Живково време. И какво правим после? Перките и панелите са само поддържащи мощности. Ще купуваме ток от комшиите? А Бойко чака някой частник да дойде, той да плати за строежа (и сигурно и комисионна на ГЕРБ да даде), той само да отреже лентата а няма даже и конкурс. Ще бил сигурен, че проектът за АЕЦ "Белене" е толкова важен. Така ще си остане само с приказките
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента Русия строи в Индия АЕЦ, чийто първи реактор от 1000МW беше пуснат в действие преди 1 седмица. Стротелството продължава, реакторите ще са общо 5(пет). Лично индийския министър-председател изказа благодарности на Русия и на Путин по ТВ-мост. А бе, що са толкоз *** тия индийци? Ние не щем да строим АЕЦ с два реактора, а пък те са благодарни на пет!!! Ние значи сме по-мъдри от индийците. Евалла!
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Посочи ми един екземпляр от властващия елит, който дава вид, че има стимул за самоусъвършенстване.Има отрасли, които трябва да се ръководят дори на наднационално ниво от международно-признати специалисти и такава е ядрената енергетика.Няма разлика между български и американски предприемач, и политик-виждате им кандидат-президентите.Тези *** трябва да бъдат контрилирани от знаещи и можещи люде, а не от "агитки" на тази или онази финансова групировка.
55
2
 
0
 
! Отговори
амии преди 7 години
До Анонимен 69тоя шанс с обществена собственост на средствата за производство го преживях...та шефа на баща ми изчезваше в 14,30 от завода а баща би се изнасяше в 15,30 а в 16,10 бяхме вече на язовира за риба .ситемата беше идеална за мързеливци и за хора гледащи да избутат живота си. никакво развитие и стимул за усъвършенстване
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белене не е сеизмично подходяща зона за АЕЦ, но като погледнеш сеизмичната и демографска карта на Европа, има перфектни области за АЕЦ, но-о ЕС не е единен и не сме равнопоставени нито като нации, нито като переспектива.Пазарът няма разум.Шансът на човечеството беше общество с обществена собственост на средствата за производство, но го проиграхме в името на благоденствието на индивида от гола лакомия.
53
1
 
1
 
! Отговори
амии преди 7 години
до 67ама ти наистина ли можеш да изгасиш слънцето !!!!! и каква е тохнологията ако не е тайна ?? дали ще го има слънцето не зависи от мен,теб, България и дори цялото население на земята. дали обаче в България ще се строй нова аец зависи и по малко от нас .просто никой до сега не е обосновал защо ни трябва белене а не само нови два реактора в козлодуй ?? по принцип е по-добре без нови ядрени мощности но така или иначе вече имаме 2 реактора и най -изгодно е да са в козлодуй
52
2
 
0
 
! Отговори
амии преди 7 години
До Анонимен 65колко милиарда трябва да се изръси още украйна за нов саркофаг окло чернобил...2-3 млрд евро ...извън досега напшравените разходи. освен това 30 км са необитаеми но около тях радиационият фон също е повишен...ти би ли живял с децата си на около 50-60 км от подобна авария ??? нямаме право да съсипваме земята която принадлежи на бъдещите поколения само защото ти искаш евтина ел.енергия или други да дръпнат едни комисионни и подкупи за осъществяване на централата
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При ядрена авария необитаемата зона е 30км .Колкото по-глупав, толкова по-лековерен и по-плодовит е човек.Ако емигранстващите за по-дебело намазан комат хляб си бяха дали труда да си "стегнат" държавите и домовете включително да си планират семействата по брой деца, светът щеше да е много по-приятно и безопасно място за живеене и С АЕЦ.Глупостта и страхът са идеална комбинация за промишленото животновъдство.
50
3
 
0
 
! Отговори
амии преди 7 години
до 62разходите за ел. енергия са 10 % от доходите ...викаш живот на смърт или оцеляване са 10 % от доходите !!!! значи достатъчно е да ни вдигнат с 10 % доходите и ще забогатеем и стигнем европейците...еххх демагози
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До викашВместо АЕЦ, народа загива по-бързо от цените на ВЕИ.
48
4
 
0
 
! Отговори
викаш преди 7 години
до 59понеже може румънците да имат ядрена авария то е добре и ние да имаме централа...пък който изправари !!! това с ако духне е едно но ако стане авария на българска територия със сигурност ще имаме необитаема територия...да не говорим по разходите за строене на саркофаг и т.н. ако стане от румънска страна...малшанс но от нас нищо не зависи
47
3
 
3
 
! Отговори
МОЙ преди 7 години
до: алоууу георгафеАми ако стане авария в Румънска АЕЦ и духне към България?Какво ще кажеш по въпроса?
46
1
 
1
 
! Отговори
алоууу георгафе преди 7 години
до 54киселинността на океана???? с кой океан граничи България ??? айде позволи на народа да не е толкова заинтересован от намаляване киселинността на океаните . ако говориш за екология защо не искаш да се развива добива от възобновяеми източници-вода ,слънчева и геотермална егергия а наблягаш на ядрената която при аваря прави територията НЕОБИТАЕМА . въглищата вредят но при ядрена авария трябва да сменяме държавата
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако богопомазаните емигранти направят сакатлък с АЕЦ, тогава ще е по-висока смъртността.Но да се жертваме като националност за да съживим нациите от западната част на континента, поне на мен ми се вижда т-по.
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 52Умните нации инвестират и разработват алтернативни източници на енергия. Само закостенелите и вече ос.рани държави правят ТЕЦ и АЕЦ. Ние не искаме да сме икономически лидери, а искаме по-качествен живот. Много бързо можем от природен рай, да се превърнем в територия негодна за живеене.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ти знаеш ли как се копаят въглища и каква е ролята на СО2 и праховите частици за заболеваемостта, смъртността, киселинността на океана и ерозията на почвите?
42
0
 
1
 
! Отговори
овцете зная преди 7 години
до 52 , че ти със сигурност не пишеш от чернобил или фукушима....или живееш там ? мдо тук с убеждавенето ти колко е безопасна ядрената егергетика. а защо народа да инвестира в аец а часните фирми да изнасят и да печелят ??
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво знаят овцете:От аварии в АЕЦ са умрели значително по-малко хора от всички други енергоизточници взети заедно.Емисиите на СО2 от АЕЦ са съизмерими с тези на възобновяемите източници на енергия.Радиационният фон се"зацапва" със стотни от нормалния фон на Планетата.Овцете знаем, че за каквото и да ни говорят политиците, става дума за пари, техните пари.Водещи производители на атомна енергия са икономическите лидери на света.На нас няма да ни позволят енергийна независимост.
40
1
 
7
 
! Отговори
Oleee преди 7 години
Само с една прочетена книжка и повтарянето на едни и същи лъжи, държава не се управлява! Тоя е като пате в калчища, но заради него го отнасяме всички ние!