Два американски F-15 ще ни охраняват за 7 дни

Самолетите идват изцяло на разноски на САЩ
Обновена: 24 авг 2016 12:33 | 24 авг 2016 12:02, Веселина Йорданова
246
Два американски F-15 ще ни охраняват за 7 дни
Снимка: Reuters, архив

Американски самолети ще охраняват въздушното ни пространство съвместно с родните ВВС в периода 9-16 септември. Това обяви военният министър Николай Ненчев пред журналисти в МС.

Мисията е мирновременна, инициатива, която беше приета от нашите партньори от НАТО, разясни още той. Двата F-15 идват изцяло на разноски на САЩ.

Министърът съобщи, че като командир на ВВС на мястото на подалия рапорт за напускане ген. Румен Радев, Министерският съвет предлага на президента военния ни аташе в САЩ ген. Стойков.

Ненчев коментира, че се надява ген. Радев да подкрепи съвместната мисия, за която няма да дължим нищо.

Миналата седмица бившият вече шеф на ВВС изрази опасения, че единствени ще плащаме немалко за това.
Ненчев каза още, че очаква ген. Цанко Стойков да поеме ръководството на ВВС в началото на следващия месец.

На въпрос предвидена ли е възможност за повторение на съвместния Air Policing, той отговори, че за момента не.

"Ние и сами бихме могли да изпълняваме тази мисия, разполагаме с достатъчно МиГ-29, които биха могли да се справят", увери отново министърът. По думите му в резултат на подписания договор с Полша през ноември ще получим последните два двигателя за тези самолети от общо шест.

"Ще имаме още три изправни МиГ-29 и въз основа на решение на Министерския съвет бяха отпуснати 69 млн., с които, чрез обществена поръчка, ние ще придобием допълнително 10 отремонтирани двигателя за МиГ-29 или общо пет допълнителни самолета ще имаме в рамките на тази година", обясни той.

Ненчев уточни, че вариантът за съвместен Air Policing с Полша не е отпаднал, но предстоят допълнителни разговори по темата.

Министърът се надява първите нови 8 изтребителя България да има в края на 2018 година, началото на 2019 г., за което са предвидени над 1.5 млрд. лева в бюджетите за следващите години.

В отговор на въпрос Ненчев увери, че няма извънредна ситуация, нито разполага с информация за предстояща, не се налага и актуализиране на планове за реакции при извънредни ситуации.
 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
На всички ни беше ясно че американците искат нашето небе - Докараха ни до пълна липса на армия и сега "безплатно' ще си летят тук за да правят провокации на Русия Турция и Сърбия- Турция вече не иска американци там ! Как може такова безобразие - ВЪН ЯНКИТЕ ОТ БГ ВЪН ВЪН ! Колко войника имат тук ? над 10000 са въоръжени и чакат да защитават Продажното Правителство и да стрелят срещу народа ни !! КЪШ ОТ БГ _ отивайте си в келявата държава да стреляте по *** !!
19
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо вони! А то било от путинските дришльовци. Те това си могат, това правят.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има и малко подтекст в тази работа. Пращат ф-15 а не ф-16:)
17
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А сега кой щат на САЩ сме ??
16
18
 
15
 
! Отговори
ПОСЛЕДНИТЕ КРЪСТОНОС преди 7 години
До Анонимен 16Няма и да разбереш..На вас никой не може да ви направи.Отдавна и винаги съм казвал че ако не бяха САЩ 100 пъти до сега да сме яли лобута от анадолския психар.Никой не смее да ни закача.Спрете да създавате изкуствени психози.Имайте уважение поне към земята на България без която теб и тези като теб нямаше да ви има.Виждам все по ясно утрешния ден и вечното слънце над Тракия!!
15
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълно унижение. Военно аташе от САЩ за министър, американски самолети без заплащане - аз нещо не разбрах ние в американска провинция ли се превръщаме? Защото в нормалния живот няма безплатен обяд - за всяко нещо което ти дават си плащаш по един или друг начин. Та искам да попитам с какво плащаме този път, щом не е с пари? И не разбирам и защо след като БГ авиацията била в най-добрата си форма от незнам си колко време (по думи на ББ), ще ни охраняват чужди самолети. И не се казва кой ги пилотира
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11еми провери, данните са публични
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В този ли период от една седмица се очаква да има война, или това е като да пуснем снегорините по улиците през лятото, за да уплашим летния сняг.
12
3
 
17
 
! Отговори
мую преди 7 години
То е ясно че ще се плаща , ами поне да напръскат срещу тигровия и малариен комари !!!!!
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно ми е, държави като Чехия, Словакия и Унгария, каква ли армия имат, като са заобиколени отвсякъде (без Австрия) от НАТО. Дали са с малки армии като нашата или не?
10
26
 
7
 
! Отговори
ТРАКИЯ-БЪЛГАРИЯ преди 7 години
До СЛУЧАЕН ПОЛЕТ!!!!!Не ви ли е срам да пишете подобни простотий господине?Кой смее да заплашва България?Стига плюхте единствените които ни защитават!!САЩ са последните кръстоносци!!
9
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Унизителното е че българската армия от една от най-силните във войните ,макар и завършили зле за нас но не по вина на генералите и войниците а по -вина на политиците и царете се унищожи и не може да охранява земята ни Велик е нашият войник-измокрен гладен уморен а сега какво ?
8
7
 
30
 
! Отговори
СЛУЧАЕН ПОЛЕТ!!!!! преди 7 години
С презервативи ли ще ни пазят или с АНА...ЛНА СМАЗКА ???????!!!!!!!!!БОЖЕ слез на ЗЕМЯТА и си ПРИБЕРИ ВЕРЕСИЙТЕ ТИКВАТА,ПЕРУКАН,БАГЕРА ЛИЛИ и ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ и РОДООТСТЪПНИЦИ!!!!
7
13
 
18
 
! Отговори
нема такава държава преди 7 години
До и каквоунизително е че не можем сами да го правим....ако не можеш да го разбереш, не може да ти бъде обяснено! а за едно време отново не си прав, не ден а два часа бе задачата да издържим - но срещу Турция, която имаше 5 пъти повече от всичко от нас.....а сега и Кюстендил не може да превземе нашата армия! ...нашата армия неможе да запълни нац.стадиона, съсе техниката - е това е унизително!
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ahahahah Ами другите 358 дни от годината кой охранява?!?!?
5
31
 
17
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
От руснаците, пиленсе...от империята на злото....
4
5
 
17
 
! Отговори
мую преди 7 години
Аз пък не разбрах от кого и за каква сумичка !!!???
3
39
 
19
 
! Отговори
и какво преди 7 години
И какво унизително има в това, партньорите ни от НАТО да ни пазят. Та това дори е задължително. След като не можем сами. А сега реват *** и облъчените...това било унизително....Когато цялата БГ армия бе задача да издържи само 1 ден, докато дойдат руснаците---това не беше ли унизително, или руските самолети не ни охраняваха....Да, ама не..те са "братя". Не може ли поне един път по-равно попитало малкото братче, на когото все се падало по-малката част от баницата, разделяна по братски!
2
18
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да се кже само едно, падение огромно падение. Точно тези *** ли? Този министър трябва да се линчува!!!
1
9
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Два американски F-15 ще ни охраняват за 7 дни" Че ще ни охраняват разбрах ама от кого не можах