Европейските лидери бистрят бежанския проблем в Австрия

Най-важният въпрос: Как по-бързо да намерят решения на проблемите
24 сеп 2016 13:14,
18
Европейските лидери бистрят бежанския проблем в Австрия
Снимка: архив, Ройтерс

Усилията на Австрия за по-добра охрана на външната граница на Европейския съюз и за повече помощ на държавите, откъдето бежанците се отправят към Европа. Това според политическите наблюдатели ще са основните теми на откриващата се днес във Виена среща на върха, за участие в която австрийският канцлер Кристиан Керн е поканил министър-председателите на Албания, България , Германия, Гърция, Хърватия, Македония, Сърбия, Словения, Унгария, както и председателя на Европейския Съвет, Европейския комисар по въпросите на миграцията и румънския министър на вътрешните работи.

Много важен проблем, който ще бъде разгледан от правителствените ръководители, е как да се ускори темпото за намиране на конкретни решения на проблемите.

Една от целите на срещата ще бъде Австрия да посредничи между държавите с различни разбирания по проблемите с бежанците, коментират медиите тук. За разлика от Конференцията за Западните Балкани, състояла се през февруари във Виена, този път са поканени за участие германската канцлерка Ангела Меркел и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас.

През февруари, припомнят вестниците тази сутрин, министърът на външните работи Себастиан Курц и тогавашната министърка на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер решиха на конференцията да се затвори пътят през Западните Балкани. Фактът, че не взе участие в конференцията, възмути Гърция. Остра критика дойде и от страна на Германия. На днешната конференция Австрия има амбицията да играе ролята на посредник и да не допусне подобни дипломатически проблеми. Политическите коментатори не очакват този път да се вземат такива важни решения, каквото беше решението за затваряне на пътя през Западните Балкани.

Убеждението на австрийския канцлер Керн е, че по темите опазване на външните граници и помощ на място трябва да се отбележи по-бърз напредък. Въпреки различните позиции е необходимо да се състоят обсъждания с всички държави. В центъра на вниманието е Унгария след отказа й да спазва Дъблинското споразумение.

Договорената преди повече от година квота за разпределение на бежанците от Гърция и Италия също ще бъде разисквана на конференцията поради отказа на част от източноевропейските държави-членки да приемат своя дял от общо 160 000 души. Засега от Гърция са разпределени едва 4140 души. Дебатът ще се обостри и от факта, че Унгария ще проведе референдум по проблемите със задължителната квота.

Също така някои наблюдатели тук очакват дебат и по въпроса за приетата от Австрия горна граница на търсещите политическо убежище, определена на 37 500 души през 2016 година. Ако тази граница бъде превишена, влиза в сила извънредна наредба, според която търсещите убежище ще бъдат спирани на границата. По данни на австрийското министерство на вътрешните работи до края на август са приети документите на 26 400 души.

Срещата днес е втората международна проява на върха по въпросите на бежанците само за една седмица, след двете международни срещи в Ню Йорк в понеделник и вторник. На едната от тези две срещи, състояли се в рамките на сесията на Общото събрание на ООН, където взеха участие австрийският канцлер Кристиан Керн и министърът на външните работи Себастиан Курц, канцлерът предложи План Маршал за Африка.

(БТА) 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Безсмислено е да се говори в Австрия за Изчезването на Европа, след като то се прави от Албания! Че съдете сами - тези дето в Отоманската империя гальовно са биле наричани башибозуци, разполагат с паритеу правителствата и армиите на света и то от около десет века!!! Те имат една цел . избиването на белия човек, защото са обидени на тяхния жалък дявол дето го вземат за бот, че не са бели! За тези десет века са все на стартова позиция, нищо не са постигнали, явно войната с Бога се води невидимо.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До лошоВерният вариант е - да не сме граници на Евросъюза! Нищо не ни пречи. И на Британия и писна и се махна от хитрите ***. Да не сме им кучета. Мръсни хитреци! И още по-мръсни наши *** - предатели. Нож нищо, дзе - Италианският лицей е близо до Овча купел. Тъкмо навляците ще се интегрират със "звездните деца". Наводненията и земетресенията не подбират "затворени квартали".А нашите патриотични и мислещи за народа управници да забравят народното примирение - ще им стане жежко под г.
14
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Тоя проблем има само едно решение:Пълно затваряне на външните граници!Физически не е трудно да се осъществи,а финансов ресурс има предостатъчно.Само дето няма воля.Никой не иска да се противопостави на Господарите и да излезе лош.Само че накрая може да стане друго-смазани от ислямското нашествие,европейците да се надигнат и да докарат политици със силна воля!Сещате се.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с тези глупави полицай границата няма да се опази. Днес хванали във влака на Кап. Андреево мигранти и ги водят на погача вместо да прегледат влака на браздата и да ги връщат веднага обратно в Турция както правят Сърбите и Румънците ни ги връщат скоро ще станат 50 хиляди примата.
12
0
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
единственото спасение е сащ да се изтеглят от бл изток да се спре воинатарусия и асад да се справят с ид и всички да се вьрнат по домовете си в противенслучаи всичко ще се повтаря крьв и сьлзи до безкраиност засилване ролята наоон по конфликтите по света тази организация нищо не прави по добре да язакрият
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пиша от Египет , до сега съм се разправял с араби. Мога да кажа само ноу комент. Имам колега китаец , и той се хвана за главата. Такава изродщина като тия Европа не познава. Няма по по най от тия подобия на хора.
10
0
 
17
 
! Отговори
Влади преди 7 години
Лагери от затворен тип с много строг режим и работа в каменните кариери! В цяла Европа! Тогава всички навлеци сами ще се разкарат.
9
0
 
21
 
! Отговори
Доналд Туск вече го преди 7 години
е избистрил и е заявил пред събралите се в Австрия лидери, че трябва да се спре бежанският поток от Балканите - и визира Западните Балкани.Казано с други думи, още преди срещата, която се провежда в момента, западняците са измислили как да се отърват - като концентрират пришълците на територията на Източните Балкани!Затова щедро ще ни отпуснат пари, но с условие - да им строим тук лагери, а не ограда, с която да ги спираме.Но защо са им пришълци, събрани накуп у нас?!Каква ли е целта им?
8
0
 
21
 
! Отговори
лошо преди 7 години
Знаете ли какво бистрят да построят у нас нови бежански лагери и така да предпазят Европа от бежанците,други варианти нямат ......ни я и Гърция сме външни граници на съюза.
7
2
 
6
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Мой друг таварищ Сталин говорил что . Кстати вьй знаете что он говорил ;)))
6
0
 
30
 
! Отговори
до стената преди 7 години
Европа беше предадена от своите"лидери"и от Брюксел те предадоха своите граждани и ги обрекоха на труден живот.
5
2
 
40
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 7 години
Моето мнение е че тези не са Бежанци , те са Бойци на Аллах .Идват с оръжията си , правят бомби и убиват Майки с Деца .Само Русия да я има , само тя ще се оправи с тази *** .
4
0
 
15
 
! Отговори
Няколко острова преди 7 години
Има малки островчета и в Средиземно море, и на север от Европа. Така наречените бежанци могат да бъдат разпределени на няколко такива острова, за да не се бият помежду си. Защото сирийците например не се разбират с афганците и т.н.Не че искам занапред Европа да се окаже оградена от пръстен от острови, населени с хора от култури, различни от европейските. Но е явно, че на този етап не можем да излезем на глава с някои от силните на деня.Затова да им се даде временен островитянски статут.
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейските лидери с много малки изключения като Орбан и неговия кръг, прилагат геноцид върху собствените си народи!Заради тълпата от нашественици беше пренебрегната сигурността, социалното развитие, дори и икономиката на всички страни в ЕС. Те бяха принудени да пренасочат милиарди от бюджетите си, които бяха изляти в калната дупка на бежанците, вместо да бъдат инвестирани в индустрия, здравеопазване, образование или култура.
2
0
 
25
 
! Отговори
цирк ЕС преди 7 години
Сега ли ги бистрят след като хуните превзеха Европа?къде бяха когато бежанците се готвеха да нахлуят?защо тогава не ги спряха а почти всички"лидери"се скриха?в едни по хубави времена щяха да ги разстрелят за предателство а сега бистрели!?какво?
1
2
 
22
 
! Отговори
Орбан вече каза: преди 7 години
Бежанците да бъдат заселени на остров. Има острови и на юг, и на север от Европа, може да се измисли нещо. След като така и така ще даваме пари за тези пришълци, по-добре те да отиват на такъв остров, където няма да ни създават проблеми, а ще си уредят общество според техните разбирания и традиции. Корпорациите, които имат нужда от работна ръка, могат да изнесат там част от индустриалните си предприятия, а самите бежанци нека да решават кого ще приемат от новопристигащите.