Борисов иска ясна позиция от ЕС за релокацията на мигрантите

Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи, заяви той
Обновена: 24 сеп 2016 18:07 | 24 сеп 2016 17:35,
55
Борисов иска ясна позиция от ЕС за релокацията на мигрантите
Снимка: БТА

Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи и в този разговор да се използва членството на Турция в НАТО като допълнителна гаранция за стабилност. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на срещата за миграцията по Балканския маршрут във Виена, цитиран от правителствената пресслужба.

Още по темата

По думите на министър-председателя е необходима ясна позиция на ЕС и за релокацията и начините за действие, когато мигрантите не желаят да останат в съответната страна.

Според премиера в Европа хората винаги са били много хуманни и затова всички бежанци са дошли тук.

"Ние в Европа винаги сме били много хуманни. От тази хуманност си изпатихме. Ние казахме – елате, ще Ви помогнем, виждайки как бедстват хората. Всички дойдоха в Европа. Сега ние сме принудени заради всичките събития в Африка и Азия да се събираме всяка събота от една година и половина до сега, за да си защитим народите”, заяви Борисов.

Пред своите колеги и представителите на Европейския съюз българският министър-председател е пледирал за затваряне на границата на ЕС и за същото отношение на колегите от другите държави към границите на ЕС, както към собствените им национални граници. Борисов е срещнал разбиране от страна на другите участници в срещата.

Той е поставил условие в понеделник да бъде преведена сумата, която България трябва да получи от Европейския съюз за техническо оборудване и за подобряване условията на живот на служителите, ангажирани в строежа и охраната на границата с Турция.

Българският премиер не скри разочарованието си от своите колеги, които отговарят с мълчание на призива за продължаване на действието на споразумението с Турция и след декември, тъй като държавите членки не са готови да поемат евентуалния едномилионен поток бежанци, които биха тръгнали от Турция към Европа.

Премиерът не е получил ясен отговор и категорична позиция от своите колеги на въпроса как ще се действа, в случай че бъде взето решение за релокация на мигрантите.

Никой от правителствените ръководители не е отговорил на въпроса каква е рецептата, ако скоро на българо-турската граница се струпат хиляди бежанци. За да бъде предотвратена подобна катастрофа, Бойко Борисов е предложил Турция като членка на НАТО да бъде поканена за участие в заседанието на Европейския съвет през октомври.

В рамките на срещата премиерът отново постави и въпроса за изграждане на зони за сигурност извън ЕС.

"Колегите ме подкрепиха, искаме да демонстрираме, че ЕС не е само бюрокрация, това е най-добрият съюз. След решенията в Братислава искахме да демонстрираме, че в тежките ситуации може да се помогне на всички държави. Казвал съм, че трябва и на Гърция, Италия, Сърбия, Република Македония да се помогне", допълни още премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами като има мълчание по въпроса как ще се действа при наплив на границите - ще се действа като суверенна държава в случай на нападение! Как иначе?
14
6
 
27
 
! Отговори
extremist преди 7 години
TИКВА ЩО РАЗВАЛЯШ НА ХОРАТА ПОЧИВКАТА ? ВСЕКИ ДЕН ПОВРЪЩАМЕ ОТ ТЕБЕ И ДНЕСКА ЛИ ?
13
1
 
19
 
! Отговори
европа преди 7 години
първо трябва да сложи таван...100 000 на годишно приетите бежанци а мигрантите нямат никакви права да влизат или получават какъвто и да е статут . след като им отрежат възможността да използват системата и да ни заливат и им оборудваме няколко острова където да бъдат депортирани ако родните им страни не ги искат със сигурност няма да има такъв наплив
12
2
 
19
 
! Отговори
ууу преди 7 години
До СТРАНДЖАТАкой това, сикаджията ли? по-скоро отново говорител на ердоган..
11
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Европа искаше Силна охрана по Българската си граница щеше да отпусне не 160 милионаА да кажем 6 милиарда като на Турция
10
22
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Политик - по-малко... - ДЪРЖАВНИК - повече...
9
2
 
32
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Ай сега се замислете що не ни пускат в Шенген Щото след Време ще има промяна Преомертаване на Европейските граници след Време от Австрия и Унгария на горе ще има телена мрежа и вишки с картичари след като ни залеят С Ислямисти от Близкият изтокА познайте кой пак ще Ду.ха Таратора
8
0
 
23
 
! Отговори
за мен преди 7 години
правителствата на държавите са като домоуправители в един блок . имат делегирани права само да управляват до извесна степен живота в блока НО НЯМАТ право да настаняват който и да е в жилищата на хората или в общите части на блока !!!! с какво право едни бюрократи решават кой и как да настанят в една страна когато те НЕ СА СОБСТВЕНИЦИ а само служители ??? такива въпроси са от компетенцията единствено на гражданите чрез референдум ..
7
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб направи гето от България. Сега ще го и разнообрази с милиони тарамбуки. Видими резултати!
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прехвалените 160 милиона всъщност били ЗА клетите, изстрадали терористчета. Защо ни вменяват вина? С какво сме виновни ние, че те са неуки и кръвожадни и при първия удобен момент биха ни убили? Вместо затвор и депортация, те минават на държавна хранилка. Лидерите на ЕС извършват геноцид спрямо собствените си народи.
5
0
 
35
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
начините за действие, когато мигрантите не желаят да останат в съответната страна....абе боко защо не запита първо какво правим ако гражданите на държавата НЕ ЖЕЛАЯТ мигранти ??? всички политици са се загрижили за желанията на пришълците но забравят , че за сега ес има и 400 млн граждани !!! нека любезно да попитат чрез референдум искаме ли мигранти а после да се интересуват какво да ги правим ...ако въобще ги желаем
4
0
 
29
 
! Отговори
ХА ХА преди 7 години
БАЙ *** В ЕВРОПА ХА ХА КОЙ ТЕ *** ТЕБ В ЕВРОПА БЕ ,ВСИЧКИТЕ ТЕ ЗНАЯТ ЩО ЗА МУТРА СИ И ЗАРАДИ ТЕБ ГУБИ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ
3
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е па ясната позиция те му я казаха. И 160 милиона му дадоха ама да не било за ограда а за бежански лагери. От това по-ясна - здраве.
2
0
 
21
 
! Отговори
я по явашш преди 7 години
Казвал съм, че трябва и на Гърция, Италия, Сърбия, Република Македония да се помогне", допълни още премиерът.А бе Боко с Чужда Пита Помен иска да ПравиОще не са превели Парите от Европа за България и Турция той Почна сега да реве и за Гореизброените Страни ЧленкиМане мане фрау Меркел Да не му резне Квитанцийте като на Турция
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Олицетворението на българската ганьовщина и п***алячовщина, отново почна да ръси и да се прави на герой. Герберастите им е влажно вече сигурно отдолу.