Борисов убеден: Предсрочни избори - най-демократичното нещо

ГЕРБ няма да предлага еврокомисар, заяви премиерът в оставка
Обновена: 2 дек 2016 12:50 | 2 дек 2016 12:06, Веселина Йорданова
33
Борисов убеден: Предсрочни избори - най-демократичното нещо
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Предсрочни избори в тази ситуация са най-демократичното нещо, което може да се случи, смята премиерът в оставка Бойко Борисов.

Още по темата
По-рано той получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев и веднага го върна на държавния глава.

По думите му народът има думата кой да управлява, а в политиката трябва да има морал и достойнство. "Ако един ден пак прецени, сме готови, на нашите места сме си", отсече министър-председателят и допълни, че нищо лошо не се е случило. Това е демокрацията, вече има и бюджет държавата, обобщи Борисов.

Той обясни и че ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет, защото не е съгласна с политиките, които се предлагат. Борисов разказа, че преди партията му да реши, че няма да подкрепи евентуален кабинет на ПФ, Цветан Цветанов му се обадил и му казал, че парламентарната група повече не може да удържа на всички популистки искания.

Лидерът на ГЕРБ попита как най-голямата партия ще подкрепя политики, с които не е съгласна. Още на първото гласуване ще питате – защо бламирате правителството, защо падна правителството, коментира той.

Той обеща да разговаря и с реформаторите, които следобед имат среща, но даде да се разбере, че опитите в този парламент да се направи правителство няма да са успешни. Все пак Борисов каза, че след като се срещне с тях и разбере какво предлагат, ще обяви крайното си решение. 

По отношение на пенсиите лидерът на ГЕРБ каза, че е за това те да се увеличат, но на база на пенсионната реформа и след като се гарантира стабилност на приходите в дългосрочен план.

По думите му, ако настоящият и новоизбраният президент Румен Радев се разберат за състава на служебно правителство, те ще излъчат и кандидатура за еврокомисар. Борисов подчерта, че ГЕРБ няма да предлага такъв.

Премиерът каза, че е доволен, че всички дават добра оценка на правителството за стабилността и смята, че доста е направено.

"В този свят, в който виждате какви катаклизми в момента се развиват, всеки отговорен човек иска да запази за държавата си малко мазнинка, малко да има гаранция във фискален резерв, във възможност да оперира със средства и това ние сме го оставили сега в България", увери той.

Премиерът в оставка каза, че в последните дни по официален път са изведени стотици афганистанци от България, а обещаното за центъра в Харманли вече е направено. Той заяви, че когато лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов казва, че "ще изхвърля" афганистанци от страната, нанася тежки репутационни проблеми на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
чч преди 7 години
Тия ли ще ни учат на демокрация.
26
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Вършете си работата некадърници!!! Пак избори, пак няколко милиона от бюджета ще хвръкнат напразно и още няколко за купуване на гласове... Избираме ви са да работите за благото на народа, а не да спорите, кой е виновен за поредната издънка. Какъв е смисъла от избори, при условие че в новия парламент поне 80-90% от хората ще са същите?!?
25
1
 
7
 
! Отговори
карина преди 7 години
Намерил кой да ни учи на демокрация - не е ли за този субект демокрацията бизнес за лични цели ? И ЦЦ като мерудия на всяка манджа - не можели да удържат на популистки искания. А другите могат да удържат на техните изцепки. Тези трябва да бъдат изритани веднъж завинаги.
24
0
 
6
 
! Отговори
Край преди 7 години
До Атанасов - естествено че политиците са срещу народа. Те се имат за ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА. Партиите си подават пасове и си назначават хора постоянно. Янаки Стоилов - зам председател на парламента с 5-6 бона заплата да не е опозиция. ММанолова я назначиха гербаджиите омбудсман. Меглена Плугчиева - министър при Орешарски сега е посланник в Швейцария назначена от Герб. Иначе са кръвни врагове Герб и БСП ама като е за парички бързо се гушкат.
23
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
И сега искат Нинова и Борисов да ни напишат едни листи пълни с техни послушници и ние само да идем да им пуснем шарените бюлетинки. Ида чакаме да ни управляват.СВЪРШИ вече Въдеждайте мажоритарните избори да не ви подуем главите с жълтите павета.
22
0
 
7
 
! Отговори
АТАНАСОВ преди 7 години
До СТРАНДЖАТА ПЛАЩА СВОИТЕ КРАЖБИ И СОФРИ,А НЕ НА ДРУГИТЕ....А КАКТО МАЙ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ...ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ОТ 27Г. СА ОТ ЕДНАТА СТРАНА НА БАРИКАДАТА И ОБЩО СИ ДЕЛКАТ НАРОДНАТА БАНИЧКА....
21
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Изборите които променят нещо обаче са забранени. Нема време, много е опасно да се правят и прочие. МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ в два тура щели да вкарат мутри в парламента - То сега премиера е от СИК а правителството направено от Пеевски и Прокопиев ама с мажоритарни избори олигархията и мутрите щели да превземат държавата. Сигурно Васил Илиев ще стане от гроба да ни е премиер - толкова е опасно
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентска република!
19
5
 
14
 
! Отговори
Селянина преди 7 години
Ако българският народ още веднъж им гласуваме мнозинство, значи , акъл йок у раята.
18
11
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До зяпналВместо да зяпаш и *** мухите можеше да прочетеш нещо полезно... - например това, че с тия 15 милиарда ГЕРБ плаща сметката на комунистите и им покрива дълговете... - а те както обикновено ядат и пият на кьорсофрата, а после бегат...
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОВЕЧЕ ИЗБОРИ - ПО-ДОБЪР ЖИВОТ.ЗАЩОТО ГЕРБ ВСЕ БИЕ ДРУГИТЕ, АМА НА ВСЕКИ ИЗБОР ДЕПУТАТИТЕ МУ НАМАЛЯВАТ.БЯХА 119, 95, 84.Айде през пролетта да ги направим 50.
16
7
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Двамата големи /третият е на Дондуков 2/ в българската политика... - ДЪРЖАВНИЦИ - повече, политици - по-малко...
15
6
 
2
 
! Отговори
factotum преди 7 години
С избори нищо няма да се оправи НАРОДЕ!!!!
14
6
 
13
 
! Отговори
гражданин преди 7 години
НАРОДЕ СЪБУДИ СЕ, СЕГА Е ВРЕМЕТО ДА ГИ ПРАТИМ ТЕЗИ ДВАМАТА "ХУБАВЦИ" В ИСТОРИЯТА , АМА КАТО .............КРИМИНАЛНИ СУБЕКТИ!!!!!
13
3
 
11
 
! Отговори
зяпнал преди 7 години
"В този свят, в който виждате какви катаклизми в момента се развиват, всеки отговорен човек иска да запази за държавата си малко мазнинка ..." ..........Е,нема такава наглост!!! Мазнинка, байхой, щеше да има ако не крадяхте и с г*за си. И това с което се биете в гърдите - инфраструктурните проекти - е най-големия пладнешки обир! И когато свършват парите за крадене загробвате държавате с мултимилярдни заеми! А сега кажи, че Ореха е виновен, че изтеглихте 15 000 000 000 !!!
12
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Най демократичното нещо беше референдума - останалото си остава ПОЛИТИЧЕСКА ДИКТАТУРА НА 240 КОМУНИСТИ С 11лв. субсидия !
11
3
 
12
 
! Отговори
реалист преди 7 години
От предсрочните избори ще спечелят само партиите, защото ще напълнят касите си. Колкото по - често избори, толкова повече пари. БАН да чакат на опашката.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как и референдума е форма на демокрацията ама нещо не ви отърва
9
5
 
19
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
А ОЩЕ ПО-ДМОКРАТИНО НЕЩО Е МАФИЯТА ГЕРБ МНОГО ДАЛЕЧ ОТ ВСЯКАКВА ВЛАСТ!
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За първи път чувам, ч(е борисов бил отговорен.И от кога започна да разбира от демокрация?