Анализатори: Борисов е мостът с ЕС, който Ердоган си избра!

Дипломацията на премиера била за предпочитане от тази на Меркел
26 авг 2016 11:07,
44
Анализатори: Борисов е мостът с ЕС, който Ердоган си избра!
Снимка: Bulgaria On Air

Начинът на дипломация на Бойко Борисов е по-приемлив за Елдоган от този на Ангела Меркел. Затова той може да играе ролята на мост между Европейския съюз и Турция.

Това мнение сподели журналистът и преводач от арабски език Мажд Алгафари в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Видя се, че разговорите между турските власти и Ангела Меркел засичат. Борисов води добър тон с Турция, докато другите страни искат да се наложат над нея. Начинът му на дипломация с Ердоган е много по-приемлив от този между Меркел и турския президент", каза Мажд Алгафари.

Още по темата

Според политолога Петър Чолаков по-притеснителна е ситуацията в Турция, а не е толкова отлагането на срещата между Борисов и Меркел. Той добави, че се води много груба дипломация и Ердоган използва мигрантската вълна, за да спечели отстъпки от ЕС.

"Съвсем естествено е българският премиер да е в Турция. Не трябва да плашим Ердоган, а да защитаваме нашите интереси. А те са да имаме предвидим сценарий. България няма никакъв интерес да влиза в конфликт с Турция. Ердоган е уплашен и много непредвидим в момента", коментира политологът.

Според него българските власти трябва да са много внимателни, защото у нас има голямо турско малцинство.

"Българските турци няма как да не гледат към Турция", добави гостът. Според него срещите на Лютви Местан с турски висши политици вчера е ясен знак кои са най-добрите български приятели на режима в Анкара.

Мажд Алгафари определи опита за преврат в Турция за успешен, но само за президента Ердоган. Според него сме станали свидетели на инсцениран, но успешен преврат. Журналистът смята, че метежът е много добър за Турция, защото "вече ще се знае кой диктува нещата".

Гостите в студиото коментираха и експулсирането на турския бизнесмен Абдуллах Бююк от България по настояване на турските власти.

"А какво щеше да се случи, ако Ердоган беше пуснал бежанците към нас? Обществото щеше да скочи, че не сме предали Бююк. Ние сме първата страна, която граничи с Турция и имаме най-голям интерес това да не се случи", настоя Алгафари.

Според Петър Чолаков случилото се с Бююк се използва, за да се атакува правителството в контекста на предстоящите президентски избори у нас.

Още новини четете в www.bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
"Дипломацията на Борисов" - Буахахаха. Рапона е в най-добрия случай момче за всичко. Ердоган ще му предаде какво има да казва на Меркел и той ще я информира в събота, когато е планирана срещата между Меркел и Борисов. Обаче за българските граждани Рапона ще даде пространни интервюта, в които ще се изкара Талейран, ще е "убедил партньорите", "категорично ще е заявил", "ще е заел твърда позиция" и т.н.
8
0
 
10
 
! Отговори
ПотрЪбител преди 7 години
Стига сте писали какво са казали разни хора. Те не са никакви експерти. Ла ла джии
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОКАТА Е НАДУШИЛ ОЩЕ НЯКОЯ ДАЛАВЕРА!ОТИШЪЛ Е ДА ДОГОВОРИ НЯКОЙ НОВ КАНАЛ ЗА КОНТРАБАНДА ДА ПЪЛНИ НЕГОВИЯ ДЖОБ И НА ЕРДОГАНЯ!И НАЙ ВЕРОЯТНО ДА ПУСКА ТУКА ОЩЕ ПО СВОБОДНО АЗИАТСКИТЕ НАШЕСТВЕНИЦИ!
6
4
 
19
 
! Отговори
Ха преди 7 години
До АнонименДа, ама другите не граничат с Турция и за това го раздават толкова смело. Много е лесно като между теб и тоя, дето храниш да стоят още няколко човека, нали? Това е причината поради която Унгария, Чехия, Дания си позволяват да размахват пръст, защото знаят, че между тях и Турция има куп още държави, и че те ще го отнесат вместо тях. Големи тарикати излязаха от ЕС. Ние да си гледаме нашия интерес, а той определено не е влошаване на отношението със съседите.
5
5
 
18
 
! Отговори
Българина преди 7 години
До туркофила 5, ако незнаеш във война с Турция сме от 14в и причината е не защото ние искаме Константинопол а защото те са искат софия. Никога не сме има претенции отвъд Босфора. Обаче чаршафите са си харесали Балканите и ние сме на пътя им
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов е моста с ЕСпъкЕрдоган с РусияУраааааааааааааааааа
3
1
 
17
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Мостовете служат за едно, минават им по гърба и след като са ненужни ги събарят и правят други на друго място
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видя се че Европа е сляпа, разединена и неадекватна в последните 2-3-4 години по много външно поличически въпроси - и арабската пролет и Крим, а да не говорим сега за пришълците, дето ни заливат. Щем не щем налага ни се да си водим самостоятелна външна политика, щото тоя съюз не е на практика никакъв съюз, а икономическа зона. На фона на това, смятам, че добре се справят политиците ни.Преди да почнете да набивате минусите, уточнявам, че говоря за външна, а не вътрешна политика, каквато нямаме
1
5
 
17
 
! Отговори
тука има, тука нема преди 7 години
Нито другаря Борисов е мост, нито Ердоган го е избирал!