Учените и да протестират, и да не... Повече пари няма

Менда Стоянова: За заплати в БАН в бюджета има още 5 млн.
Обновена: 24 ное 2016 17:08 | 24 ное 2016 15:07, Камелия Цветанова
92
Учените и да протестират, и да не... Повече пари няма
Менда Стоянова. Снимка: Булфото

Колкото и да протестират учените, да не се надяват на повече пари за догодина. Това стана ясно от думите на шефката на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Още по темата

"Висококвалифицираните специалисти, които работят в тези две топ институции – БАН и Селскостопанска академия, не могат да просят от бюджета минималните си работни заплати. Ако те не са хората, които могат да ги изкарат, какво ще правим с тези в неравностойно положение тогава?", коментира тя след среща със синдикатите, които поискаха в бюджета за следващата година да бъдат заложени още 7 милиона лева за заплати в хората в БАН и 6 милиона за тези в Селскостопанската академия.

Менда Стоянова обаче обясни, че за работни заплати за БАН в бюджет 2017 г. има допълнителни 5 млн. лв. Освен това от 2017 г. стартира новата оперативна програма, в която са предвидени около 600 млн. лв. за наука, така че учените можели да си изработят още пари от нея.

Според депутатката, ако се погледне по-надълбоко в различните институти на БАН и Селскостопанска академия, ще се види, че има институти, които въобще не са на минимална работна заплата и добре управляват проектите, кандидатстват по тях, и хората там се чувстват реализирани, и оценени.

"Има и такива, които не се менижират добре. Крайно време е и двете институции да направят съответната реформа вътре", препоръча тя. Според нея пък Селскостопанската академия притежава изключително голям ресурс от активи-земи, земеделски стопанства, които, ако са в ръцете на добър мениджър, могат да носят добри приходи, част от които да отиват за заплати.

"За мен е недопустимо да правим такова преразпределение за висококвалифицирани специалисти, чието призвание е да носят иновацията и да теглят държавата и народа си нагоре", категоричен бе председателят на бюджетна комисия.

Относно друго предложение на синдикатите майчинството между първата и втора година да стане като минималната работна година, Стоянова заяви, че от КТ "Подкрепа" имало принципно искане и то трябва да намери решението си в следващи бюджети или в актуализация на този бюджет.

"Това е сериозно перо и не му е мястото между първо и второ четене. Ние сме за вземане на мерки за решаване на демографската политика, но това не е единствено и само плащането на втората година от майчинството. Има много други неща, които са важни, паралелни и се правят, като детски градини, ясли, предучилищно образование, целодневно образование, здравословно хранене и много други неща. Не винаги и единствено всичко се свежда до 50 или 100 лв. за една година", коментира Стоянова.

Тя обобщи, че предложенията на синдикатите са били фокусирани в няколко области. "Един бюджет, какъвто е внесен, преценява възможностите и политиките, които са заложени в програмата на правителството. Не е редно те да се променят. След 5-6 месеца ще има ново правителство, което и да е то, нека му дадем възможност да проведе политиките, с които ще спечели тези избори", коментира депутатът от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
21
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 7 години
пари няма трябва да се купуват нови лимузина на депутати,отде пари бе,420лв заплата не ви ли стига?
2
1
 
11
 
! Отговори
Кюри Общата преди 7 години
Завалийте ще имат повече успех ако тропнат един общ протест с авганистанските инженери и ядрени физици. Ръка за ръка към достойно съжителство.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не протестират, че и на тях ще пратят жандармерия и водно оръдие, както срещу възпитаните лекари, инженери и ядрени физици в лагера в Харманли...