От бюджета за бежанците: Сигурност или предателство?

Новината не се приема еднозначно сред депутатите в парламента
12 окт 2016 17:00,
115
От бюджета за бежанците: Сигурност или предателство?
Снимка: Архив, Булфото

Бългалия ще даде до 10% от бюджета за бежанците в България, обяви официално днес зам.-вътрешният министър Красимир Ципов.

Още по темата

Новината не се приема еднозначно сред депутатите в парламента. Още миналата седмица от БСП обявиха, че това е предателство спрямо българите, защото тези средства отиват за мигрантите, а не за пенсионери и социално слаби, които са в крайна нужда. От дясно обаче контрират, че това са пари за сигурност. 

Днес Борис Станимиров от РБ уточни пред Dnes.bg, че не става дума за 10 процента от целия ни бюджет, а за съфинансиране с 10% на преобразуването на няколко бежански центъра от отворен в затворен тип. Другите 90% ще са от ЕС. 

"Струва ми се неубедително и нелогично 10-те процента да бъдат от републиканския бюджет, тъй като правителството и по-специално МВР не са си сметнали добре разходите", репликира обаче Атанас Мерджанов от БСП. 

Той припомни, че е трябвало да се осигурят изцяло пари от ЕС. "Тук ставаше въпрос за осигуряването на европейски средства, за лобиране, в смисъл на подкрепа, от европейските държави, членове на ЕС, към общите усилия за охрана на българо-турската граница", каза той. 

Мерджанов обясни, че намерението на управляващите очевидно не е постигнато. "И става така, че пак ние поемаме усилията на целия ЕС за осигуряване на сухопътната граница за сметка на финансови разходи от нашия бюджет", каза социалистът. 

"Ако БСП предпочитат да не се правят центрове от затворен тип, а да ги оставим от отворен и така наречените бежанци, а всъщност нелегални имигранти, да се разхождат свободно из страната и с цената на това да си спестим тези 10% , които ще са няколко милиона, и ако искат да поемат риска, нека да го кажат открито", призова пък Станимиров от РБ. 

Според него другото било тежка демагогия. "Тези пари се дават за сигурност, за да не могат всякакви субекти да ходят по улицата и аз смятам, че това са едни от най-добре похарчените пари за сигурност в България". Той обясни и че е правило на европейския фонд, че 10% от финансирането е от българската държава. 

Юлиян Ангелов от Патриотичния фронт пък обясни, че държавата и в момента финансира издръжката на бежанските центрове и че го е правела и по време на управлението на БСП. 

"Нашата позиция е, че в България изобщо не трябва да се допускат нелегални мигранти. По този начин държавата ще намали харченето на пари за тези хора", каза патриотът.

Това според него щяло да стане с преместването на бежанските центрове близо до границата, откъдето чужденците без бежански статут да бъдат извеждани към държавите си. 

"Това до каква част държавата ще финансира издръжката на бежанци и нелегални мигранти... ами то и до момента, включително и правителството на БСП, когато кризата започна, също финансираше тези центрове", каза той. Затова, според него, критиките от ляво и от дясно, не били резонни.   

"Ние искаме по-крути мерки, оградата да се завърши, армията да има по-голям състав на границата и така да не се харчат пари за нелегални, защото България има достатъчно социални проблеми, които да решава с тези средства", каза още депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
37
 
! Отговори
българин преди 7 години
А за нашите деца кога?????????
2
1
 
42
 
! Отговори
реалист преди 7 години
МАЛКО СА НИ НАШИТЕ БЕЖАНЦИ,КОИТО ВЗИМАТ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ ПОМОЩИ,ТА СЕГА И ИСЛЯМСКИ.ДА КАЖАТ,ЧЕ ОФИЦИАЛНО Я ЗАКРИВАТ ТАЗИ ДЪРЖАВА И ДА ТРЪГВАМЕ НА НЯКЪДЕ И ПОСЛЕДНИТЕ ОЦЕЛЯЛИ
1
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали ЕС даде 160 млн, точно за тези общежития. Герберите и тях ли откраднаха? Ами избори, всеки цент е важен за фалшификациите.