Криза в бяло! Медсестри и над 70 г. в болниците ни

Разполагаме само с половината от необходимите 56 хил. сестри
10 окт 2016 08:00,
13
Криза в бяло! Медсестри и над 70 г. в болниците ни
Снимка: flickr

Удари ни криза за медицински сестри. Хиляди обучени кадри се търсят в болниците в цялата страна. По данни на съсловната организация, в момента България разполага само с половината от необходимите 56 хиляди медицински сестри.

В радневската психиатрия например медицинските сестри под 60-годишна възраст са екзотика. Фишовете на сестрите са за заплати около 600 лева, а повечето са изработили доста над необходимия стаж.

Завеждащият отделение в Държавната психиатрична болница в Раднево доктор Иван Добринов каза пред Нова тв, че последната медицинска сестра, която е наел, е на 73 години.

В четвъртата по големина многопрофилна болница в България - тази в Стара Загора, сестри също не стигат. Оказва се, че констатацията е валидна и за цялата страна, като работещите медицински сестри у нас са наполовина от необходимите.

Същото показва и здравната карта за извънболничната помощ, където са нужни 10 805, а работят 5320 сестри.

От думите на шефа на столичната болница "Света Екатерина" става ясно, че понякога и 1500 лева заплата не е достатъчна, за да привлече младите хора към професията. Завършващите сестри са обект на конкуренция между болниците за привличането им, каза проф. Генчо Начев.

Предстои увеличение на минималния праг за сестринските заплати, а зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков коментира в тази връзка, че става въпрос за търговски дружества, които имат свой мениджмънт. По отношение на недостига на сестри той лаконично признава, че това е проблем.

Директорът на старозагорската болница пък предлага смяна на приоритетите, като казва, че броят на обучаващите се медицински сестри трябва да бъде два пъти повече за сметка на броя на обучаващите се лекари.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Мари преди 7 години
Тъжно.Много тъжно.Познавам много мед.сестри зад граница и са доста добре платени и доволни.Има болници ,в които умишлено директора назначава пенсионери лекари и сестри.
11
0
 
4
 
! Отговори
Светла преди 7 години
Ами пада им се. Тази година като поисках от същото това съслоеие д асе регистрирам и приравня магистратурата си от Австралия за да поработя един месец в болницата в Харманли дори без заплащане, само за опита ( след 25 год прекъсване в България и работа в здравеопазването в чужбина) ми отказаха регистрация, защото магистратурата не била от ЕС и не се знаело на какво ниво е образованието в Австралия. А имаха крещяща нужда от хора говорещи английски в този град заради бежанския лагер.
10
0
 
10
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
До nkavrakov 1Не, за съжаление, това е началото на края! Началото на тази тенденция е отпреди поне десетина години, но никое правителство, червено, синьо, бежово или каквото и да е там, не си е помръднало и пръста, за да я промени! И защо не са го правили? Защото хич не им е пукало, като се награбят, ще се лекуват в чужбина, а тук - хората да ***!!! Убийци!!!
9
2
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Ако погледнем нещата в перспектива това е добра новина. :) След още 10 години когато съвсем изчезнат ще е наистина лошо. :)
8
0
 
26
 
! Отговори
Мимоза преди 7 години
Добро утро за тези "велики" констатации! Този проблем се вижда от години, но на никой не му дреме...Важното е да се усвояват едни европейски фондове и едни пари от здравната каса! Съвсем скоро ще се лекуваме само от баяне от врачки и хвърляне на боб!
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно! Както са я подкарали другарите скоро следната възраст на сестрите ще е 70 години, на учителите също. И като се разболеете ще ходите на врачка, а децата ви ще ги учи Азис.
6
0
 
23
 
! Отговори
бг преди 7 години
И здравните инспектори в РЗИ са с по 450лв. но никой не знае че съществуват а тези хора осъществяват контрол....какъв контрол с тези пари ...
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приоритетите на всяко правителство са МВР и Учителските заплати.Никога Здравеопазването.Сега ще жънем плодът на некадърното ни управление.
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами когато едно нещо е дефицитно му се кача цената. С приказки не се получанва
3
1
 
38
 
! Отговори
Сакадабара преди 7 години
Разпространява се мит , че като избягат БГ докторите и БГ сестрите, щели да дойдат афгански, сирийски, индийски доктори. Не се притеснявайте. Няма да дойдат - те не са толкова прости !
2
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Увеличение на заплати в държавните болници , а в другите "търговски дружества"-не.Там управителите крадат и не увеличават заплати,не им пука ще има ли кои да работи.
1
0
 
35
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
........Това е само началото..