Два американски F-15 ще ни охраняват за 7 дни

Самолетите идват изцяло на разноски на САЩ
Обновена: 24 авг 2016 12:33 | 24 авг 2016 12:02, Веселина Йорданова
246
Два американски F-15 ще ни охраняват за 7 дни
Снимка: Reuters, архив

Американски самолети ще охраняват въздушното ни пространство съвместно с родните ВВС в периода 9-16 септември. Това обяви военният министър Николай Ненчев пред журналисти в МС.

Мисията е мирновременна, инициатива, която беше приета от нашите партньори от НАТО, разясни още той. Двата F-15 идват изцяло на разноски на САЩ.

Министърът съобщи, че като командир на ВВС на мястото на подалия рапорт за напускане ген. Румен Радев, Министерският съвет предлага на президента военния ни аташе в САЩ ген. Стойков.

Ненчев коментира, че се надява ген. Радев да подкрепи съвместната мисия, за която няма да дължим нищо.

Миналата седмица бившият вече шеф на ВВС изрази опасения, че единствени ще плащаме немалко за това.
Ненчев каза още, че очаква ген. Цанко Стойков да поеме ръководството на ВВС в началото на следващия месец.

На въпрос предвидена ли е възможност за повторение на съвместния Air Policing, той отговори, че за момента не.

"Ние и сами бихме могли да изпълняваме тази мисия, разполагаме с достатъчно МиГ-29, които биха могли да се справят", увери отново министърът. По думите му в резултат на подписания договор с Полша през ноември ще получим последните два двигателя за тези самолети от общо шест.

"Ще имаме още три изправни МиГ-29 и въз основа на решение на Министерския съвет бяха отпуснати 69 млн., с които, чрез обществена поръчка, ние ще придобием допълнително 10 отремонтирани двигателя за МиГ-29 или общо пет допълнителни самолета ще имаме в рамките на тази година", обясни той.

Ненчев уточни, че вариантът за съвместен Air Policing с Полша не е отпаднал, но предстоят допълнителни разговори по темата.

Министърът се надява първите нови 8 изтребителя България да има в края на 2018 година, началото на 2019 г., за което са предвидени над 1.5 млрд. лева в бюджетите за следващите години.

В отговор на въпрос Ненчев увери, че няма извънредна ситуация, нито разполага с информация за предстояща, не се налага и актуализиране на планове за реакции при извънредни ситуации.
 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започна ли да ви присветва защо генерала Радев беше номиниран за кандидат президент? Не за да отиде на Дондуков, а за да оваканти поста на главнокомандващ ВВС. Още един Московски слуга е отстранен. Браво!!!
39
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ф-15 няма загубена въздушна битка.точка.
38
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринаЦяла България бе руска база, без руснаци! Местните еничари бяха достатъчно надеждни!
37
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова беше целенасочено унищожена нашата отбранителна способност. За да ни пазят други. Но другите никога не пазят чуждото като свое!!! Това знаят ли го нашите "родолюбци" ?
36
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 38Едни от най-големите американки бази са в Германия и Великобритания, смръдливецо! Бих искал и България да е толкова просперираща, колкото тези "окупирани" държави.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Постът, към който се цели Радев, е чисто церемониален. Думата на министър-председателя(в момента - Борисов) тежи повече.
34
5
 
19
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Не знам за 45 г тук да са ни охранявали руски самолети или да е имало 4 американски бази, на предателите децата им ще го отнесат за коледа....
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези самолети от втората световна война ни пращат. Които ще се разпаднат в небето, а ние ще им ги платим като нови. Американците винаги мамят, мутри в световен мащаб.
32
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
F-15 Eagle (Орел) е американски високоманеврен реактивен изтребител за завоюване на въздушно превъзходство. Точка.
31
7
 
16
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Пожелавам им да дойдат със самолети а да си тръгнат с дървени костюми....
30
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаете ли коимстрани охранява американците. Тези които са окупирали. Като Ирак и Афганистан. Като хиените, пазят си плячката. Сега горди ли сте, бантустанци?
29
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според ВВС на САЩ, техните F-15C имат 34 потвърдени победи над иракски самолети по време на Войната в залива през 1991, глвано с използването на ракети въздух-въздух.[9] Това са пет МиГ-29 , два МиГ-25, осем МиГ-23, два МиГ-21, два Су-25, четири Су-22, един Су-7, шест Mirage F1, един Ил-76 товарен самолет, един Pilatus PC-9 и два хеликоптера Ми-8 . Тъй като въздушно превъзходство на практика е постигнато в първите три дни на конфликта, много от иракските самолети прелитат в Иран, вместо да се опитва противопоставяне срещу американците.[9]F-15C на Американските ВВС свалят четири югославски
28
1
 
29
 
! Отговори
до "И какво&quo преди 7 години
Говориш пълни глупости. Унизително е защото това е доказателство че вече няма България,няма граници,нито армия и тези които идват да ни пазят заедно с нашите политици предатели и престъпници,са виновни за това. САЩ не е приятел на никого и още по малко на една малка територийка за която там даже не са чували. Как може да сте толкова зомбирани и да мислите че на САЩ им пука за вас. Мислите че като идват от там Кери или шефа на НАТО, ни идват на гости? Идват да дават заповеди на нашите глуп,аци
27
19
 
8
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Целия ресурс на държавата да се впрегне в изхранване на армия, пак няма да станат нещата. По добре американците да ни пазят, отколкото да станеме северна корея
26
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилите изпаднаха в амок. Наясно са, че при поредната провокация американците басма не цепят.
25
2
 
4
 
! Отговори
ТРАКИЯ-БЪЛГАРИЯ преди 7 години
До МРАВКАзнаеш ли че мравките нямат мозък?Така се раждат.Научно доказано е.
24
4
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Къде ще сложат ядрените бомби от Турската база- Турция ги изгони позорно ! НАТО НЕ Е САЩ-- искаме друга нация да лети туКакво само американци се врат в Бг и развалят отношенията ни с всички държави в региона-- Махайте се от БГ - и си вземете продажниците от ГЕРБ за САЩ- те и без това имат къщи купени там - за да избягат когато в БГ стане горещо както в Украйна Турция Сирия и Сърбия преди години !
23
5
 
9
 
! Отговори
zoro преди 7 години
заради безплатните бази нашите утки могат поне безплатна въздушна охрана да поискат. но те така здраво са си завряли главите в американския задниk че даже не се сещат да поставят въпроса
22
7
 
1
 
! Отговори
Брадван преди 7 години
Този министър наистина е доста глaмaв. Можеше да представи събитието като съвместно учение по охрана или нещо такова, защото иначе наистина няма смисъл.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това промоция ли е,след тази седмица на каква цена ще са