Промяна: Винетката ще е валидна до 31 декември

Досега можехме да караме с нея до края на януари
2 ное 2016 15:37,
73
Промяна: Винетката ще е валидна до 31 декември
Снимка: Булфото, архив

Годишната винетка вече ще бъде валидна от 1 януари до 31 декември на годината, за която е издадена, а не както е в момента – до 31 януари на следващата година. Все пак ще имаме възможност да използваме винетката си до 31 януари, само ако имаме закупена такава от предходната година. Тоест, ако сме си купили винетка за първи път, ще трябва да купим нова още в края на календарната година.

Това реши правителството с приемането на нова Наредба за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата.

В документа подробно се уреждат редът и условията за събирането на такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса, такса за ползване на съоръжения и такава за специално ползване на републиканските пътища или на части от тях. Наредбата касае условията и реда за събиране на всеки един от видовете такси по Закона за пътищата, с изключение на ТОЛ таксата, която към настоящия момент не се събира.

Дефинират се периодите на валидност на различните винетни стикери, които са издават въз основа на платена такса, съобразно срока, за който ще бъдат ползвани републиканските пътища – включени в трансевропейската пътна мрежа, както и такива, които са извън нея, или по техни участъци, както и категорията на пътното превозно средство.

Месечната, седмичната и дневната винетка са със срокове на валидност съобразно датата на издаването им. Разпоредбите, касаещи контрола и санкциите при ползването на републиканската пътна мрежа без заплатена винетна такса, са приведени в съответствие с действащите норми на Закона за пътищата и Закона за движението по пътищата.

Отменя се действащата към момента Наредба за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура, за изминато разстояние, за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища и за специално ползване на републиканските пътища или на части от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Хейййй? Като избираме тези *** да ни управляват ще им ядем краставицата.
64
0
 
0
 
! Отговори
георгиев преди 7 години
абе правят квото искат неги интересуват хората
63
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Абе преди плащаше ли се такова нещо?В данака на колата не влизаше ли и пътния данък?
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тази Наредба редовните шофьори ще ползват през 2017 винетка на същата цена, но за един месец по-малко. От 1.февруари, когато им изтича старата до 31.12.2017, когато им изтича новата. Това е чисто поскъпване с 1/12 от цената или 96/12=8 лева поскъпване. За тези, които не са имали през миналата година няма разлика, но те са главно хора, придобили колите си в края на годината.
61
0
 
6
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
А каква глоба ще плати г-жа Павлова, че преряза лента за готов ремонтиран път от 22,1 км, а бяха реновирани само 4,5 км ? И то още в предишния и мандат ! От с. Старо Оряхово до с. Гроздьово !!!!????Винетките за 2018 година е най-хубаво да се закупят до 31 декември 2016 година!! Оха, какви постъпления за "ремонт" на пътища ще има......
60
0
 
5
 
! Отговори
На*бан отново преди 7 години
Нали бяха незаконни. После щели да бъдат от дата до дата (за годишните). Та сега като за последно на 1ви януари аз как да се прибера от Нова година кат съм изпил всичко. да не говоря, че сегашната съм я купил Април, пак ме на*баха с 3 месеца ама май*ата му ще си купя и догодина, за жалост, щото пак нямам избор.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
минетка
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей сега вече ще изядът калая
57
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До zeus Какво да носим най напред - лична карта, шофьорско книжка, документ от гражданска отговорност, документ от тех. преглед, винетка ,че и касовата бележка за нея, платен данък за колата в общината . Тея ни направиха на луди - един куфар документи ако тръгнеш на път с кола.
56
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо няма три месечни и шест месечни винетки както гражданската отговорност ? Аз н-р през зимата три месеца не си карам колата. Освен това изминавам около 1500 - 2500 км на година по между селски разбити и черни пътища. Що за "демократична" справедливост? И Каква ще е цената ни винетките? Пред изборно не се съобщава .
55
0
 
15
 
! Отговори
Недоволен преди 7 години
Уникаааална държава
54
0
 
29
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
На 1-ви януари като си тръгне някой с кола от посрещането на Новата година, от КАТ вече могат да го чакат с фиша. И това ако не е издевателство.
53
1
 
38
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Не, бе, винетките няма да поскъпват. Само ще важат за по-кратко. НЕ ВИ ЛИ ПИСНА ОТ ГЕРБЕРСКИТЕ ИЗДЕВАТЕЛСТВА? ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТЕЗИ ПРАСЕТА ДА НИ СКУБЯТ КАКТО ИМ ОТТЪРВА?
52
0
 
18
 
! Отговори
Ми да! преди 7 години
Някой пак е спал на течение....... Ама и стадото си остава стадо. Е?!
51
2
 
33
 
! Отговори
ЯНИ преди 7 години
ДАЛАВЕРИТЕ ИМ НЯМАТ КРАЙ . ВСЕ ИЗМИСЛЯТ НЕЩО . СЕГА НАПРИМЕР ВЪРВИ НАЙ ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА С ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ В БОЛНИЦИТЕ. ВИЖДАТ ,ЧЕ НЕ СТАВА РАБОТАТА ,НО НАЛИ ТЕХНИКАТА Е ПОРЪЧАНА И ЗАКУПЕНА ОТ ТЯХНИ ФИРМИ, ПРОДЪЛЖАВАТ. ДАЖЕ ЩЕ ПОРЪЧАТ НОВА ТЕХНИКА , УЖ ПО ДОБРА. ПЪЛНА ДАЛАВЕРА.
50
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ще е годишна - да е от дата до дата, а не купил на 1.1 и купул на 1.4 да плащат ерднакво !
49
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди няколко години пак така искаха да важи винетката до 31-ви делември и некой от Брюксел ги чеша стабилно за тая работа и върнаха положението, което е и до днес. Но Лилянчето сигурно не е и шофьор и тия работи не ги помни камо да се позамисли за някои аспекти от живота, тя и колело със сигурност не може да кара, то кое колело ще я издържи, тъй че пак глупости вършат и пак ще бъде върнато това и от омбудсмана, и от конституционния съд, и накрая ако трябва от Страсбург и Брюксел с някое писмо..
48
0
 
34
 
! Отговори
emko преди 7 години
Абе хора вие не разбрахте ли, че с това целят да изнервят хората преди предстоящите избори, за да замажат пак някой долна схема, която им се върти в кратуните, за да спечелят с 70% президентските избори.
47
0
 
38
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Когато управлява другаря Борисов и времето тече по бързо.
46
2
 
29
 
! Отговори
хитър Петър преди 7 години
Тука чета много противоречиви неща от "управляващите луди ли са " до "пак ни пре..аха" и т.н, еми като ги избирате такива........."хитри" *** що ги псувате!!!!!????