ГЕРБ и референдумът се препънаха в правната комисия

Хората на Борисов не успяха да се преборят за проекторешението си
10 яну 2017 16:40,
35
ГЕРБ и референдумът се препънаха в правната комисия
Снимка: архив "Булфото"

ГЕРБ не успяха да прокарат проекторешението си за промяна на изборното законодателство в синхрон с проведения през ноември референдум. То трябваше да бъде обсъдено и прието на днешното заседание на правната комисия.

Депутати от опозицията обаче поискаха тази точка да отпадне от дневния ред, а след гласуване предложението им бе прието.

Така с 6 гласа "за" и 11 "против" правната комисия реши да не обсъжда искането на ГЕРБ.

Още по темата

От партията на Бойко Борисов още преди дни призоваха президентът Румен Радев да удължи живота на сегашното Народно събрание, за да може то да промени Изборния кодекс според вота на хората от 6 ноември. Вчера ГЕРБ обявиха и че са внесли проекторешение за това.

От "Атака", "БСП лява България", ДПС и Реформаторския блок в един глас обявиха, че  преди да бъде обсъдено такова проекторешение, трябва да се изчака произнасянето на Върховния административен съд дали референдумът има задължителен характер, пише БТА.

Освен това според депутати от опозицията разглеждането на проекторешението е закъсняло, защото предложените срокове в него са изтекли и първо трябва да бъдат актуализирани. Проектът е внесен на 14 ноември и предвижда до 15 декември 2016 комисията да внесе доклад за второ гласуване.

Проекторешението ще бъде включено в седмичната програма на Народното събрание като точка първа утре, съобщи председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Затова според него е трябвало ресорната комисия да излезе с доклад. ГЕРБ ще настоява за обсъждане на този проект за решение от пленарна зала, добави Кирилов.

С проекторешението депутатите на Бойко Борисов предлагат 43-то Народно събрание да подкрепи въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, задължителното гласуване и намаляването на субсидията за партиите на 1 лев за действителен глас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ГЕРБ Е ЛИЦЕМЕРНО.Пример: Ако толкова се съобразяваха с волята на народа, когато гласуваха бюджета защо пак с две ръце гласуваха субсидия по 11 лева?А сежа предлагатн да се обсъжда референдума, защото знаят, че другите няма да приемат. И така, разбира се, ще се представят в бяло, ще кажат: А-у-у, ми ние искахме, аме те не ни дадоха.
29
0
 
0
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
MNOGO UVAJAVANIA BG NAROD SI KASA DUMATA.OSTAVA :TIKVENIZITE OT LUDNIZATA NARE4ENA PARLAMENT:DA SE SAOBRASIAT S RE6ENIETO NA BG GRAJDANITE.KAK 6TE PRIEMAT TOVA RE6ENIE,SLED KATO IM BARKA V DJOBA.
28
0
 
7
 
! Отговори
"БРАК" преди 7 години
БРАКУВАНО ПЛЕМЕ! ГЛУПАВО И ЗЛОБНО! Резултата е видим!Да не помислихте, че мажоритарния вот ще ви повиши заплатите? Че ще отвори нови високо платени работни места. Големите партии като ГЕРБ просто ще се бетонират! Иначе нямаше да го предлагат. До като има ***, ще има и тарикати!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С всяка нова вариация на тема агония във властта герберите все по-силно прецъфтяват, а и не се усещат! С това темпо до изборите май само въглените ще им останат избиратели.
26
2
 
9
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
ГЕРБ явно са решили да стават чалгаджии само и само да останат на власт. Борисов ставате смешни.
25
2
 
9
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
Българино,революциите където и да са и когато и да са ВИНАГИ са финансирани от външни източници.Имената им излизат дълго след като властта вече е завзета и те са си осребрили вложенията многократно.КОЙ ще плати за революция в "обран бостан"?
24
2
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До АнонименТОВА Е И РЕШЕНИЕТО---НАРОД СРЕЩУ УПРАВЛЯВАЩИ ТОЕСТ ---РЕВОЛЮЦИЯ С ИЗБОРИ НИЩО НЯМА ДА СЕ ПОСТИГНЕ
23
1
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Чакам сега как Бойко ще тегли едно словесно по тоя повод. Сигурно това ще е шоуто за тази вечер.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Циркаджиите пак си изиграха номера ,не им пука колко много ги мразим ,те гледат само как да се докопат до парите на страдащите българи !
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко когато е в интерес на народа властта се препъва, и има опит в това как да стане. Когато е тихомълком да се разпределят милиони между тях не само не се препъват ами и тихомълком всичко се случва без много шум ! Затова аз казвам : Няма леви ,няма десни има крадци /в лицето на властта /и народ ,бедстващ изчезващ страдащ ......
20
1
 
16
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Трябва да искаме да се махнат субсидиите на партиите. Аз примерно не обичам Герб,защо моите пари от данъците да се дават на тях. Щом искат пари да си увеличат членския внос,а не да ни плашат с олигарсите и това да е мотивът им,за да си оставят субсидията.
19
0
 
17
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Тоя на снимката е пълен ***.
18
0
 
21
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Парламента си гласуваха голяма ваканция,а сега новия президент да удаължавал срока за работа на Парламента,ама че наглост.
17
0
 
16
 
! Отговори
Само. питам преди 7 години
Защо не удовлетворят тези тарикати от Герб,да им приемат предложението и да ги пуснат като неуправляем бобслей в улея? Нима в който и да е избирателен район титани като Цвък Цвък,Цецка,Десито,Караянчева,Искрето,Лилето имат някакъв шанс да се преборят за любовта на народа!? Всичките им престъпни и окрадени пари няма да стигнат да си купят вота,а и фалшификацията ща е по-трудно. Ще се повтори ситуацията с Цецка,великият им Председател на НС,само че поне във 220 избирателни рсйона.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ като толкова искаха да се изпълни волята на народа що си чесаха на едно място от 06.11.2016 год. до сега? Да си гласува субсидията по 11лева ,и това ли е волята на народа ?
15
0
 
19
 
! Отговори
Гласоподавател преди 7 години
Борисов напъва,защото с мажоритарния вот иска дорде шава да управлява.Не че народът бил искал."Вотът на хората реши" и референдумът няма да има задължителен характер.Пъкленият план на двете бръснати глави не бива да се допуска!!!!
14
0
 
25
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Няма да си отидат без бой!
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До JokoПри пропорционалната система, когато партийния бос знае, че от дадена листа ще бъдат избрани първите шест, поставя една личност, която привлича гласове и още пет безлични, които ще му вършат работа в парламента и ще му бъдат верни до гроб, щото знаят, че само верността към първия ги крепи в политиката. Докато при мажоритарна система или издигаш хора с качества, или издигаш някоя Цецка Цачева и губиш вота.
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До JokoМажоритарното гласуване ще доведе до там, че партийния лидер няма да може да си реди листите и предварително да е наясно кой от хората му точно ще бъде в парламента. Още при въвеждането на преференциалния вот изпищяха и се помъчиха да отстранят хората, избрани преференциално. Политиците са против всичко, което пречи на далаверата, а мажоритарния вот определено създава някаква неопределеност - видяхме го при президентските избори. За мен това не е никак лошо.
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поведението на ГЕРБ е като на кокошка, която бяга от петела, но внимава да не бяга прекалено бързо.