38% скок на заплатата на млад лекар, до 30% на тези с опит

Само 30% от парите по една клинична пътека били за лечение, а другите?
Обновена: 10 окт 2016 20:56 | 10 окт 2016 20:10, Камелия Цветанова
63
38% скок на заплатата на млад лекар, до 30% на тези с опит
Снимка: БТА, архив

Между 15 и 30% е увеличението на основните заплати на работещите в здравеопазването, заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов при подписването на Колективния трудов договор.

Още по темата

Най-голямо е повишението при редовите лекари, медицинските сестри и лаборантите. В новия договор са включени началните основни месечни възнаграждения на работещите в здравеопазването.

"За началник на клиника последното договорено като минимална възможност е било 850, сега договореното и разписано е 1000 лева. Лекар с една специалност от 700 през 2012-2013 година, на 850. Старша медицинска сестра, акушерка, лаборант от 560 на 720. Медицински професионалисти по здравни грижи, медицински сестри акушерки от 520 на 700", разясни той, цитиран от БНР.

Колективният договор е и начин да се задържат медицинските кадри у нас, посочи д-р Камен Данов от "Подкрепа".

Процентно най-големи са увеличенията в длъжностите на редовия лекар със специалност и на редовата сестра, акушерка, рехабилитатор, рентгенов и така нататък лаборант. Работещите в отделенията, в болниците, в детските заведения, училищното здравеопазване, за всеки един процент сме преговаряли и сме гледали разчети, за да видим може ли да стане.

До 38 на сто се вдига заплатата на млад лекар. Новите увеличения на заплатите трябва да влязат в сила до края на годината. 

"В около 100 клинични пътеки, обсъдени между здравното министерство и Лекарския съюз, се оказва, че само 30 на сто от цената отива за лечение на пациента. Не става ясно къде отиват останалите 70 на сто", каза министърът на здравеопазването Петър Москов.

Министерството готви анализ колко реално се харчи за един пациент по едно заболяване и  вероятно ще бъдат променени стойностите на някои клинични пътеки.

"Това, което прави министерството в момента, е реалното остойностяване на медикаменти, консумативи, тоест всичко, което е нужно за реалното лечение на един пациент с определена патология - режийни, разходи за изследвания, лаборатории, консумативи, медикаменти. Останалите пари, които влизат в болницата по тази клинична пътека и въобще влизат в болницата, те видимо и на светло трябва да бъдат разпределени като възнаграждение на работещите. Може би, там всички ще бъдем изненадани от тежки диспропорции, от невъзможност да се обясни един или друг доход, защо е толкова нисък или защо е толкова висок, или къде отиват част от парите", коментира министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А двата процента клас, професионален опит върху основната заплата, защо не съобщава министъра? А другите надбавки ?
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ludia dr ja v psihiatriata milioner stana dalaverite s turskite injekzii dslavetite s dr korumpirani kato dr neschkov i dr ti di obla4en pepi ot injekzii uspokoitelni upoikite ot okrajna bolniza a i ot fudbola
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя сигурно лесно си намира хапове. Всички дето пишат рецепти са му подчинени.
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 15 години не са увеличавани цените на тези пътеки, а с тях се пракат лекарства, ток, вода, лаборанория, които растат с инфрацията. Заплатите не са пипани от 10 години.В Министерство на зсравеопазването - 10 бона заплата за чиновник, за лекар- подаяния
23
2
 
10
 
! Отговори
МОСКОВ В ЗАТВОРА преди 7 години
ДА ВЛЕЗЕ ДАНС
22
2
 
11
 
! Отговори
МОСКОВ В ЗАТВОРА преди 7 години
ГРАНДИОЗНИТЕ АФЕРИ НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО НА МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ.- може би защото получените от Република Турция ваксини Пентаксим са на стойност 1 045 000 евро, а дарените от Република България БЦЖ ваксини са на стойност 40 000 000 евро. Малка разлика в милиони, които предварително са разпределени като комисионни между БОРИСОВ,МОСКОВ И МЕСТАН- може би защото посредникът при сделката е синът на Лютви Местан.-СКАНДАЛНИТЕ ВАКСИНИ ЕУВАКС СЪДЪРЖА ПЕТ ПЪТИ НАД НОРМАТА ЖИВАК
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москов, от 3 000 болести по човека вие лекувате 150 с променлив успех! Защо се правите на велики? За пари, нали? Ти ще платиш ли на майстор, който не си свърши работата? А на учител и лекар да плащаме заради професията му само
20
1
 
13
 
! Отговори
МОСКОВ В ЗАТВОРА преди 7 години
СКАНДАЛНА НАГЛОСТ! МОСКОВ ЗАВЕДИ 60 ЖУРНАЛИСТИ НА ХАПКА-ПИЙКА ВЪВ ВЕЛИНГРАД НА ДЪРЖАВНА СМЕТКА, ЗА ДА ТУШИРА, ЧЕ СРЕЩУ НЕГО Е ЗАВЕДЕНО ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО!, Москов ошашавен направи поредна тъпоумна грешка.Това не е власт, това е безобразие. Иначе нахранените медии я карата веселата и пазят Москов от скандали.
19
3
 
10
 
! Отговори
МОСКОВ В ЗАТВОРА преди 7 години
ГРАНДИОЗЕН СКАНДАЛ! ХОРАТА НА МОСКОВ ПРИТИСКАТ ПРОКУРАТУРАТА ДА ВЪРНЕ 1 МИЛИОН ИЗЗЕТИ НЕЗАКОННИ АМПУЛИ ТЕТАДИФ ЗА ХОРАТА НА ЕРДОГАН! МОСКОВ Е ЗА ЗАТВОРА! НЕЗАБАВНО!
18
1
 
17
 
! Отговори
Убиец на лоши вълци преди 7 години
На българоубийците не им трябват нито лекари,нито учители,нито учени.Те окрадоха държавата и имат достатъчно пари да се лекуват в чужбина,да учат децата си в чужбина.А тук - нас кучета ни яли.
17
8
 
12
 
! Отговори
jodaX преди 7 години
До МалкоВ момента млад лекар, спасяващ животи и пълни смени, е със заплата 590 лв. в държавна болница!
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте му само снимката на какво прилича на тоя министър и после си направете извода може ли да направи нещо. Ужас!
15
1
 
13
 
! Отговори
Браво бе! преди 7 години
"За началник на клиника последното договорено като минимална възможност е било 850, сега договореното и разписано е 1000 лева." - а кандидатката за 'майка на нацията' вика скромно - мъжът ми е най ниско ниво чиновник и взима само 1200 лева!!!! Е имаало и надбавки за стаж...Да изметем тези *** - стига са смукали! Те толкова са се накрали че няма и да се научат колко струва хляба в магазина - освен ако не отидат там където им е мястото (и го получават на порции всеки ден!).
14
2
 
5
 
! Отговори
МОСКОВ ЗАТВОРА преди 7 години
Да ти предложи живота повече от колкото заслужаваш, да ти вярват хората и убедително да претендираш за качество и ниво а всъщност да се нашмъркаш като ***. Не разбирам подмяната на смисъла, не разбирам света , в който живея!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бюджетните си съобщават само основните заплати, а не чистата сума която са получили!
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москов, а ако ме повредят, или неизлекуват, какво правим? Дс2 импиша акт и си искам парите по пътеката, а не да ме вкарвате в съдебен иск, където гар ван гарвану око не вади. Крайно време е администрацията и с уверена да са с равни правА
11
1
 
2
 
! Отговори
Jurnal преди 7 години
Ne sme videli balance - kolko rabota, koga, kade e svarshena za kolko vreme ot kolko hora, kakvi razhodi, kakvi prihodi, kolko sa dovolnite klienti, kolko sa reklamaciite, pechalbite...izvednaj idva medmin i praska nekvi procenti...:-)
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"38% скок на заплатата на млад лекар, до 30 на сто на тези с опит."---'Айде, бе! Да не би да идват избори? :)
9
3
 
20
 
! Отговори
ТРЯБВА ДА Е В ЗАТВОР преди 7 години
ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ЗАРАДИ КОЕТО МОСКОВ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ АРЕСТУВАН! ДЪРЖАВАТА МАФИЯ!журналистическото разследване на Валя Ахчиева за акцията, която закова 1 милион НЕЗАКОННИ АМПУЛИ ТЕТАДИФ, ПРОИЗВЕЖДАНИ НЕЛЕГАЛНО ОТ ДЪРЖАВНАТА ФИРМА БУЛБИО ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА ПЕТЪР МОСКОВ. АФЕРА единствена написа за ПРЕСТЪПНИЯ НАТИСК ОКАЗВАН НА ПРОКУРАТУРАТА да бъдат върнати нелегалните 1 милион ампули, които са ВЕЩЕСТВЕНО ДОКАЗАТЕЛСТВО:ГЛЕДАЙТЕ ТУК:imedia.bnt.bg/predavanyia/otkrito-s-valya-ahc
8
4
 
26
 
! Отговори
Малко преди 7 години
Малко е. Заплатата на лекарите трябва да скочи с поне 300%. И тогава заплащането би било горе-долу нормално.