Депутатите ще решават: Престъпен ли е комунизмът?

Законът ще задължава премахването на символите на строя
243
Депутатите ще решават: Престъпен ли е комунизмът?
Снимка: Facebook

Всички символи, лозунги, фотоси, знаци и всякакви предмети, създадени през комунистическия режим с цел неговата възхвала да бъдат премахнати. Това е записано в предлаганите промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, внесени от депутати от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ, които изненадващо депутатите решиха, че ще обсъдят през тази седмица.

"Крайно време е артефактите от този режим да отидат в музея, а не разни хора да ходят и да им се кланят", отсече реформаторът Петър Славов.

Според него също толкова важно е в училищата да се учи обективната истина за комунизма, за да знаят младите хора какво е причинил този режим на нацията.

С предлаганите промени в закона задължението за премахване на комунистическите символи се възлага на всички държавни органи, техните филиали в страната, както и на местната власт.

Задължението се вменява и на "публично-правни организации, физически или юридически лица", които по силата на закона, ще трябва да предприемат действия за преодоляване на тежкото наследство от комунистическия режим".

Според новите текстове всички символи, възхваляващи комунистическата власт от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година, могат да бъдат предоставени в Музея на социалистическото изкуство.

Законът забранява също поставянето на публични места на предмети, надписи, скулптури или символи, невярно пресъздаващи комунистическия период у нас и такива, които възхваляват дейността на БКП. Единственият вариант, при който такива предмети могат да бъдат видени публично, е като задължително бъде посочен престъпният характер на режима чрез информационна табела.

На местата, на които има монументи, чието преместване не може да бъде направено веднага, задължително трябва да бъде поставена указателна табела с текст: "Комунистическият режим в България - 9.09.1944 г.-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".

Друг нов текст в закона задължава образователното министерство, директори на училища, учители и ректори и преподаватели в университетите, както и публични организации да предприемат действия, така че в помагала, учебни планове, учебници и в образователния процес комунистическият режим, както и неговите партийни и държавни ръководители да бъдат точно и обективно отразени.

За нарушение на изискванията физически лица могат да бъдат глобявани с 200 лв., а юридическите лица - с 2000 лв. Санкциите ще се налагат от съответните областни управи.

Ако областните управители не си свършат съвестно работата, премиерът ще може да издава наказателни постановления срещу тях.

Всички отговорни по този закон институции имат възможност в срок от 1 месец от влизането на закона в сила да предприемат всички действия за премахването на символите.

Към мотивите на законопроекта с промени, вносителите са записали, че 16 години след влизането на закона за комунистическия режим в страната все още могат да бъдат видени "безсмислени лозунги, предмети, скулптури и пр., възхваляващи този престъпен режим".

Според вносителите промените ще доведат до завършване на процеса на "декомунизация на страната" и пълното ѝ приобщаване към семейството на демократичните държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
7
 
! Отговори
Кракра преди 7 години
За да се създаде нещо значи има предпоставки.За да се създаде комунизма значи е имало фашизъм,това другарите бивши обаче не желаят да афишират.Всеки строй си има своите грехове.Бившите убийци на народът си искат да заличат своите грехове като изтрият спомена за тези които са ги наказвали за противонародните им деяния.Гео Милев и Антон Страшимиров ги намериха след десетилетия в кладенец а децата в Белица и Ястребино всичките без съд.Сега наследниците на техните убийци се легитимират,Демократи.
140
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На младото поколение му дреме какво казваш, бе. То е гражданин на света, ти си бил зад телени мрежи. Че си и горд с това.
139
5
 
13
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 7 години
КАКТО И ДА ЛАЕТЕ, КАКВОТО И ДА ПЛЮЕТЕ В СТРЕМЕЖА СИ ДА ПРОМИЕТЕ МОЗЪЦИТЕ НА МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ, НИЕ КОИТО СМЕ ЖИВЯЛИ И РАБОТИЛИ ПО ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ И ПОЛОВИНАТА ОТ СЪЗНАТЕЛНИЯТ НИ ЖИВОТ Е МИНАЛ ПРИ СОЦИАЛИЗМА ЩЕ ВИ КАЖЕМ САМО ЕДНО. ТОГАВА ЖИВОТА БЕШЕ ПО-ХУБАВ ОТ СЕГАШНИЯ... Ха сега цъкайте минусите, НО ТОВА Е ИСТИНАТА!
138
1
 
12
 
! Отговори
Робин Худ преди 7 години
До Анонимен 199---Тия дето "забраняват" символите на комунизма/социализма/, т.е. на единстрой, в основата на който беше заложено равенството на хората, тия самите забраняващи - сега си живеят в комунизма, ограбили "демократично" труда на комуниста!Отворете очи за истината, хора... ограбват ви жестоко, така като и през турско не са правили! Ограбват ви и накрая ще ви изкарат и престъпници, бранейки всячески краденото!
137
0
 
4
 
! Отговори
до 199 преди 7 години
България в НАТО и в ЕС била комунистическа..слушайте го този льольо как обвинява комунизма за чудото на демокрацията и неговите плодове. Имало мерцедес, значи комунизъм - златен ум, демократичен!Тропнал *** по масата и рекъл дай.. ми на бе!
136
0
 
11
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
*** закон! Точно пък символите от комунизма ни пречат. Та закони, постановления, глоби. С глупости се занимават! 25 години ни отвичаха вниманието със "събарянето" на комунизма докато окрадоха и последното винтче.Само историята един ден ще може да каже кой режим е бил по-престъпен - комунистическия или олигархическия от т.н. "преход". Последния продължава и до днес и дори се развива. Корупцията е стигнала невиждани размери, а мафията вече е с бели якички и управлява държавата.
135
3
 
7
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Чета-всеки се чеше,гдето го сърби ! Странно с какво си губят времето избраниците на народа? В БГ-историята преломната дата е 09.09.1944г. Който люби Б.Филов и убийците от 1925 год. е фашист! Който тачи Г.Димитров и Т.Живков е чист комунист - без примеси ! И на тая основа - глупости колкото щеш !! И депутатите, които пращят от мозък, сега ще докажат, че бойците срещу фашизма у нас са " обиржии на мандри" / На Запад са герои /, а техните бащи от Белене- света вода ненапита ! О,времена-о, нрави!?
134
3
 
2
 
! Отговори
до 190 преди 7 години
Ходил ли си в казарма ?. Първо , кога сте роден ?.
133
6
 
5
 
! Отговори
BG преди 7 години
До 181 - дано другарче, разговорите по Скайп ти стигат с децата и внуците в чужбина ! Ама те са в "дивия запад" нали, не в Русия ! Също като другите другарчета - плюем запада, ама помним навремето как се уреждаха командировки там ! И как и кои влизаха в корекомите за чифт дънки и шише кола ! Имало море - имаше ! Само дето до Албена и Слънчев Бряг, само другарчета ходеха, за простосмъртните - мръсни бунгала и плажове ! Помните ли как се купуваше навремето - с подкупи на магазинерите до дупка !!!
132
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО ВЧЕРА ЧЕРВЕНА ГУМАНЕТКА ДНЕС ЧЕРВЕН МИЛИОНЕР НАСЛЕДНИК НА ПАРТИЙНИТЕ МИЛИАРДИ/ РАЗБИРАЙ НА ЦЕЛИЯТ БГ НАРОД- ОСТАВИЛИ ХОРАТА КОИТО СА ГИ СТОРИЛИ С РЪЦЕ И СЪРЦЕ ДА УМРАТ В МИЗЕРИЯ- ЕТО ТОВА СА БГ СОЦИАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ КОИТО СЕГА СЕ БОРЯТ ЗА ПО ДОБРО БЪДЕЩЕ НА БЕДНИТЕ И БЕЗРАБОТНИТЕ В САЙТОВЕТЕ НА МИЛИОНЕРИТЕ СЕГА СЕ ИЗВЕЖДА МИЗЕРИЯТА НА БГ, КАТО СКОЧИХА СРЕЩУ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА- ИМА НЕЩО СБЪРКАНО В ЦЯЛАТА ТАЯ ПРОСЛОЙКА КОЯТО СИ ПОСТРОИ ДАНЪЧЕН РАЙ, А НАС ИЗПРАТИ ГОРЕ НА ЧЕРЕШАТА
131
3
 
11
 
! Отговори
човек преди 7 години
само мразим ние... трябва да има нещо за мразене!!! защо да забраняваме? нека си ги има знаци и символи. Нека има и мисъл!!! Тези, които сега искат да изтрият КОМИНИЗЪМЪТ са тези които имат какво да крият и искат да почистят собственото си минало! Лицемери!!!
130
1
 
10
 
! Отговори
иван преди 7 години
Какви ***, Боже! Ето затова ще бъдат издухани!
129
3
 
5
 
! Отговори
до 175 преди 7 години
Някой изродени антибългарски наркозависими евроатлантически отпадъци са ви маркирали минуси. Пожелавам им до новата година да се пренесат в отвъдното.
128
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Претъпленията на комунизма: - 9млн българи, 2010 се очакваше да бъдем 10млн- поликлиника и училище във всяко село- силна, способна армия- изцяло задоволено вътрешно производство на храна, износ- заводи, производствоЧудото на демокрацията:- 6-7 млн българи, очаква се да следващите 20 години да станем малцинство в държавата си- селата и малките възрожденски градове, като Сопот, Котел са напълно обезбългарени- липса на армия и суверенитет- внасяне на домати от Йордания- само за 25г.
127
18
 
9
 
! Отговори
BG преди 7 години
Нека другарите да изгледат още веднъж "Баш Майстора" и тогава да продължават да пишат какъв "рай" било през комунизма !!!Имало болници, пътища и фабрики - "имаше" - пародия !!! Май бързичко свикнахте на хубавите климатици и забравихте нафтовите печки ! Много е удобно да пазарувате сега по моловете, а забравихте висенето с часове по опашки да си купиш хляб ! Или да чакате по 20 г да си купите някоя съветска бракма ! И се возиш в раздрънкани влакове и рейсове!
126
9
 
8
 
! Отговори
Мучачос преди 7 години
Ей,петолъчковци,скрийте се в дупките от които изпълнявате.Къде ви е комунизма,та той фалира с гръм и трясък.К каквото остана номенклатурата си го присвоиха.В определени земеделски райони всички енклатурчици притежават минимум по 400 декара земеделска земя,но не наследствена.От къде имаха пари да си изпратят децата в престижни западни университети,да строят хотели и т.н. Всичко това е режисирано от престъпната БКП-БСП -грабежа бг на века.
125
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ромите убиват беззащитни старци по селата, никой властоимащ се смее да каже и дума по този въпрос, а депутатите тръгнали да се борят със символите, предметите и склуптурите...
124
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие въртоглаvi ли сте? Всичко гюл и рози, с комунизма сте се хванали. Я започвайте да бачкате нещо смислено
123
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
166-ТИЯ С ПЕТОЛЪЧКИТЕ В СЪРЦЕТО СИ ПОСТРОИХА ЛИЧЕН КОМУНИЗЪМ, НАТРУПАХА МИЛИАРДИ ОГРАБВАЙКИ СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД ЧРЕЗ ФАЛИТИ НА БАНКИ И ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ/ ПОД ИНДИГО С РАША/И ОТ СМАЧКАНИ Г У М А Н Е Т К И И КОМ СЕКРЕТАРЧЕТА НЕ СТАВАЩИ ДАЖЕ ЗА СЕРВИТЬОРИ СЕГА ПРИТЕЖАВАТ МАТЕРИАЛНИТЕ АКТИВИ И ФИНАНСИ НА БЪЛГАРИЯ ПО ЗНАК ОТ ГОСПОДАРИТЕ СИ ПРАВЯТ ИНФЛАЦИЯ НАД 230%, АКО НЕ СЛУШКАТ ГИ ЗАСТРЕЛВАТ КАТО КУЧЕТА ВИЖ ЛУКАНОВ,ПРЕВЪРНАХА СЕ В ПЪРВИ КАПИТАЛИСТИ И СИ ПОСТРОИХА ДАНЪЧЕН РАЙ БОРЯТ СЕ СОЦИАЛНО РАВ
122
1
 
4
 
! Отговори
история преди 7 години
Когато християнството е дошло на власт , е разрушило мраморните статуи, защото били изобразени голи хора , т. е. показвали разврат. Мраморът е станал на вар.