Депутатите ще решават: Престъпен ли е комунизмът?

Законът ще задължава премахването на символите на строя
243
Депутатите ще решават: Престъпен ли е комунизмът?
Снимка: Facebook

Всички символи, лозунги, фотоси, знаци и всякакви предмети, създадени през комунистическия режим с цел неговата възхвала да бъдат премахнати. Това е записано в предлаганите промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, внесени от депутати от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ, които изненадващо депутатите решиха, че ще обсъдят през тази седмица.

"Крайно време е артефактите от този режим да отидат в музея, а не разни хора да ходят и да им се кланят", отсече реформаторът Петър Славов.

Според него също толкова важно е в училищата да се учи обективната истина за комунизма, за да знаят младите хора какво е причинил този режим на нацията.

С предлаганите промени в закона задължението за премахване на комунистическите символи се възлага на всички държавни органи, техните филиали в страната, както и на местната власт.

Задължението се вменява и на "публично-правни организации, физически или юридически лица", които по силата на закона, ще трябва да предприемат действия за преодоляване на тежкото наследство от комунистическия режим".

Според новите текстове всички символи, възхваляващи комунистическата власт от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година, могат да бъдат предоставени в Музея на социалистическото изкуство.

Законът забранява също поставянето на публични места на предмети, надписи, скулптури или символи, невярно пресъздаващи комунистическия период у нас и такива, които възхваляват дейността на БКП. Единственият вариант, при който такива предмети могат да бъдат видени публично, е като задължително бъде посочен престъпният характер на режима чрез информационна табела.

На местата, на които има монументи, чието преместване не може да бъде направено веднага, задължително трябва да бъде поставена указателна табела с текст: "Комунистическият режим в България - 9.09.1944 г.-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".

Друг нов текст в закона задължава образователното министерство, директори на училища, учители и ректори и преподаватели в университетите, както и публични организации да предприемат действия, така че в помагала, учебни планове, учебници и в образователния процес комунистическият режим, както и неговите партийни и държавни ръководители да бъдат точно и обективно отразени.

За нарушение на изискванията физически лица могат да бъдат глобявани с 200 лв., а юридическите лица - с 2000 лв. Санкциите ще се налагат от съответните областни управи.

Ако областните управители не си свършат съвестно работата, премиерът ще може да издава наказателни постановления срещу тях.

Всички отговорни по този закон институции имат възможност в срок от 1 месец от влизането на закона в сила да предприемат всички действия за премахването на символите.

Към мотивите на законопроекта с промени, вносителите са записали, че 16 години след влизането на закона за комунистическия режим в страната все още могат да бъдат видени "безсмислени лозунги, предмети, скулптури и пр., възхваляващи този престъпен режим".

Според вносителите промените ще доведат до завършване на процеса на "декомунизация на страната" и пълното ѝ приобщаване към семейството на демократичните държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма какви други по-важни работи да обсъждат и приемат. Тръгнали да копаят миналото
100
4
 
13
 
! Отговори
50 000 лева преди 7 години
Подобно на джихадистите от ИД, за една отрязана партизанска глава фашистката власт до 09.09.1944 е плащала по 50 000 лева. Още през 1942 година българското правителство обявило награда за главата на партизанин, възлизаща на 50 000 лева, за обикновен партизанин. Ако главите принадлежали на партизански командир, политкомисар от бригада, голям партизански отряд, сумата за такава глава можела да достигне и 100 000 лева.
99
3
 
18
 
! Отговори
броя на жертвите преди 7 години
Пресметнете броя на жертвите на режима на агент Буда - емигриралите, умрелите, останалите без работа, беззъбите, полуделите, оскотелите, подслушаните, убитите и самоубилите се, и ще се убедите, че те са повече на брой, отколкото жертвите на комунизма!
98
3
 
9
 
! Отговори
д-р преди 7 години
Да не би да ремонтират лудницата, че Мето отново шета по улиците и подлудява медиите с параноичните си халюцинации?
97
7
 
15
 
! Отговори
големият проблем преди 7 години
Не е проблем социализма. Не е проблем комунизма. Големият проблем е капитализма! Капитализмът трябва да бъде забранен.
96
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като заличават ,, комунизма ,,да заличат и икономическите постижения в промишлеността и селското стопанство .И как Бай *** ще заличи комунистическото си минало ?Или Чичо Цецка ?
95
0
 
14
 
! Отговори
кочо преди 7 години
Кога ще се приемат за престъпни символите на турското робство и ще бъдат премахнати и сменени имена на географски обекти?
94
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До mataoТе заличиха историята ни и наложиха ,,владичество и съжителство ,,Заличиха и Чинтулов ,Ботев и Вазов и Апостола оскверниха .
93
4
 
8
 
! Отговори
Доналд Макдък преди 7 години
А знамето на САЩ с 51 комунистически символа какво ще го правим ?Психодесница. Реформатори сър !!!
92
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 121.Криворазбраната демокрация от комунистите прогони 3 милиона българи в държави с демократични ценности,а не в Русия.
91
3
 
8
 
! Отговори
До 121 преди 7 години
Роми е имало в миналото, но са били интегрирани. Онези, които са се правили на турци и са тормозили българите преди повече от 130 г., са избягали от България след Освобождението, а техните "подвизи", особено башибозушките, несправедливо се приписват на турците.Кротките са останали.Но Т.Ж. е "внесъл" над 300 000 от съседните страни и това създава проблеми днес."Демокрацията" има два гряха - по чуждестранни препоръки дундуркат и толерират мързеливата част от ромите; сега допускат пришълци в Бг
90
3
 
5
 
! Отговори
matao преди 7 години
До NewYorkerНикой не отрича, че е престъпно, но защо заличаваме подобни символи на онова време. не е ли по-добре да седят като назидателен спомен, за да не се повтаря историята отново. Ако погубим всяка следа, всеки артефакт от тогава, как нашите деца ще знаят за зверствата. И как ще ги убедиш колко лошо е било тогава!?
89
0
 
8
 
! Отговори
matao преди 7 години
Хората по света си правят музеи и такива експонати са ценни от историческа гледна точка. Посещението на тези музеи носи пари, а посетителите, особено по-младите са любопитни да видят какво е било. Ако е било зло, абсурдно, репресиращо и т.н., тогава е още по-интересно. Но ние ще си съсипем всички автентични артефакти и след време , като премислим, ще си направим нови от итонг.
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото хубаво нещо на соца беше ограничението за софийско жителство.
87
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е те тия са оли гофренни. След 30 години гонят духове, а не виждат, че хората нямат кво да ядат днес
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се изгарят ли отново на клада вещеците прстъпен ли е ватикана ?
85
3
 
12
 
! Отговори
Градския преди 7 години
Този невзрачен Методи Андреев направи много беди на България !Да оставим досиетата , с които сега си прави бизнес вероятно ,но провалените и осветени разузнавачи на неговата съвест? Провала с Бокова , старателното плюене срещу шефката на ЮНЕСКО! Срива на отношенията с Русия , сега престои и провал на отношенията с Китай , където комунизма е държавна идеология ....А бе МЕТОДИ ТИ В РЕД ЛИ СИ БРЕ?
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 93.Има го документирано.бе шеметЗа 27 години преход парата е тая.На теб дали ти харесва или не,проблема си е твой.Седни прочети истински документи,направени и подпечатани от самите комунисти,и пребоядисалите се техни подобни в цветовете на дъгата и ще ти светне плоския мозък,като коледна елха,кой кой е, и колко е откраднал и как го е направил!И кои са убийците на народа.Клали са и са ограбвали народа,както турчин не ги е клал и ограбвал.КОМУНИЗМА Е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ.
83
1
 
10
 
! Отговори
Kiki преди 7 години
Тея са се побъркали
82
2
 
0
 
! Отговори
Колио преди 7 години
До ню Йорк риза ежедневните героиства на ваща бивша кандидат президентка ли разказваш.