Като е толкова важна АЕЦ "Белене" – да я купят частници!

Борисов ще подкрепи такъв сценарий за втора централа
99
Като е толкова важна АЕЦ "Белене" – да я купят частници!
Снимка: Булфото, архив

Според премиера Бойко Борисов, ако проектът за АЕЦ "Белене" е толкова важен, ще се намери частен инвеститор да го реализира.

Още по темата

Той призна, че въпросът сега е какво да се прави с двата реактора, който трябва да платим, след като руската "Атомстройекспорт" осъди НЕК в Международния арбитраж в Париж да платим 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене".

"Въпросът е какво да правим с реакторите, които ще платим. Дотук имаме близо 3 млрд. евро похарчени за два реактора. Ако те са рентабилни, държавата и сега няма 20% от БВП да заделя за нейния строеж. Трябва да го направим частен проект с различни варианти колко да бъде делът на държавата. Ако този проект е добър, ще дойдат частници и ще го направят. Ако БСП са искали нова атомна централа, да са я построили досега", коментира  Борисов пред Нова тв.

Според него вече е важно да се обясни на хората, че нещата са различни от първоначалните идеи.

"Променената обстановка е, че съда в Женева вече каза - България да плати 557 млн. евро или около 1 млрд. и 200 млн., като всеки ден близо 400 000 лв. – 167 000 евро са лихвите по тези пари на ден. Тук не става въпрос за 2 реактора, дали искаме, дали е изгодно", поясни премиерът и добави, че сме длъжни да платим тези два реактора.

Той увери, че макар и площадката на втората атомна централа да се намира в земетръсен разлом, специалистите казват, че подложката, която е близо 10 метра, гарантира на 100%, че няма проблем с това.

"В румънска територия има два действащи реактора. Надява се и там да са мислили експертите, изцяло се доверявам на тях", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
амии преди 7 години
до 45значи викаш не са спрели обекта а в момента го строят на високата цена , заплашвайки ...искайки по-ниска... !!!е как може строейки да заплашват ??? ами по твоята логика може и дори да я построят и накрая да искат по-ниска цена за вече построеното !!! а там проблема беше високата цена на ел. енергията и нерентабилността на централата...каквото е и при белене
38
1
 
1
 
! Отговори
каква лъжа бе преди 7 години
до 46това са официални данни от набирането на средства осъществено през март месец 2016 !! такава е доходността за инвеститорите или лихвите които България трябва да плаща...това дали ти харесва не е от значение !! статията е в капитал . кажи твоят източник за това набиране на средства и колко е достигнатата доходност иначе можеш да кажеш и , че дори ни плащат когато вземаме на заем
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не разбрах тия дето са подписали поръчката и са платили аванса за реакторите защо са още на свобода а не са депортирани в Турция?
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
44, прочетете повече за доходността на ДЦК, която е на база целия период, това не е лихва!Лъжеца сте вие!
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
41, Великобритания заплаши, че ще замрази, а не спря проекта, защото искат по-добри условия от китайците, които я строят.
34
0
 
1
 
! Отговори
я пак ??? преди 7 години
до 404.4 млрд. евро и окончателна доходност съответно 2.13% за 7-годишните и 3.15% за 12-годишните книжа. това са данни за лихвите при които сме получили заеми тази година...виждайки , че за 12 години искат 3,15 % смятам , че за 20 годишни ще трябва да дадем поне 4% . за другите ти лъжи не ми се пише
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама тя е важна докато е държавна бе юроди неземни, ако е частна нали пак нас ще цакат... Леле колко са вдлъбнати тия!!!
32
0
 
3
 
! Отговори
а защо преди 7 години
до 37развитата англия СПРЯ строежа на седващата си ядрена централа ? по твоята логика понеже в щатите фракинга е разрешен дай и при нас да го пуснем ? щатите и франсетата имат голяма промишленост , освен това когато изнасят не се ползват обръчи от часни фирми-посредници който да пробират печалбата а риска да остава за народа.
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До амии, приятел, 3-4% е лихвата, която всеки ще получи за ипотечен кредит в момента, от всяка банка в България, немските ДЦК са с отрицателна даходност, да, лихвите по кредити в момента са към нулата, за този проект най-вероятно ще е около 1-1,5%. За възвращаемостта, явно нямаш никаква представа. А за това кога са платени, ами до момента са платени толкова по площадка, проекти, инфраструктура..., интересно е, че даваш правилната сума - 10 млрд. лв., а не любимата ви 10 млрд. евро.
30
0
 
2
 
! Отговори
Коректор преди 7 години
Камелия, "който" се използва при единствено число.При множествено число се използва "които"."Той призна, че въпросът сега е какво да се прави с двата реактора, който трябва да платим"
29
1
 
2
 
! Отговори
цитирам те преди 7 години
до 35При условие че успеем да продаваме....сам признаваш , че има условие което не е гарантирано ,че ще се изпълни . само за да продаваме ел.енергия на турция народа трябва да тегли заем от 10 млрд ...като централата ще се изплаща поне 20 г ....не е разумна инвестиция . по-добре е да се направят 1-2 реактора в козлодуй само за вътрешни нужди .който иска да печели от износ да ползва частен инвеститор който да поеме риска...иначе печалбата ще потъне в бюджета и за хората няма да има резултат
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До хмхора а какво ще правим радиоактивния материал следващите векове------------ми например - като до сега - руснаците ни зареждаха с гориво, съответно те си взимат остатъчното гориво и имат грижата какво да го правят.Е , ако новия АЕЦ е хамерикански, тогава ще трябва освен неговото гориво, да загробваме и това на половин Европа, сигурно.Ако АЕЦе толкова лошо нещо, защо Франция има около 60 ядрени блока, а САЩ - 104?
27
2
 
1
 
! Отговори
амии преди 7 години
до 34само като прочетох твърдението ти , че лихвите вече са 0 и ми стана ясно колко струват и другите ти твърдения . лихвите по Влоговете са 0 а тези по Кредитите са 4-5 % ...ти разлика между кредит и влог правиш ли ? освен това централата излиза към 10 млрд ....кога са били платени 3 млрд не разбрах ?? а за възвращаемост...никой не може да ти каже каква ще е цената на ел.енергията от различните източници след 25 г защото до тогава централата ще се изплаща и няма да е на печалба.
26
3
 
3
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Ест че ще бъдат, но за едни 50г напред, без никакви напъни ще се изплати не еднократно. При условие че успеем да продаваме разбирай на турция щото др съседи развити с голямо потребление нямаме, а както казах турция е необятен пазар на ел енергия.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
32, В най-лошият случай, цената би била около 15 ст., това е според доклада дето го поръча бойко, като това е стойността, с включена възвращаемост от 25 години и кредит за цялата сума, при лихва около 8%. При положение, че над 1/3 от сумата вече е платена, а лихвите са около нулата, стойността на тока ще е доста по-ниска, а проектния живот на централата е 60 години.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПешоБаце казва частници *** с руски държавни капитали - за ушанките е важно да имат още един анклав - вругият е в Росенец
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Тодор, Тоше, мноооого се заблуждаваш, добре, че се сви производството, за да падне консумацията, но сега се черпи повече ток през лятото, от колкото през зимата, познай защо.
22
1
 
4
 
! Отговори
Мен преди 7 години
До 23 Актуално е да, щото и вечер и денем фотовилтаиците еднаква мощност отдават, от единия край купуват от нек, от др край им я продават ама 4 пъти по скъпо. Оставям те сам да анализираш, за успелите, да така е там им е далаверата..
21
6
 
5
 
! Отговори
хм преди 7 години
да се кефиш на 10 стотинки атомен ток е като да ядеш безплатни предизборни червени кюфтета и после като ги изберат да ти гепят пенсията и да се чудиш какво стана ...
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МенНяма удължаване на срока, нищо че сме похарчили сигурно милиарди за уж повишаване на сигурността и удължаване на срока на експлоатация. 2017 г. е края на 5 блок. но се обзалагам, че до последния ден ще се наливат едни пари с единствената цел корупция. После ще реват, че лошите руснаци ни мразят и затова са го затворили.