Конституционен съдия: Плевнелиев наруши Конституцията

Консултациите умишлено се бавиха, смята проф. Киров
Обновена: 23 дек 2016 11:24 | 23 дек 2016 10:22, Анисия Иванова
138
Конституционен съдия: Плевнелиев наруши Конституцията
Снимка: Bulgaria On Air

Президентът Росен Плевнелиев е нарушил Конституцията около процеса по връчване на мандатите за съставяне на правителство и отказа си да състави служебен кабинет, но от това няма да последва нищо. Зад това мнение застана бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров в "България сутрин".

"Цялата процедура от 15 ноември ни водеше всеки ден да затвърдим убеждението си, че Плевнелиев няма да назначи служебно правителство. Разбира се, че имаше умисъл във връчването на мандатите - консултациите можеха да приключат за два дни. Умишлено беше забавен процесът за формиране на правителство", коментира гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Киров е очевидно, че Росен Плевнелиев изпитва много големи проблеми, когато му се налага да съставя служебен кабинет. Бившият конституционен съдия е убеден, че всеки би му отказал да стане премиер за това кратко време.

Румен Радев постъпи по правилен начин, казвайки на Плевнелиев, че като влезе в длъжност ще назначи служебно правителство, обясни той.

Проф. Киров подчерта, че основният проблем е в нагласата на българския политически елит да нарушава върховния закон в държавата.

"Ако политиците нарушават Конституцията, по каква причина да очакваме от българските граждани да спазват законите - примерът е много лош. Дори държавният глава е настроен да нарушава Конституцията", посочи гостът в студиото на Лора Инджова.

Бившият конституционен съдия обобщи, че никой не си представя, че дори и за 20 дни Плевнелиев може да бъде шеф на премиера в оставка Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
41
 
! Отговори
За плевнелиев само преди 7 години
Импийчмънт!
10
3
 
36
 
! Отговори
добавка на минаващ преди 7 години
Щото Конституцията, кои я писаха?
9
14
 
34
 
! Отговори
инж. преди 7 години
Също така - след като няма посочен ТОЧЕН срок за назначаване на правителство, в рамките на Морала е президента да отстъпи това право на следващата личност, която ще го замени. работодател ще се довери ли на служител, за който знае, че след месец напуска, че той ще върши работата със същият хъс, желание и отговороност, след като решеният които ще взема, след това няма да го касаят! Ако има такъв работодател - значи е ***!
8
8
 
37
 
! Отговори
минаващ преди 7 години
Добре че е БИВШ съдия, ама сигурно не е БИВШ комунист!
7
4
 
44
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Я си припомни когато Орешарски подаде оставка ,колко часа след това вече същи Прецедент назночи служебното правителство.Да бе нямал срок .Ами то по твоято логика спокойно може за размишлява две години и правителството каето уж е в оставка да си управлява
6
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев не трябва ли да го съдят за нарушаване на Конституцията?
5
12
 
39
 
! Отговори
инж. преди 7 години
Категорично не съм съгласен. Няма никакво фактическо нарушение, защото в "локумената" конституция НЯМА посочен срок, в който институцията (а не конкретното човече) "президент" да е длъжен да назначи служебен кабинет. Като се има напредвид, че същата тая конституция сериозно ограничава президент в последните месеци от мандата му, напълно е в рамките на логиката и морала (въпреки, че не е разписано), да се предположи "негласно", че го ограничава и назначаването на правителство! Логично нали!
4
2
 
41
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Тъпчо ,и вицепрезидентката също си подава оставката.Цялата сегашна президентска администрация излиза от Президентството.Идва новоизбрания ,връща някои от старите ,назначава си нови и другата седмица имаме и служебно Правителство и разпуснат Парламент и насрочени избори
3
21
 
39
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Другарю професор Киров, Вие сте над 40 годишен. Вие сте комунист. А сега деца кажете, този , който е останал комунист след 40 години имали акъл или не?
2
4
 
48
 
! Отговори
Емил преди 7 години
Още едно доказателство че тази конституция е изключително тъпо направена и е пълен ***.
1
9
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де.Защо загрижение Плевнелиев не си подаде оставката .Имаме законно избран нов президент.Той полага клетва ,стъпва в длъжност и си назначава служебното правителство.Е вярно ,че ГЕРБ ще изгубят така един месец за крадене и за разтягане на локуми за нов избирателен закон ,Бойко ще прорусне да отреже още една две лентички ама нали уж България е над всичко