Картата на Слави: 231 депутати от BG, 3 от Турция, 1 от Англия...

Екипът на шоумена представи в парламента районирането за мажоритарния вот
21 дек 2016 15:44,
282
Картата на Слави: 231 депутати от BG, 3 от Турция, 1 от Англия...
Снимка: Dnes.bg

Карта на България, разделена на 231 едномандатни избирателни района, занесе в парламента екипът на Слави Трифонов. Заедно с нея хората на шоумена внесоха и карта на света, разделена на девет едномандатни избирателни района. 

Двете карти представляват районирането на 240 мандата, нужно, за да бъде прието мажритарното гласуване в два тура за депутати. Това е един от въпросите, по които Слави и Иницативният комитет за свикване на референдум питаха българите през ноември. Въвеждането на мажоритарния вот получи огромна подкрепа в допитването. 

Преди месец омбудсманът Мая Манолова предложи на парламента проект за промени в Изборния кодекс, с които да се отговори на вота в референдума. Преди седмица независимият депутат Георги Кадиев внесе промените в деловодството и те трябва да бъдат разгледани от депутатите. 

Картите с районирането, донесени в парламента от екипа на Слави, са приложение към промените, внесени от Манолова. Те са изработени от екип от Математическия факултет на СУ - доц. Митев, проф. Янев, а в чужбина - от проф. Гаврилов, Стефан Манов. 

От деветте района в света, в които сънародниците ни ще излъчат девет депутати в българския парламент, три ще са в Турция - 238, 239 и 240 едномандатен избирателен район.  

Според картата на Слави Франция, Италия, Малта, Швейцария, Белгия, Нидерландия и Люксембург ще излъчат депутат от 232 едномандатен избирателен район, обясни Тошко Хаджитодоров.   

Германия, Австрия, Скандинавсите страни - Дания, Швеция, Норвегия и Финладндия, ще излъчат депутат от 233 район.  

Испания, Португалия и Северна Африка - един депутат от 234 район. Още един ще бъде излъчен от Централна, Източна, Югоизточна Европа, страните от ОНД и Близкия изток, които ще са в 235 избирателен район. Свой депутат в българския парламент ще имат българите от Великобритания и Ирландия, обединени в 236 избирателен район. 237 район ще са Северна, Централна, Южна Америка,  Австралия и Океания, Източна и Югоизточна Азия, Централна и Южна Африка. 

На въпрос редно ли е една трета от депутатите от чужбина да са от Турция, Хаджитодоров отвърна, че голяма част от българските граждани са регистрирани там и това е факт.

Сценаристът на Слави обясни, че според районирането във всеки от 231-те района в България ще гласуват около 30 000 души. София ще е разделена на 49 района, което означава, че ще излъчи 49 депутата. Районирането е съобразено с последното преброяване и с гласуването по време на последните два национални избора, каза Хаджитодоров.  

Той беше категоричен, че депутатите имат достатъчно време, за да приемат промените в Изборния кодекс, с които да въведат мажоритарното гласуване. 

"Депутатите могат да намерят време за приемането, те са на работа след ваканцията, имат достатъчно време", каза той. 

Сценаристът припомни, че последния път парламентът промени Изборния кодекс два дни преди изборите. "Могат да работят и денонощно, ако искат. Както вие можете да работите през нощта, така и те могат да работят колкото трябва", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
2
 
2
 
! Отговори
Геро преди 7 години
Гаринча, хората искат промяна, но тази промяна почна да става премяна. Разбираш ли. И хората вече го разбраха.
243
0
 
6
 
! Отговори
Геро преди 7 години
А Българите от Македония, Молдова и Украйна защо нямат район и депутат в този проект. Нима там не живеят българи с български паспорти.
242
2
 
4
 
! Отговори
Garrincha преди 7 години
Чета коментаруте на всякакви ерудити и ми интересно, защо толкова злобно се скача срещу Слави ? Имам съмнения, че доста *** са на партийна хранилка ! Всъщност, не Слави, а 2,5 милиона българи казаха, че искат промяна, за добро или лошо - нека видим ! И се забравя най-важното - гладуваш за човек, който стои зад името си ! ИМАМ ЕДНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ - НЕКА ДА ПРЕГЛАСУВАМЕ РЕФЕРЕНДУМА ... и мисля, че всичко ще си доиде на мястото !!!
241
1
 
7
 
! Отговори
До Лотус преди 7 години
Приятел, някой изключително те е излъгал. Разбирам че искате промяна, но как ще избираш депутатите е най-малкия проблем. Англия е мажоритарно , Германия е пропорционално. И двете държави са водещи икономики и стандартът на живот е добър. Слави казва в англия е мажоритарно затова са добре. Ок аз казвам в Германия са пропорционално и са още по-добре. Хайде оборете ме. Проблемът е представителната демокрация. Даваш АБСОЛЮТНА власт на 240 души да решават съдбата ти. Ето там е проблема.
240
0
 
8
 
! Отговори
ЕЗИК СВЕЩЕН преди 7 години
Оправете си заглавието!Как не ви е срам да изписвате името на БЪЛГАРИЯ на латиница и като абревиатура - "BG"???"231 депутати от BG, 3 от Турция, 1 от Англия..." --- > А може би във ваш "стил" трябваше да е "231 депутати от BG, 3 от TR, 1 от UK..."
239
1
 
7
 
! Отговори
Чичо ти преди 7 години
До АнонименНикаква панацея не е мажоритарният вот - но е нещо различно. Най-вече ме блазни идеята за отзоваване на депутати, което е възможно само при мажоритарна система! Сега, кой влиза в парламента? Явява се Б.Б. и води след себе си подкрепа за партията - печели изборите и си вкарват депутати, кой колкото плати!
238
3
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
До Анонимен 253Въпроса за намяляване броя на депутатите не присъстваше в Референдума!Смятам, че мажоритарната система е по-добрият вариант, защото ще разбие модела на 8-10 партии в Парламента! Така ще влизат партии, които няма да крадат от държавните субсидии, а големите партии си имат средства!Смятам, че е редно да се промени модела, виждайки че 27 години буксува и нищо не се променя!Ще посочя, че нямам намерение да следя постовете и на всеки *** или *** ще кажа да си гледа работата!
237
1
 
16
 
! Отговори
Н преди 7 години
Докъде се стигна, майко Българийо! Слави Трифонов да ти определя законите, какво падение, това е дъното! Тука в житата, удобна задна седалка имам аз, мога и легнал да продължавам да жъна с пълна газ...Няма да те питам на-на-най-на, искаш ли да правиш на-на-най-на........
236
2
 
2
 
! Отговори
Lotus преди 7 години
До 261Тази дискусия ми позволи да излея натрупан гняв от политиците и политическата система.Олекна ми на душицата! :)
235
1
 
4
 
! Отговори
Lotus преди 7 години
До Skitnik32Както написах по-долу..Аз съм обикновен човек, загубил вяра в държавата. Аз съм човек, мечтаещ за по-добър живот и светло бъдеще в собствената си страна.Имам силно желание за промяна, защото виждам какво се случва при сега властващите политици.
234
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Картата на Слави, да това е Карта в играта на покер, неговия ред залага и да сваля картите на масата. С доста голяма" сума" влезе...в Играта.
233
3
 
7
 
! Отговори
Skitnik32 преди 7 години
ЛотУс, ти си 1000%-ов платен *** на чалгаря. Хубаво би било да замълчиш малко, вместо всеки втори пост да е твой...
232
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грачите си по навик, защото ви плащат или пряко ви засяга въвеждането на мажоритарния вот?Предвид 27-те празни години всички, които защитават сегашното положение поддържат грабежа и са готови на всичко да не се променя нищо, пак да се купуват гласове и да се вкарват разни, за които някой е платил по махалите.Някакеи аргументи?
231
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, вие всички които грачите срещу мажоритарната система какво предлагате, не чух?
230
4
 
12
 
! Отговори
Лотус преди 7 години
До 251Промяната винаги е била трудна и плаши хората, но хубавите неща се случват, когато излезем от зоната си на комфорт и рискуваме. Важно е да пробваме мажоритарната система като нещо ново за да сме сигурни дали е панацея или може да ни донесе светло бъдеще.Ако нещо не ти харесва го промени. Ти не си дърво.
229
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единият от въпросите беза намаляване броя надепутатите а по сметкитена чалгаря не се вижда да евзето под внимание.Вместотова се пресмятат някаквидепутатски места от чужбина, даже от Турция.Това не е вбълг. национален интерес.Явно този референдум е с манипулативна цел и то от външни сили.
228
5
 
11
 
! Отговори
Лотус преди 7 години
До Амадор РивасТова са хипотези.Нуждаем се промяна. Да въведат мажоритарна избирателна система и да видим какви хора ще ни предоставят да избираме.Важно е да опитаме нещо ново. Да видим как ще тръгне държавата. Пък пак ще си говорим.Двайсе и седем години пропорционална избирателна система стига. Видяхме до какво доведе това.Смениха се всякакви партии, а вижте какво се случи. Само глупавите правят едно и също нещо, а очакват различен резултат. Ние сме умна нация и трябва да търсим промяна.
227
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
,,Мажоритарните...", пак ни се представят, като някаква панацея,а всъщност е поредната шарлатания на прехода, когато лъсне цялата им несъстоятелност, Славчо просто, ще вдигне рамене и,ще каже:-Ааааа, вие си ги избирате, аз бях само инструментът !
226
5
 
2
 
! Отговори
Амадор Ривас преди 7 години
До ЛотусEми не е точно така. Ще ти дам пример: Партията Х, която изповядва крайно либерални либерални идеи, намира някой "харизматичен" кандидат. Този колкото и да е харизматичен няма как да събере гласовете на консервативните гласоподаватели, защото те знаят, че когато той влезе в парламента ще увеличи шансовете на партията Х да направи правителство, което да води политика, която не съответства желанието им.
225
7
 
10
 
! Отговори
ицо преди 7 години
Славчо и неговата изключително ерудирана и културна свита,която в национален ефир обиждаше президента на страната(па бил той и този президент).......Умни та,умни та няма до къде,направиха и разпределението,и депутатите,и избора и изобщо само нагоре и напред към светли бъднини.