Оставка на кабинета "Борисов" 2 е факт: Какво следва сега?

Служебен кабинет при действащ парламент, предсрочни избори
Обновена: 14 ное 2016 15:27 | 14 ное 2016 12:00, Камелия Цветанова
193
Оставка на кабинета "Борисов" 2 е факт: Какво следва сега?
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов внесе оставката на кабинета в деловодството на парламента и тя ще бъде гласувана до дни от депутатите.

Още по темата

Ето какво следва оттук нататък:

Според чл. 111 на Конституцията на Република България правомощията на Министерския съвет се прекратяват: с гласуване на недоверие на кабинета или на министър-председателя; с приемане на оставката на правителството или на премиера; при смърт на министър-председателя.

Според основния закон Министерският съвет подава оставка пред Народното събрание и изпълнява функциите си до избирането на ново правителство.

Президентът, след консултации с парламентарните групи, възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

Когато в 7-дневен срок кандидатът за премиер не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в 7-дневен срок възлага на някоя от следващите парламентарни групи да посочат кандидат за министър-председател.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател. Ако не се постигне съгласие за образуването на правителство, държавният глава назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови парламентарни избори в срок най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Мандатът на сегашния държавен глава Росен Плевнелиев изтича обаче след по-малко от 3 месеца - на 22 януари 2017 г., и съгласно чл. 99, ал 7 от Конституцията на Република България той не може да разпусне Народното събрание.

Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство. Това е разяснено и в Решение №20 от 23 декември 1992 г. на Конституционния съд, взето по искане на 51 депутати от 36-ото Народно събрание, след падане на правителството на Филип Димитров след неуспешен вот на доверие.

Конституционното дело е образувано за даване на задължително тълкуване на разпоредбите от Конституцията, които уреждат материята по съставяне на ново правителство, правомощията и срока на служебното правителство, статута на Народното събрание, което е разпуснато при невъзможност да бъде съставено редовно правителство.

Съставеното в последните три месеца от мандата на държавния глава служебно правителство работи по подготовката на нови избори, но без да е разпуснат парламентът, предвижда решението на КС.

Началото на правителството се поставя с указа на президента, с който това правителство се назначава, а краят се бележи от избирането на ново правителство от новоизбраното Народно събрание.

За разлика от другите служебни кабинети този ще подлежи на парламентарен контрол, но не може да му се иска вот на недоверие. В същото време обаче избори не могат да се проведат без да е прекратен мандатът на действащото Народно събрание, което би могъл да направи новоизбраният президент ген. Румен Радев.

В рамките на срока на правомощията на служебното правителство е предвидено правото на президента да променя структурата и състава на служебния кабинет по всяко време от неговото съществуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опцията "затвор" защо не се коментира?
141
0
 
6
 
! Отговори
Предсказател преди 7 години
До Предсказател ....поне се обърна палачинката.....и кажете ми дали не е премислено всичко а? като на всички е ясно че Цецка беше слаба карта....и тази оставка..от никого не искана и провлачена за след втория тур...да е по сигурно......Хора чакайте чакайте да видим какво е толкова уплашило Бойко......според мен ще да е нещо голямо....и всички приказки за ***,*** предател са не състоятелни....елементарно Бойко...прекрасен финт !!!
140
2
 
3
 
! Отговори
Предсказател преди 7 години
До ИСТИНАТАБойко е тарикат- ако Радев е *** то Бойко е тарикат...с такъв тънък финт се спаси от тежките следващи две години,че матира всички....-прекара *** да носят отговорността за тежките и не популярни решения за тези две г. Прекара Еврошефовете и америкосите , да не се изпълнят техните указания за България през следващия период,Пробута Радев(който може да не слуша съвсем еврото щото на вс. е ясно кого харесва - т.е. пренасочваме нещата...е не се знае с какво ще е по добре но...
139
1
 
9
 
! Отговори
А ми после... преди 7 години
Всичко е мн. хубаво, само после на изборите да не изберете пак него!?! щото този филм сме го гледали вече...
138
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" златните пирамиди"- българските правителства Заплати- символичниПенсии- еднакви, освен за военни и полицаиУправляват ни някакви хунти- след мутра- милиционер, сега - мутра - войник.С тия калпаци ще удряме носове в дъното до Второто Пришествие
137
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не внасяш осигуровки се пенсионираш на 65 години, ако внасяш - пак на 65 г.Това е " справедливостта" на Калфин.Калфин-" машата" на всички правителства.
136
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво слидва?Идва вечният Калфин и пак увеличава възрастта за пенсиониране за работещите на светло българи.
135
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Дондурков" 1 и "Дондурков" 2 са в паника!Фашинктон мълчи,Брюксел плещи простотии, дано Килъри не се разприказва!Лошото е,че генералитеи на Тръмп са били на килимчето в Москва преди изборите!КАКВО ЛИ ИМА ОЩЕ ДА СТАВА? "През гугъла :"Алла Пугачева - Песенка Первоклассника"
134
5
 
6
 
! Отговори
GBP преди 7 години
За съжаление това е сериен филм и рано или късно след Борисов-2 ще последва Борисов-3, че може и 4, дано този сериал не се развие по този начин.
133
2
 
22
 
! Отговори
Славяновец преди 7 години
Бойко след изборите идвай в Славяново да садим картофи и да гледаме овце че при нас има недостиг на чубане ппррррррррррррррришшшшшшшшшш вакллллллаааа
132
1
 
12
 
! Отговори
Тихомир преди 7 години
Не е страшно за мъдреца да изглежда глупав, страшно е когато *** изглежда като мъдрец!
131
3
 
17
 
! Отговори
доди преди 7 години
а сега на къде *** мутро ?
130
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Балонът се надува надува надува надувайте момчета да стане на парчета БУМ!!!!Балонът се спука от надуване
129
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
оная баба ...мъртел ли муртел ли ти зъздаде големи проблеми..
128
7
 
7
 
! Отговори
величко преди 7 години
който е повервал на националисти,добро не е видел, и следващия път пак ги вземи във властта тиамошенници, дето ти дръпнаха килимчето из под краката
127
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко е един предател заради тази оставка! Предател на целия народ...защо оставка?? нима иска всичката власт? управлението върви ОК, а тази оставка е образно казано следното: Все едно приготвяш хубава манджа, вкусна, всичко върви ОК, и накрая плюеш в нея и я даваш на народа....това е което Боко прави с неговата оставка...
126
8
 
14
 
! Отговори
stefka radonova преди 7 години
podmolna dolna kradliva mutra mrasna mutra zatvor za teb dolna mutro
125
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всяка възможна м.ръсотия ще бъде направенамутрите са отмъстителни същества
124
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега следват гербави номера до дупка напу.к на народа дето изрита банкянския алчен и безскруполен про.шляк
123
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко, не плачи, момче, винаги можеш да емигрираш в Турция, там ви обичат, ще си имаш верни избиратели, можеш даже да станеш кмет на някоя махала...