Ген. Румен Радев: Познавам летци, станали президенти!

Той призова да не се пренебрегва опитът на командири и офицери
25 авг 2016 20:49,
185
Ген. Румен Радев: Познавам летци, станали президенти!
Снимка: Булфото

Познавам в световен мащаб няколко летци, които са станали президенти, обратният случай не ми е известен. Това заяви кандидатът за президент на БСП ген.Румен Радев на първата си публична среща след номинацията му - с военно-патриотични съюзи и организации в читалище "Младост" в София.

Доскорошният командир на Военновъздушните сили посочи, че неговата номинация за президент е взривила общественото пространство и е срещнала яростен отпор от политическия елит, който обявил, че военните нямат политическа подготовка, за да заемат такъв пост. Ген. Радев призова да не се пренебрегва опитът на командири и офицери от Българската армия.

Той отбеляза, че е завършил с отличие академия на ВВС на САЩ, където освен военно дело, е учил геополитика, стратегия, национална сигурност, дипломация, икономика, изкуство на преговори. 

Още по темата

Според ген.Радев дебатът за ролята на президентската институция се е изродил по най-грозния начин - кого, защо и как е номинирал.

"Не става въпрос за платформи, за личности, за това кой какви ангажименти поема, на какво стъпва, откъде идва и какво смята да прави", добави той. По думите му целта е да се обезличи президентската институция и бъдещия президент, за да бъде зависим.

Има криза на ценностите, има криза в управлението на страната, смята той. Според ген. Радев два са основните проблеми в България - липса на ясно разделение на властите в държавата и липса на достойна външна политика, основана на националния интерес в рамките на съюзите, в които членуваме.

По думите му, когато една партия има пълен контрол върху законодателната и изпълнителната власт, влияние в съдебната система и контрол върху президентската институция, резултатът е ясен - липса на коректив, самоуспокоение, самодоволство, съответно липса на прогрес.

Ген. Радев отбеляза, че по Конституция едни от най-големите правомощия на президента са отговорностите в областта на националната сигурност. По думите му това означава защита на териториалната цялост и суверенитета на страната, на конституционно установения ред, гарантиране на правата на гражданите и на демократичното функциониране на институциите.

След речта на кандидата за президент представителите на медиите бяха помолени да напуснат залата и срещата продължи с военно-патриотичните съюзи и организации при закрита врата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Радев визира Буш младши,то той едва ли е пример за подражание!Жестоко гафиш Радев!Що не си остана летец, поне да вършиш нещо което перфектно можеш да вършиш!
23
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав си Радев,постигнал си много в професионален план и най-вероятно по честен начин,със знания и качества,но вече не си моя избор!Не ставаш за политик!
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста услужливо са пропуснали да посочат, че Радев на свой ред репликира политиците като зададе въпроса ,,Те къде са получили своето политическо образование и подготовка''. Може би зад кулисите или като слугуват на Кой.
21
0
 
8
 
! Отговори
хъ преди 7 години
До СТРАНДЖАТАметни си една "странджанка" на парти грила
20
3
 
3
 
! Отговори
как става изборът преди 7 години
Хванах златна рибка в синьото море Каза ми да искам три пъти подред Първо си поисках дървена глава рибката ми каза умно я избраНародът щом разбра за моята глава каза ти ще бъдеш ти бъди държавната глава
19
8
 
19
 
! Отговори
минувач преди 7 години
по добре генерал от запаса ,отколкото проиведеден в генерал , *** симиуончу -ухранител - пожарникарски ***!!
18
6
 
14
 
! Отговори
Б. Борисов лъже преди 7 години
До Генерал Радев лъжеПремиера Борисов обеща изтребители на ген. Радев преди година за да не напуска и не изпълни обещанието си.
17
10
 
20
 
! Отговори
ГРAБ СЕ НAС*РA преди 7 години
Паника! ГЕРБ Впрегна социолози,платени фекално- кафяви сайтчета- лайн0мети собственост на Пеевски и Буда/БЛИЦ и ПИК/ и Врачки изключително стресирани от нарастващата подкрепа за Генерал Радев. Крадливата хунта ГРАБ е изправена до стената и в паника за да не загуби президентската институция,след това изпълнителната власт и епилога в затвора за погребването на България.Те хвърлят страшно много пари, част от откраднатите от нас милиарди за да спасят кожите.
16
2
 
16
 
! Отговори
Генерала преди 7 години
Добре че Боко не е военен а пожарникар.
15
14
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Разликата:Кандидатът на БСП... - който и да е той не може да спечели...Кандидатът на ГЕРБ... - който и да е той ще спечели...
14
6
 
6
 
! Отговори
Оправия преди 7 години
Който и да стане президент, все ще е бюлгар.
13
7
 
13
 
! Отговори
няма по-големи преди 7 години
коне с капаци от военните !! те изи изпълняват или искат да им се подчиняват . това да изслушват и да призначат , че грешат не им е присъщо . освенн това тоя заяви, че приема разбиранията на социалистите което значи , че няма да може предлага реформи необходими за икономиката
12
10
 
13
 
! Отговори
До ген. Радев преди 7 години
ген. Радев, уважение за безспорните ви кариерни постижения и военна кариера, още един път - шапки долу! Но при цялото ми уважение, не смятам че военен лидер на страна от ЕС е правилен избор. Военните имат по-особено мислене и то няма място в дипломацията, където се иска повече гъвкавост и умение за лицемерие. Знам че това няма да се хареса на повечето, но политиката е лицемерие.
11
13
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Тоя няма и 100 часа във въздуха...
10
13
 
14
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Военен ли е не ми го хвали. Промити мозъци.
9
13
 
16
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Свободно Радев, ти няма да си от летците, които стават президенти. Ще си останеш московско чyчeло.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРейган. Бил е летец, участвал е в бойни действия.
7
7
 
10
 
! Отговори
Пламен Орешаески преди 7 години
650 ЧОВЕКА СЕДЯЩИ И ОЩЕ 300-400 ОТСТРАНИ ПРАВИ. ОКОЛО 1000 ЧОВЕКА ИМАШЕ А АЗ С МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ ДОШЛИ СЛУШАХМЕ ОТВЪН З------------Само толкова? Аз си мислех, че ще сте на Арена Армеец пред 17 000 души, ама нали не ви се дават пари за наем.
6
17
 
16
 
! Отговори
Какво? преди 7 години
Срещи със пенсионирани военни? Какво ще правим? Военна диктатура в рамките на Европа ли? Нещо не е на добре тази работа... дори в бившите републики от СССР го няма това... една е да имаш военен на ръководен пост в МО, друго е сбирщина шапкари да са обвързани с президентската институция. Нищо добро няма да донесе това, нищо... Повече дипломация, по-малко милитаризация на мисленето!
5
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да плюещите могат спокойно да гласуват за поредната, пешка която ще определи Боко. Сегашният Президент е онагледен пример.