Прокуратурата рови за българските оръжия в Сирия

До момента няма констатирано нарушение в "Аркус" – Лясковец
28 дек 2016 14:07, Елка Василева
62
Прокуратурата рови за българските оръжия в Сирия
Кадър: YouTube

Районната прокуратура в Горна Оряховица е разпоредила проверка по повод публикация от 12 декември в "Труд", че ислямистите в Сирия убиват с българско оръжие - репортерът Диляна Гайтанджиева откри оръжие, произведено от ВМЗ-Сопот, в склад на бунтовниците в Алепо.

"Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата "Аркус" – АД от Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена – Иванов и Димитрова. Според документите, които открихме, тези боеприпаси са подготвени за износ от България през юли и октомври 2015 г.", пише в материала.

Изнесената информация е станала повод да бъде възложена проверка в оръжейния комплекс "Аркус" по линия на общия надзор за законност.

Прокуратурата и полицията в момента установяват дали дейността на дружеството отговаря на лиценза, с който то разполага за производство и търговия с боеприпаси.

Още в началото на разследването са иззети справки и документи от военното предприятие. Предвижда се да бъде изискана и пълна информация от Министерството на отбраната.

"Към момента няма констатирано нарушение. Ако в хода на проверката бъдат открити данни за извършено престъпление, ще бъде образувано досъдебно производство", коментираха лаконично от Районната прокуратура в Горна Оряховица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е българска, а руска прокуратура!
46
0
 
4
 
! Отговори
Teo преди 7 години
В цялата ситуация само нашите медии вдигат пушилка. Няма какво да се правят на ударени - пътят на оръжията е ясен - продадени са на американски контрагент, който ги е продал на Саудитска Арабия и от там незнаааайно как са попаднали в ръцете на ИД. Ние сме чисти, продали сме на одобрени търговци на оръжия, САЩ са чисти - продали са на одобрен ползвател на оръжия, а саудите не им пука, всички знаят, че те въоръжават ИД. Това е все едно да обвиняваш БМВ ако някой *** се размаже в някое дърво!
45
0
 
2
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
Tesi koito prodavaha OPUJIE NA IDIL SA GRUPITE NA GERB I EKS DEMOKRATITE OT SDS.VSI4KITESI TRIABVA DA BADAT ISPRATENI V HOTEL ;BELENE;.
44
0
 
5
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Какво рови? Във всички медии гърмеше! Двама *** когато се самовзривиха с гранатомет на полигон при изпитание на стари оръжия за "умерената опозиция в Сирия ".Както същите тези *** наричаха терористите от ислямска държава.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Костооооооооов защо мълчиш, колко кораба с калашници изнесе за аржентина от арсенал казанлък
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в Лясковец, ами площадка с Белица общ Трявна? Да ама кой да рови там, дали Гебрев Цветанов и Пеевски ще допуснат това?
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еха. Произвела България 1000 пушки. И точно тях подхвърлили. А американското оръжейно лоби на кого подава? На "Армията на спасението" ли?
40
3
 
0
 
! Отговори
Да ,бе....48 ха,ха, преди 7 години
Той Путин .....още малко и ще разцелува Тръмп!!Горкия----ОЩЕ НЕ Е НАЯСНО КАКВИ ЩЕ МУ ГИ ЗАБЪРКА ТРЪМП.....ХА,ХА,ХАААААААААА
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега Тръмп и Путин като пляснат зад врата хайлазите в ООН-то да приемат една резолюцийка срещу страните въоръжавали ИД ... и хоп България на първо и единствено място за санкции. На тях ли ще обясняваме как това е само една нещастна фирмичка изпълнявала поръчки? И зад нея не стои никой министър, съветник на министър и др. свързани с правителството?
38
3
 
7
 
! Отговори
А, стига ,бе... преди 7 години
Руснаците , като изнасяха пари и оръжие за ИРА.....НЕКОЙ ДА ГИ Е СЪДИЛ....??!!!
37
4
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
ГООООООООООООЛЕЕЕЕЕЕЕЕМ ПРАЗ....!ТОВА Е ПАЗАР , ТОВАРИШ!!!ИДВА КОЛА И .....ТОВАРИШ---И НЕ ЗНАЕШ , КЪДЕ ,ЧЕ ГО НАМЕРИШ.....!!!ТОВА С ПРОКУРАТУРАТА ....СА САМО ПРИКАЗКИ ЗА НАИВНИЦИ!!!НЕКОЙ , ДА Е ОСЪДЕ ДО СЕГА...??!!!
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Посланието е ясно. България трябва да спре производството на оръжие. Както спря 90% производствата преди "демократичните промени". Ако някъде искат да се млатят, моля заповядайте-има достатъчно американско, руско оръжие. Българите да подсмърчат и да чакат инвестиции, заеми, еврофондове. Още малко...След това? Ами ще видим какво ще стане. Май нищо.
35
1
 
6
 
! Отговори
До Гошо преди 7 години
Още преди 13 години в Турция имаше кампания за закриване на нашите ВМЗ. И не само заради РПГ-тата подпалващи турско произведените танкове.
34
0
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Мисля ,че тази година при обучение за боравене с РПГ на полигона на ВМЗ загина американски военен експерт. Американците си имат такива гранатомети и ПТУРСове. Само че вместо да ги доставят от САЩ и сетне да се червят, че оръжието е тяхно, купуват българско оръжие. А тези от ВМЗ сигурно не знаят къде отива тяхното тежко и леко стрелково оръжие ?!
33
0
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
какво има да проверяват вярно ли е или не! Мисля,че в Независимая газета даваха снимки на заловените в Източен Алепо реактивни снаряди за системи за залпов огън "Град" ( във ВМЗ се поризвеждат и такива за "Корнет") - затворени дървени сандъци, сетне отворени;, снимки на патрони за тежкокалибрени зенитни картечници калибър 12,7 и 14,5 мм. Отделно агите побесняха,че с български гранатомети РПГ7 бяха изкарани от строя (запалени) няколко техни танкове Леопард.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И КАКВО ИЗЛИЗА СЕГА . ГЕРБ -ОРЪЖЕИНИЦИТЕ НА ИДИЛ И МЕЖДУНАРОДНИЯТ ТЕРОРИЗЪМ .,НА ТЕЗИ КОЙТО КОЛЯТ ДЕЦА . БРАВО БАЙ ***- БРАВО ГЕРБ .ДАЛИ СЛЕД КАТО ПОЛУЧИ ,,ЗЛАТНАТА ОБУВКА ,,НЕ Е ПОЛУЧИЛ И ,,ЗЛАТЕН КОРАН ,,ОТ ИДИЛ ЗА БЕЗРЕЗЕРВАТА ПОМОЩ НА ТЕРОРИЗМА.
31
0
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Аз дето съм никой разбрах още през лятото от сигурен източник че правим оръжия за ИД! ХАХАХА Смешна държава
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лукарски.Да не търсят, ами да ходят да го прибират. Барабар с Борисов.
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Далавери с участието на ГЕРБ,олигарси и мафиоти.Няма какво да ровите и да ни заблуждавате.
28
0
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Лредлагам, просто да се публикуват тук, купувачите на конкретната партида оръжие.Трябва да има и счетоводни,а и митнически документи.Тогава, веднъж за винаги ще се сложи край на два мита-Че идил воюва толкова време с пленено оръжие, и втория-ще се разбере кой финансира и въоръжава ислямистите веднъж за винаги.Но, едва ли ще го направят.Биг брадър не спи, и знае всичко, още преди да се случи, и как ще завърши, така и за това разследване..