Горанов се похвали: 2016 г. – с излишък и без дефицит

Предвидените за догодина приходи са изпълними, увери министърът в оставка
18 ное 2016 11:00,
74
Горанов се похвали: 2016 г. – с излишък и без дефицит
Снимка: Булфото, архив

2016 година ще завърши с излишък и без дефицит, нещо, което не се е случвало от 2008 година. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов от трибуната на парламента при представяне на държавния бюджет за догодина.

Още по темата
"Това е нестандартна ситуация, в която правителството представя бюджета, докато напуска кабинетите", каза Горанов. 

Той направи отчет на свършеното през последните две години, повишаването на приходите, проблемите с КТБ, връщането на доверието в банковата система. Горанов обясни, че кабинетът е трябвало да се справя с драматичното забавяне на съфинсирането на фондовете от ЕС, припомни и за заварени временно спрени и изоставени проекти. 

"Данъчните приходи към края на 2016 година нарастват с 1,7 млрд лв. спрямо миналата година като ръстът е при почти всички видове данъци", каза Горанов. Той обясни, че тези мерки трябва да продължат да се развиват. 

"Какво оставаме на следващото правителство? Бюджетът на 2016 година ще е на плюс. През целия мандат се спекулираше с поемането на дълг. Новият дълг е под десет милиарда и той е на разположение във фискалния бюджет", каза още Горанов. Той обясни, че предвидените за догодина приходи са изпълними, няма да предизвикат дефицити. Министърът припомни, че в новия бюджет се предвиждат още пари за образование, здраве и сигурност. 

Горанов предупреди, че ако бюджетът не бъде приет, няма да се спази графикът за синхронизиране на акцизното законодателство с ЕС, ще има проблеми с еврофондовете, а също и със средствата за бежанския проблем. Няма да се увеличат и пенсиите, минималните заплати, помощи за деца, повече за Спешната помощ. 

Горанов припомни, че България е на челните места по ръст на БВП в Европа. "Да приемем този бюджет и моля тези, които ще го изпълняват, да не се поддават на популизъм, да не вдигат данъците, да пазят бюджета балансиран",  завърши министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
23
 
! Отговори
Дааа преди 7 години
35 милиарда евро външен дълг. Справка БНБ за август. Честито.
11
3
 
24
 
! Отговори
китаец преди 7 години
Ако всичко е наред, защо икономиката е замръзнала и защо беше този наказателен вот. Смяташ, че си по-умен от народа? Има една приказка Умре *** дето ме хвалеше. Но явно не е умряла а е гласувала срещу герб.
10
17
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Браво и благодарим за добре свършената работа.
9
3
 
30
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Като вземеш няколко десетки милиарди заеми и баба може да излезе без дефицит.. Айде да си хващате куфарчетата и да ходите да лъжете някой друг.
8
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С грабежите които налагате, с административни средства и налози и заеми които и внуците ни ще изплащат е нагло да се хвалите с излишъци.
7
2
 
31
 
! Отговори
Кой? Кой? Кой? преди 7 години
Вчера Бъчварова ревеше, че не стигали 170 милиона за МВР в бюджета, днес човекът на Пеевски ни разказва как всичко е ОК и от чешмите тече мед и масло. КОЙ НИ ЛЪЖЕ?
6
5
 
25
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
През Борисовото време се живее тежко,но за сметка на МНОГО големи заеми!
5
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
майни тоя ***.от не може да смятаА КАКВО СТАНА С МИЛЯРДИТЕ КОИТО ИЗТЕГЛИХТЕ?????????????????????????
4
7
 
19
 
! Отговори
123 преди 7 години
И още нещо, сега радбрах че гроб сте икономическо чудо на света направо сте икономически тигър, невероятни сте, да ви е ла май ката да ви ела.
3
4
 
25
 
! Отговори
123 преди 7 години
От къде този излишък бе горанов, ми то е ясно разходи никакви приходи всякакви
2
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аре махайте се стига ревахте, от една седмица ревете на умряло по всички медии кво сте направили и колко сте велико - вие сте нищо освен една крадлива пасмина
1
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бегай мекотело крадливо бегай да не идваме ние че ще ревете