На първо четене: Парламентът с "Да" за Бюджет 2017

Финансовият план бе подкрепен от 102 депутати, 58 бяха против, а 11 се въздържаха
18 ное 2016 11:45,
38
На първо четене: Парламентът с "Да" за Бюджет 2017
Снимка: Dnes.bg

Парламентът одобри бюджета за догодина на правителството в оставка на Бойко Борисов. За по-малко от два часа депутатите обсъдиха и гласуваха параметрите в проекта. Бюджетът бе подкрепен от по-малко от половината депутати - 102-ма, 58 бяха против, а 11 се въздържаха.

Още по темата
"За" бяха ГЕРБ, РБ, БДЦ и "Атака". "Против" гласуваха БСП, ДПС, един от ПФ и АБВ.   "Въздържал се" бяха 9 от ПФ, и по един от АБВ и независимите. 

По време на дебатите БСП и ДПС обвиниха кабинета, че с числата за догодина не гарантират реален растеж. АБВ се обяви "против" с мотива, че консенсус по бюджета трябва да се търси от следващото мнозинство. 

Патриотите разкритикуваха управляващите, че не са потърсили диалог с тях. Те са против и заради отказа на ГЕРБ да вдигне пенсиите на 300 лева. Според Димитър Байрактаров от ПФ не било вярно, че няма средства за увеличението. 

"Няма нито една причина да се срамуваме от бюджета. Той трябва да бъде подкрепен, защото той не е на депутатите, а на българските граждани", призова в края на дебата финансовият министър Горанов. 

Одобреният от парламента бюджет предвижда повече пари за образование, здраве и сигурност.   В него е записано увеличение на учителските заплати с 8% . За  да се осъществи това се отпускат допълнително 230 млн. лв. за образование през 2017 г. в сравнение с 2016 г. 

Предвидените разходи за образование през 2017 г. е 3.35 млрд. лева. 

Най-големият ръст е заложен при парите за отбрана и сигурност – с около 825 млн. лв. повече. Това е увеличение с 25% спрямо миналата година. Част от допълнителните средства са за плащане по ангажименти към НАТО. Със 7% са увеличени парите и за здравеопазване.

Предвидено е увеличение с 40 лв. на минималната заплата от началото на 2017 г. – тя ще стане 460 лв. От юли пенсиите ще бъдат актуализирани с 2,4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: БСПНСГЕРББДЦБюджет 2017
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Не ми гласувайте за глупости ами гласувайте 3-те точки от референдума че инак ви очаква народна любов с три букви (бой).
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 24Значи Бсп и Дпс са гласували против увеличението на минималната заплата на 460лв.а чиститу на феновете им с два пръста челца :)
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BOKO PICHAХора, 80% от децата в България не ядат месо през седмицата!!!!това в някой руски вестник ли го прочете бе каскет
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Тъй,тъй! До 21-вияя кажи ти какво са ти написали на листчето по темата.
29
4
 
6
 
! Отговори
Тъй,тъй! До 21-вия преди 7 години
До Анонимен Я,ПРОАМЕРИКАНСКАТА С *** да каже ,колко дългове оставя на държавата след себе си,колко закрити енергийни проекти,колко ликвидиран малък и среден бизнес,колко разпродадена плодородна земя,колко починали от глад,колко самозапалили се от безизходност,колко концесии,закрити реактори а, на 21-вия,главата му служи само да си носи шапката,за да му прикрива прос тотията...Какво да ги правиш-ГЕРБави...
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BOKO PICHAAko детето ти яде месо през седмица протестирай бре!! Протестирай пред руското посолство да ти завишат копейките за троленето!! ама че си и...........***
27
0
 
7
 
! Отговори
беден депутат преди 7 години
На 420лв минимална заплата какво не му харесвате?
26
2
 
6
 
! Отговори
РУК ЗА ВСИЧКИ ПОЛИТИ преди 7 години
Образованието пак е приоритет със 7% ръст... ха-ха... да ви ... и лицемерните политици. Пак милиционери и генерали ни управляват - забравете за пари за наука и образование. ***, неук и ограничен народ лесно се манипулира и лъже!
25
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смерт за комунистите
24
9
 
13
 
! Отговори
BOKO PICHA преди 7 години
Хора, мислете с тези празни глави , хора.....По голям престъпник от Борисов няма в момента.Това е човека , който уби средната класа, това е човека , който вкара силовите структури отново в действие.Хора, 80% от децата в България не ядат месо през седмицата!!!! СРАМУВАМ СЕ ОТ ВАС! Какви срестестове на банките - та нали когато сички банки затъваха, КТБ летеше нагоре,Защо ли ? Дали държавните предприятия не бяха задъжавани да вкарват парите си там ?? Търсете ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ ХОРА!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега последно приет ли е бюджета за 2017?
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реформа в МВР кога?...милярди се наливат за пенсиониране и привилегии
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
т.е. сега е изпълзвана клисаческата схема за игра с кворума ,тъй като решението е прието със 102 гласа. ако всички бяха в залата минимумът е 120, и решението нямаше да мине. Сега някои нарочно не са влезли да се ригистрират... Точно както беще при Орешарски, ама нали си спомняте тогава кой най много ревеше от това?
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 10малии,в една турция заплатата е 300 и кусур евро,тука още сме на 210..ужастака е щото си нямат ***
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До offТИЯ ГРОБАРИ САМО ЗАЕМИ ТЕГЛЯТзащото след проруската сгaн остават само дългове.
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето класическия цоциалист от коментар 20, който вечно чака някой нещо да му даде и да му подхвърли, а не сам да измисли как да има високи доходи. Каскети, кво да ги правиш...
17
4
 
11
 
! Отговори
До 15-тия преди 7 години
До Анонимен Абе,за каква "икономическа конюктура" и "инвестиции" си седнал да драскаш ,бе? Де ти е икономиката, де са ти инвестициите? Колко луди "инвестираха " у нас ,бе"? И ако са инвестирали,кой лапна отново парите от инвестиционното ни "благоденствие"?..*Що пък трябва де се "увеличават пенсиите",като ги мятат през балконите? Кой мята,бе" Мятат реститутите,мятат наивни старци спестявали цял живот.*Що не мятат тия със 75 евро пенсии на месец? Колко пенсионери имат пари за мятане днес?
16
0
 
24
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 7 години
Най-големите ГЕРБеристи се оказаха АТАКистите.За пореден път подкрепиха Борисов. Цялата им "политика" се оказа една долна манипулация,която отново измами този път повече от половин милион доверчиви българи,копнеещи за промяна.Къде се скри бе,Воленчо? Измами ме четири пъти.НИКОГА ПОВЕЧЕ "АТАКА"! НИКОГА ПОВЕЧЕ ВЯРА НА ВОЛЕН!!!! ПОЛИТИЧЕСКА ВЪРТИОПАШКА!!!!
15
0
 
9
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 7 години
Постна пица ,грозна баба...Живот ли бе да го опишеш !
14
0
 
3
 
! Отговори
Let преди 7 години
Bg medii sa mafia.