Митов отсече: Бокова нямаше шансове за ООН

Направихме нестандартен и рискован ход, отчете външният министър
73
Митов отсече: Бокова нямаше шансове за ООН
Снимка: БТА, архив

Ирина Бокова нямаше абсолютно никакви шансове да оглави ООН, смята външният министър Даниел Митов, който публикува своята позиция в личния си профил в социалната мрежа Facebook.

"Едно нещо трябва да си кажем и признаем откровено: г-жа Бокова нямаше никакви шансове за това да се пребори и да стане генерален секретар на ООН. Видяхме, че след снощното гласуване имаше две държави – постоянни членки на Съвета за сигурност, които наложиха вето на г-жа Бокова. Българското правителство беше наясно с това", посочи родния дипломат №1.

Още по темата
Според него в последната седмица България е направила "наистина нестандартен и рискован ход, който според нас беше задължителен, така че да се даде възможност на източноевропейската група да има своя шанс да излъчи генерален секретар на ООН". Според Митов обаче приключилите до вчера пет гласувания, както и вчерашното шесто, са показали ясно, че никой от кандидатите от Източна Европа е нямал никакъв шанс до момента и около никого не се оформяше консенсус.

"Затова предприемхме необходимото, макар и с рискован ход в последния момент, като направихме нова номинация и предложихме нова кандидатура в лицето на г-жа Кристалина Георгиева. Тя получи много симпатии след изслушването си. Несериозно е да се смята, че след три-четири дни, дори без да влиза в кампания, тя ще има някакви велики резултати при първото гласуване. Пречки се преодоляват чрез кампания и то постепенно“, допълни още външният ни министър.

Според него в дипломацията подобни ходове могат да бъдат успешни, но в случая не е имало достатъчно време за подготовка. "Трябва да кажем и нещо друго: цялата минала седмица слушахме как ни убеждаваха от опозицията, че тези индикативни гласувания нямали абсолютно никакво значение. И как тепърва започвало състезанието. Какво стана с всички тези аргументи?", попита Митов.

По думите му в момента „някои партии ползват г-жа Бокова, нейния авторитет и нейното име, за да си правят кампания за президентските избори, като откровено спекулират с определени факти и забравят умишлено други".

"Благодарим на г-жа Георгиева, че се съгласи да бъде българската номинация в последния момент и влезе в състезанието, спечели много симпатии, спечели дори официалната подкрепа на част от държавите от източноевропейската група“, отчете българският външен министър, който поздрави новия генерален секретар на ООН Антонио Гутериш.

"Когато знаем, че един кандидат няма никакви шансове и не може да бъде избран, е очевидно, че трябва да предложим друг. За съжаление източноевропейската група пропусна своя шанс да излъчи новия генерален секретар на ООН. Също така съжаляваме, че няма и да е жена, както някои държави, постоянни членки на Съвета за сигурност, уверяваха, че държат да е жена и да е от Източна Европа", завърши своята позиция Митов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте министрите на Бойко и кажете кой си режи на мястото с качества? Вижте колко са смешни и какво очаквате от такива палячовци като този на снимката? Този според вас става ли за Външен министър, къде се е обучавал за този важен пост. Как очаквате този да застане и да защитава интересите на страната през политици от топ класа?
50
3
 
4
 
! Отговори
Дипломатически Гаф преди 7 години
Единственото, което направихте е ОГРОМЕН дипломатически и МОРАЛЕН ГАФ. Сериозните хора държат докрая, отмятат се фурнаджийските лопати и мижитурките. Имах добро мнение за Георгиева, но след приемането на кандидатурата, при положение, че по-голямата част от народа подкрепя Бокова (имаше Анкете - 72% бяха за Бокова) и Бокова не се беше оттеглила, беше калташко да пиеме.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не си правете илюзии и спрете да говорите за неща за които си нямате идея. Никой от великите сили не е допускал за момент, че този пост може да бъде зает от българка. Португалецът беше точният кандидат в точния момент. Той е бил министър председател на Португалия и 8 години шеф на организацията по бежанците към ООН. Сега когато целият свят е изправен пред гигантския бежански проблем е редно да бъде избран човек с огромен опит в тази област. При това той си е вършил работа успешно и от сърце.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РККАКакво толкова неясно, брато? Обикновен ***, американска ...как се казваше онова, дето го слагат под лежащо болните? Бедеразд - сега е модно! Слушка и папка. Удобен като ароматзирана трипластова...
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТААбсолютно логично е като видиш, че конят ти куца - да го сменишНали трябва да разбираш от коне и да различиш кой е куция кон. Боко не е от разбиращите да знаиш.
46
2
 
3
 
! Отговори
Пък мен ме кефи, преди 7 години
като гледам усмихнатия пудел на картонче.
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ало американското ***, май Бокова се представи Блестящо в сравнение със СТАЛИНКА МЕКЕРЕТО
44
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАКА СТАВА, КАТО СЕ ПРИБИРАТ СЛУЧАЙНИ ХОРА ПО ПЪТИЩА И КРЪСТОПЪТИЩА И СЕ ПРАВЯТ МИНИСТРИ
43
4
 
12
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
***! Нахален като комунист от фракция Герб! Тия са свръх нахални !
42
4
 
10
 
! Отговори
РККА преди 7 години
Този ми е изключително противен,странно как всички министерства се напълниха с човечета изпъплили от фондации със неясен произход и финансиране....ПП.а може би не толкова неясен...
41
3
 
7
 
! Отговори
НДИ преди 7 години
Тъкмо мислех да завърша Националния Демократичен Институт на Ирак и видях какво творят неговите кадри и страшно много се разочаровах!!! Много ниско ниво бе, в тоз Национален Демократичен институт на Ирак!!! Толкова нямаше ли къде другаде да отидеш бе къдравелко, че отиди във финансирани от ЦРУ структури!!! Ама на ЦРУ Сноудън им е малко!!!
40
17
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Абсолютно логично е като видиш, че конят ти куца - да го смениш... - а той освен, че куцаше - за всички беше видно, че е червен до мозъка на костите си...А Митов постъпи по единствения възможен и правилен начин...
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къдравата Сю пак се изказала...
38
3
 
7
 
! Отговори
123 преди 7 години
18.00ч. На среща пред парламента.
37
9
 
8
 
! Отговори
taktakarak преди 7 години
Българка ще спечели поста ген. на ООН, тогава, когато видите евреи да се връщат от жътва!!!хахахахахахахахИ когато Далай Лама го изберат за ген. на ООН да бръкне в джигера на Китайците!!!!хахахахахахахахахахахаха!!! Само ВИНЕТУУУУУ!!!
36
4
 
31
 
! Отговори
ДИМИ преди 7 години
"ЕДИНСТЕНА И УНИКАЛНА" КРИСТАЛИНА.Чудо на чудесата!!! Цял свят занемя.ЧИИ БОЛЕН МОЗЪК ИЗМИСЛИ ТАЗИ ФОРМУЛИРОВКА.МОЖЕ БИ ,САМИЯТ ТОЙ-МИТОВ? Жалък ***!
35
2
 
27
 
! Отговори
gtf преди 7 години
не другарю, вас ви изложиха за пореден път и ви показаха, че не ставате за голямата политика. Вие сте мишоци, които никой не уважава защото лесно можете да бъдете манипулирани (вероятно с не много пари, докато големите играят със милиарди). Ако бяхте с поне малко достойнство, сега щяхте поне да си мълчите.
34
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
жалък американски пудел е това човече
33
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така с лека ръка позволихте на Михайлов да изпрати компрометиращи измислици на 58 страни, уронващи престижа на Бокова? Засрамете се най-после.
32
3
 
34
 
! Отговори
Продажници преди 7 години
Българското правителство за пореден път игра за чужди интереси. Сталинка беше марионетка. За колко ли сребърника и срещу какви обещания?