Прокуратурата рови за българските оръжия в Сирия

До момента няма констатирано нарушение в "Аркус" – Лясковец
28 дек 2016 14:07, Елка Василева
62
Прокуратурата рови за българските оръжия в Сирия
Кадър: YouTube

Районната прокуратура в Горна Оряховица е разпоредила проверка по повод публикация от 12 декември в "Труд", че ислямистите в Сирия убиват с българско оръжие - репортерът Диляна Гайтанджиева откри оръжие, произведено от ВМЗ-Сопот, в склад на бунтовниците в Алепо.

"Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата "Аркус" – АД от Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена – Иванов и Димитрова. Според документите, които открихме, тези боеприпаси са подготвени за износ от България през юли и октомври 2015 г.", пише в материала.

Изнесената информация е станала повод да бъде възложена проверка в оръжейния комплекс "Аркус" по линия на общия надзор за законност.

Прокуратурата и полицията в момента установяват дали дейността на дружеството отговаря на лиценза, с който то разполага за производство и търговия с боеприпаси.

Още в началото на разследването са иззети справки и документи от военното предприятие. Предвижда се да бъде изискана и пълна информация от Министерството на отбраната.

"Към момента няма констатирано нарушение. Ако в хода на проверката бъдат открити данни за извършено престъпление, ще бъде образувано досъдебно производство", коментираха лаконично от Районната прокуратура в Горна Оряховица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Алоу, мислители,че прокуратурата ще намери нещо? Оръжието е подадено сигурно напълно законно на някоя близко източна държава. Бойни оръжия, автоматични, не могат дасе продават на частни фирми, държавни доставки са. А вече,тая държава, по етапен ред го е дала,където трябва. Но смее ли някой да я разследва???
26
1
 
8
 
! Отговори
крушата има опашка преди 7 години
Вoeнният зaвoд Аpкyc в Ляcкoвeц e нaй-гoлeмият влoжитeл и кpeдитoпoлyчaтeл oт peгиoнa нa фaлиpaлaтa КTБ, пoкaзa пpoвepкa нa Янтpa ДНЕС.Синдицитe нa КTБ пyбликyвaхa пълния cпиcък c кpeдитopитe нa бaнкaтa. Спиcъкът e дълъг 173 cтpaници и в нeгo Аpкyc АД фигypиpa нa 741 пoзиция c дeпoзит oт 5 851 455,56 лв. Спиcъкът e cъcтaвeн към 22 юни и нe включвa взeмaния, кoитo ca били изплaтeни.Блoкиpaнитe cpeдcтвa в зaтвopeнaтa бaнкa нa двa пъти пpeз минaлaтa гoдинa cтaнaхa пpичинa зa нaпpeжeниe и пpoтecти нa opъжeйницитe в Ляcкoвeц, зaщoтo c мeceци нapeд хopaтa пoлyчaвaхa caмo 60 нa cтo oт зaплa
25
2
 
4
 
! Отговори
като се порови преди 7 години
Инж. Бaнкo Бaнкoв, изпълнитeлeн диpeктop нa Аpкyc АД: Вcички дoгoвopи зa изнoc нa opъжиe пpeдвapитeлнo ce пpoвepявaт oт ДАНСДочо Караиванов също е директор в "Аркус", освен това има фирми за търговия с автомобили, финансова компания и др. И досега "Аркус" имаше малък дял в кредитната институция, а член на надзора на Тексимбанк беше Дочо Караиванов, който е акционер в "Аркус България" и директор на едноименния завод за пистолети и армейско въоръжение в Лясковец. Неговият партньор обаче като че ли е орисан с името си банкер. Става въпрос за основния двигател на групата "Аркус" Банко Банков,
24
0
 
23
 
! Отговори
балама преди 7 години
И къде "рови", прокуратурата! В носа си или в .... си?
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама ние прокуратурата вчера ли я създадохме? Или е била някъде на курорт за няколко години? Много ми се иска да я пенсионираме и да си направим нова, реагираща навреме и работеща безкомпромисно, независимо на коя страна е обърната палачинката! Ха дано и то по-скоро!
22
1
 
15
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Да,вярно е,че повечето военна продукция от България отива при "умерените" и не дотам умерени главорези.Обаче нашите фирми я продават на одобрени от американското правителство фирми,така че къде пък я доставят те не е наш проблем.Руснаците могат да имат претенции само за лицензи и прочее такива неща,но за това си има търговски съд.Впрочем двама американци от горепосочените фирми дадоха фира в Анево,хи-хи.Платили си греховете,един вид.К'во ни дреме?
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нали сме слуги на Янките ,,а те са основните терор исти ,,така че Б и Ц само изпълняват поръчки от Фашингтон
20
0
 
16
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
И кВо като рови най-много да изрови ,че това е част от така наречената хибридна война ,а иначе преди време имаше нЕкВи двама "експерти" дето на полигона се гръмнаха те толкова разбираха от оръжие.
19
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що се хвaщaте нa въдицaтa нa черния ПР в случaя нa Зaхaровa. Товa оръжие е от БГ, но пленено от ИД от склaдовете нa СAР. A принтирaните документи и неизбеле о мaстило по тях нямa кaк дa е от дори 2015. Хaртиятa трябвaше мaлко дa се е състaрилa и нaдписите избеляли. Винaги сa били против нaшето оръжие тъй кaто е етaлон зa кaчество. Против ВМЗ сa нaй вече Турция. Преди използвaхa СAЩ зa нaтиск, сегa използвaт Русия. Борят се зa пaзaр и контрол. A воен. Пром ще ниизведе от кризaтa.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега прокуратурата като стигне до прекупвачите от ЦРУ и като вземе да им повдигне едни обвинения...
17
0
 
15
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Рови...Кметът на Симитли рови в....
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аркус консервна фабрика ли беше т'ва?
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
горна оряховица... Къде е това село?
14
2
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Най-големия износител на оръжие в световен мащаб е САЩ. Техните фирми дали някой ги проверява? И да го правят, то е само за да кажат след това, че всичко е наред и нарушения няма.
13
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ли след тази статия си спомням за едни американци, които се взривиха при изпитания на гранатомети (струва ми се) в Сопот ? И май ги взимаха за една "опозиция" някъде? Или бъркам...
12
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските мснипулатири да дадат доказателства. Прокуратурата не се занимава с голи пропагандни твърдения на държава водеща хибридни войни с целия цивилизован свят!
11
1
 
13
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
нещо не сте на ясно кой продава оръжие в Бг и кой го разрешава контролира. всичко минава през мин на икономиката, мин на отбраната не може да продава.Да не говорим пък за частна фирма.
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българската прокуратура ще осъди американските фирми и Саудитска Арабия. Само гледайте.
9
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В белите държави военен министър, икономически и премиер вече щяха да бъдат разследвани от прокуратурата. Това ли ни е нашата развита икономика да даваме оръжие на ислямистите. А на някои парцали не ви е Путин виновен , че България я заробват *** облечени във власт. Само при нормален народ искащ властта да бъде в нормални политици като патриотите ще има ред в държавата. Обратното значи хиляди ислямисти хранени, обличани и лекувани безплаатно за сметка на бедния българин.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иванов и Димитрова са от лясковските шведи:)