Хъбът за BG: Като кокал, хвърлен вместо "Южен поток", но по него няма месо!

"Комерсант": България отново очаква Газпром, концернът обаче не проявява интерес
Обновена: 7 сеп 2016 11:45 | 7 сеп 2016 11:14, Елка Василева
146
Хъбът за BG: Като кокал, хвърлен вместо "Южен поток", но по него няма месо!
Снимка: БТА

България предлага на Газпром активно да участва в създаването на газов хъб в страната, обещавайки да уреди регулаторните въпроси с Европейската комисия. На думи Брюксел поддържа този проект и е готов да преговаря с Русия, Газпром обаче не проявява никакъв интерес и планира да се съсредоточи върху строителството на "Турски поток", пише руският вестник "Комерсант".

Европейската комисия подкрепи не само българския газов хъб, но и включването на руски газ в него, припомня изданието, цитирайки Клаус-Дитер Борхард, началник на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, който през уикенда участва в инвеститорска кръгла маса за проекта във Варна. По думите му "хъбът може да започне работа и без руски газ, но на по-късен етап това ще попречи на конкурентоспособността му".

Още по темата

"Затова би било по-добре, ако руската страна се включи", отбеляза експертът, допълвайки, че ЕК е готова да преговаря по този въпрос. Точно Борхард в много отношения е автор на концепцията за търговия с газ в ЕС чрез хъбове, както и на разпоредбите на Третия енергиен пакет за достъп на трети страни до газопроводите, които усложниха работата на Газпром в Европа, припомня вестникът.

Руската страна обаче не прояви интерес към предложението, пише "Комерсант".

Преди два дни ръководителят на Газпром Алексей Милер посочи, че основните усилия на концерна са насочени към газопровода "Турски поток", а възраждане на "Южен поток" не се обсъжда. Според източник на изданието от Газпром България няма какво да предложи на компанията, а изявлението на Еврокомисията трябва да подслади горчивия хап за София.

"Това прилича на кокал, който им хвърлят вместо "Южен поток", но по него няма месо", казва събеседникът на изданието, допълвайки, че създаването на газов хъб в България без руски газ е невъзможно.

Според друг източник от сектора Европейската комисия може би само демонстрира готовност за компромис, за да повлияе на плана за "Турски поток" и да стимулира Газпром да доставя газ пряко до ЕС, заобикаляйки Турция.

По принцип построяването на "Турски поток" не отхвърля изцяло възможността Газпром да участва в българския хъб, тъй като синьото гориво може да бъде доставяно по вече съществуващия Трансбалкански газопровод от Турция до България (по който в момента газът се движи в обратната потока). Планът за строителство на интерконектори по този начин ще даде възможност за снабдяване на България и отчасти - на Сърбия. Газпром планира освен това основната част от газа по втората линия на "Турски поток" да се доставя по бъдещ газопровод през Гърция до Италия.

"За Газпром вариантът с България все пак оставя възможност за маневри, тъй като турците се показаха като сложни партньори за преговори", отбелязва Мария Белова от Vygon Consulting.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: екГазпромгазов хъб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
18
 
! Отговори
Време е за ОСТАВКА! преди 7 години
Представленията на цирк Борисов стават все по-аматьорски. Хъб ще прави, ама руснаците не искат да дават газ. Значи ще купуваме руската газ, но от Турция, а тя ще си сложи надценката и ще печели. А можеше да е точно обратното. Ние да определяме правилата. И не става въпрос само за газ. Тиквата куха провали и АЕЦ Белене, въпреки, че 2011 се пенеше, че Белене било приоритет за България и за националната ни сигурност.
44
0
 
4
 
! Отговори
ДО КЪДЕ ? преди 7 години
До тук води , политизацията на една държава .
43
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия, Турция и ЕС си прокараха интересите а ние останхме на сухо. Така е когато не следваш собствените си интереси а се държиш угоднически. Резултата е логичен ... пак ни го вкараха! Трябва да разберем едно нещо веднъж и завинаги. Приятели сме си само ние на себе си и трябва да си гоним интересите. Всичко е бизнес И геополитика! Русия не ни е приятел и никога не е била, не са ни приятели нито американци, нито Европа!
42
1
 
27
 
! Отговори
Какво печелим с Хъб? преди 7 години
Поредния проект, с който ББ омайва българите и ги манипулира, че това е нещо голямо. Общо взето това е един разпределител, с който газта минава като "транзитна магистрала", печели се не като газта минава през страна ти, а като тя ТРЪГВА от твоята страна! Този хъб, е като прах в очите след проваления Южен поток, който въобще не зависеше от БГ дали ще го има или няма. ЕС омайва ББ, че това е мегапроект, а ББ омайва българския народ, а като цяло проекта не е толкова грандомански и печеливш!
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 22Научи се първо да пишеш на български, а революцията ще почака.
40
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да оставим русофилията и русофобията за момент на страна, защото всичко е политика и икономически интереси. Какво ще стане ако Турски поток бъде изграден, но ЕС намери начин да забрани на България и Гърция да се свържат към него. Кой ще купи тази газ? С други думи дори маневрата за заобикаляне на ЕС пак не може да стане без благословията на ЕС.
39
10
 
3
 
! Отговори
аз преди 7 години
До АнонименЗащо лъжеш за финансирането?! Напротив! Газпром искаше ние да платим газопровода на 100%, а по него да тече само руска газ!
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На народа се надявам поне отмалко да му е станало ясно, че от 20 години няма никой който да е работил за интересите и благополучието му.
37
4
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
Прав си. Само кървава революция ще ни оправи. Тия милярди които откраднаха само с кръв ще ги дадът.
36
11
 
5
 
! Отговори
аз преди 7 години
До АнонименНапротив! За нас строежа на газов хъб е много по-изгоден от строежа на газопровод! Ние всяка есен треперим дали няма през зимата да ни спрат доставките по газопровода, който сега съществува! И причината е, че нямаме къде да съхраним достатъчно голямо количество за цяла зима! Ако имаме газов хъб - автоматично получаваме независимост от доставките за продълзително време! Ако е достатъчно голям - можем да имаме газ и за цяла година без да разчитаме на външни доставки!
35
3
 
13
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Боко. Дано удържиш на думата си да подадеш оставка, когато загубиш президентските избори. РЕФЕРЕНДУМа му е майката.
34
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гьола Белене, гьола Варна... герберите направиха блато, да се гмуркат при жабите.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 32. Къде ще го съхранявате, в амфори ли? Айде турците поне могат в Константинополските катакомби. Ние имаме една дупка при Чирен. за около 16 млрд. кубометра годишно. Тоест можем да покрием една тръба. Следващите дупки са чак в Унгария и не са много. В Украйна, обаче има в изобилие. Затова там се води война. Тука война няма да има. Само информационна, просто така за да не се губи тренинг.
32
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче мноо яко сравнение! Кокал без месо, ха,ха, гербески мършояди ха,ха!
31
5
 
8
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Няма да проявява интерес та- Путин не иска Бойко да подпише договора,а иска "нашите" русофили да гоподпишат- вие се сетете защо!
30
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слушайте още Тиквонтий. От това, да ни построят директен газопровод, като финансират 50% от него, сега ще си построим "газов хъб" със 100% вложени от нас и по него вероятно няма да има газ.Лаком г*з - глава затрива. Тиквонтий Великолепни в действие.
29
2
 
20
 
! Отговори
и още ... преди 7 години
Бг произвежда , .... кашкавал , сириение , чорапи , луканка , .....И ОЩЕ ,.... ДРОГА , СИЛИКОН , ЧАЛГА , И НА ВСЕКИ ЪГЪЛ ---ОТКАЧАЛКА .Неграмотни люде - калинки , с купени изпити, дипломи , книжки за шофьори , политици на кило , ....и всичко отрицателно което има по целият свят .ЗАТОВА БЪЛГАРИЯ ЦЪФТИ И СЕ РАЗВИВА ПО ''ПЛАН'' ,.....АМА ЧИЙ ПЛАН ?
28
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бг мафията е детска градина в сравнение с руската мафия.колкото за газ нафта и бензин,до 15 години никой няма да се цапа с тях. от 2030-2035 в повечето западно европейски държави ще е забранена регистрацията на автомобили с двигатели на вътрешно горене. в сащ и япония ще стане по рано.всичките тия тръби хъбове да си ги заврат в г..а
27
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1. Няма етнически руснаци. Последните ги изтрепаха при Ивайловск. В "зеления" коридор. Същото се е случило и след прословутата битка с татарите. Тогава на руските князе казали, че ако се предадат "капка кръв няма да изтече от тях". Татарите си спазили обещанието - удавили ги. Съвременните татари обаче нищо не спазват.
26
5
 
10
 
! Отговори
ХЕРАКЛИТ АПОСТОЛАС преди 7 години
РОССИЯ НЯМА ДА ВИ ПУСКА ГАЗ НА БУЛКАРИА...ГЪРЦИЯ СТАВА НОМЕР 1 ЗА ГАЗА..ТУРЦИЯ ПУСКА ТРЪБА ДО ХЕЛЛАС..И НИЕ ЩЕ *** ГЛАВИ И ЩЕ РЕШАВАМЕ ЗА ГАЗА.