Плевнелиев призова: Без популизъм на изборите!

Народът няма нужда от политически нападки, заяви президентът
Обновена: 10 окт 2016 12:05 | 7 окт 2016 20:30, Александър Попов
87
Плевнелиев призова: Без популизъм на изборите!
Снимка: БТА

Росен Плевнелиев призовава кандидатите за президент да проведат позитивна и градивна кампания и апелира за дебати по същество.

"Президентската институция натрупа опит и авторитет за четвърт век съществуване, за което принос има всеки един от демократично избраните  президенти, но преди всичко гражданите, които им дадоха своето доверие и подкрепа. Българските президенти се различават помежду си, но всеки един от тях е допринесъл за авторитета на институцията. Нека пазим този авторитет, защото заемащите поста се сменят, но институцията остава. Призовавам кандидат-президентите да проведат такава кампания, която да допринесе за съхраняване и надграждане авторитета на президентската институция. Вярвам, че достойното поведение ще бъде оценено от гражданите", заяви в своята реч президентът Росен Плевнелиев.

По думите му, българският народ няма нужда, нито от поредната доза политически нападки, нито от войнстващия популизъм, с който някои политици се опитват да привличат гласове.

"Проблемите са реални и видими за всички. Това е възможност за кандидат-президентите да покажат своята визия за решаването им. Нито една от кризите няма да бъде разрешена от само себе си или в резултат на агресивна политическа риторика. Предстоят трудности и изпитания, трябва да бъдем подготвени за тях. Затова е толкова важно политическото лидерство – да отстояваш уверено своите позиции, да се водиш от ценностите, убежденията и обещанията, заради които си избран", допълни Плевнелиев.

Той е убеден, че безпринципното противопоставяне няма да ни донесе нищо добро.

"За съжаление днес политическото говорене на някои кандидат-президенти е наситено с популизъм, а други обещават ревизия на геополитическата ориентация на страната. Обръщам се към гражданите – гледайте и слушайте внимателно, какво предлагат кандидатите и гласувайте с разума си, гласувайте за това, за което поколения българи са се борили. Членството на България в Европейския съюз и НАТО няма алтернатива, защото е основано на съзнателен цивилизационен избор, на ценностно самоопределяне на народа. Обединена Европа не е сбор от високоплатени чиновници и  правила за управление на еврофондове. Европейският съюз е общият ни стремеж да изградим общоевропейско пространство на мир, в което човекът е свободен и всички са подчинени на закона. Важно е всеки един от кандидатите за президент да демонстрира кои са ценностите, които изповядва, кои са стратегическите приоритети, които ще развие, в каква посока ще движи страната", категоричен е президентът.

Той призова външната политика на България да не залита в една или друга посока, а да бъде принципна и балансирана.

Надявам се всички кандидат-президенти да споделят позицията, че решението за България е в интеграцията с прогресивното човечество и в общността на демократичните държави. Решението е в образованието и иновациите, в модернизацията и високите технологии. Решението е в повече, а не по-малко демокрация. Демокрацията е върховенство на закона, а не на интересите. Демокрацията е силни институции, не силни лидери. Демокрацията е независимост на властите и баланс между тях, а не зависими политици и безлични институции", заяви още в речта си Росен Плевнелиев.

Президентът си пожела на предстоящия вот кандидат-президентите да не се заливат с компромати, а да дадат отговори на въпроси от изключителна важност за нацията.

"За или против президентска република, за или против промени в Конституцията, за или против повече правомощия за президента, кои са кризите в ЕС днес и да се дадат решения за тяхното преодоляване. Как да се повиши доверието на гражданите в институциите, как да се противопоставим ефективно на продължаващата корупция, на неглижирането на институциите и върховенството на правото? Кои да бъдат приоритетите на предстоящото председателство на България на Европейския съюз и на Националната програма за развитие „България 2030“? Ще бъде ли поставен под въпрос зададеният курс на активно и достойно членство на България в Европейския съюз и НАТО, който отстоявах? Как да задълбочим и развием своята интеграция в тях? Нека чуем аргументите и ангажиментите на кандидат-президентите по същество, нека запомним техните обещания, нека изискаме от тях след това да ги изпълнят", призова още Плевнелиев.

Той изрази своята гордост, че през мандата си е дал път на пряката демокрация в страната, с инициираните от него на два пъти  референдум и с проведените две и предстоящо трето национално допитване.

Плевнелиев пожела успех на всички кандидати за президент и вицепрезидент.

"Нека бъдем свидетели на честно състезание, а най-добрият да победи като спечели доверието на народа!", завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До адхС тоя ти правопис мисля че си прав - твоя е и на никой друг матряле.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами асвалтовия ти популизъм а? Що ни излъга с него?
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О, я се скрий. Измитай се побързо, че нямам търпение.
58
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво , това е най-достойният ПРЕЗИДЕНТ!Всеки честен българин се гордее с него!Антипод на останалите червени пл..юнковци!
57
1
 
9
 
! Отговори
абсурд преди 7 години
Невзрачко,кой ти иска мнението и кой те брои за *** за зеле ,че пак се обаждаш.Ще видиш ти един популизъм като ви подпукаме всички наред,Бягайте докато е време щото ще повръщате
56
0
 
1
 
! Отговори
Zemlianka преди 7 години
Do koi etaj v nadgrajdaneto na nebostargacha Rbg stigna g-n Prezidenta? Spravka - Garmen, Gradec, kv.Nadejda, Darvenica, Lulin, Boyana, Bankia, Shipka, Krushevo, Dragana, Krumovgrad, Madan, Borino, Provadia, Shumen, Razgrad, Goce Delchev, Faculeto, Stolipinovo, Nova Zagra mahlata, Samuilovo mahlata, Vidin mahlata, Pernik mahlata, Haskovo mahlata, Pazardjik mahlata, Kusstendil mahlata, Varna mahlata, s.Sofiici, Harmanli, Topolovgrad, Elhovo, Planinovo?!
55
13
 
1
 
! Отговори
адх преди 7 години
г-н Плевналиев защо не пожелате втори мантадан като президент.Вие сте нашиа президент.А не тази каднитака която владее перфектно френския но разговорим.Зощо ни изоставяте в този тежък момиент за БългарияВие сте най големия патриот който е защитавал българските интереси
54
12
 
1
 
! Отговори
адх преди 7 години
г-н Плевналиев защо не пожелате втори мантадан като президент.Вие сте нашиа президент.А не тази каднитака която владее перфектно френския но разговорим.Зощо ни изоставяте в този тежък момиент за БългарияВие сте най големия патриот който е защитавал българските интереси
53
0
 
8
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Демокрация, та демокрация.... Но тя се простира само до там и това, да не се засягат интересите на управляващата и имотна класа в България!! Тогава винаги се "нарушава" Конституцията.Наличието на разни партии и партийки е само като прах в очите на плебеите! Истината е, че се оформи класата на богаташите, които управляват,както си искат! И президентина Плевнелиев е говорител на техните интереси - не на народните !!
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Той еАз писах, че само е рекламирана като първата жена, която ще стане президент. Не твърдя, че наистина е жена, нито че наистина ще стане президент :))
51
0
 
17
 
! Отговори
Той е преди 7 години
До Анонимен 57"Плевнелиев призова: Без популизъм на изборите!Цецка е без популизъм. Рекламирана като първата жена, която ще стане президент на България. Това не е ли популизъм?" Не е популизъм, защото Цецка е с неопределен пол, навярно е травести т!
50
0
 
9
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Само да припомня. Петър Младенов, Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев. Да отвлечем президента на Индонезия и да го сложим на поста?
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев призова: Без популизъм на изборите!Цецка е без популизъм. Рекламирана като първата жена, която ще стане президент на България. Това не е ли популизъм?
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Президентската институция натрупа опит и авторитет за четвърт век съществуване"Да бе. Президентската институция кърти всичко с опит и авторитет натрупан за четвърт век.
47
1
 
6
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
И псувам герберастите. Начело със президенто. Мафия докопала се във властта. Ако беше жив Славчо Трънски щеше да ви разкаже играта мафиоти. Той беше комунист. А не като вас мафиот със партийна книжка. Изключван е от партията, и пращан във затвор. За критики към тошо. Помиярът от пожарната още не си е хвърлил партийната книжка от БКП.
46
4
 
6
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Най големият, българин е ювиги хан Тервел. Спасителят на европа. Сега имате бате ви бойко, той само на индианците в огнена земя не може да помогне щото не знае къде е. Тиква изкарай от краденото за онзи болен мъж. Дето го гледа 70 годишната му майка със 200 лева пенсия. Аз му пратих 50 евро.
45
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя си отива ,но идва ,,майката'' или натовския генерал , които с нищо не са по различни от него ! Ще допуснем ли отново това да се случи !?
44
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 7 години
ама как може пък всички да го мразите и псувате г-н Президента на БГ..... Плевня загубена, предател неден, американска *** да ти и... м... ще забременееш от псувни да та...
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аве мишко дърта,комунистическа,с родословие комунделско и експлоататорсо,нема ли да се скриеш некъде и пукнеш най-после бе??? Благодарение на тебе и на Мутротиквата се превърнахме в страни не от третия,ами направо десетия свят бе,дърт гей мазен!
42
2
 
13
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Тебе, армейските генерали биха те обесили на първото дърво. Президент.