БСП, ГЕРБ, или трета партия... Кой ще ни управлява след вота?

Татяна Буруджиева смята, че гражданите са вече скептични
11 яну 2017 12:07, Боряна Павлова
75
БСП, ГЕРБ, или трета партия... Кой ще ни управлява след вота?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Политологът доц. Татяна Буруджиева обяви, че в следващия парламент няма да има партия, която да се откроява от другите. По думите й нито ГЕРБ, нито БСП ще имат истинската легитимност да съставят правителство.

"Най-логично е да оставят третата политическа сила да състави по-широко правителство. ГЕРБ и БСП са еднакво нелегитимни", категорична е Буруджиева.

Политологът Любомир Стефанов изрази съмнение в работата на социлозите, които според него са демонстрирали поредица от провали.

"Факт е, че гражданите отказват да отговарят коректно на въпросите. Скептичен съм към всякакви проучвания, докато не видя резултатите от изборите", отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.

Политолозите коментираха и дебата за промени в Изборния кодекс след резултатите от референдума, както и въвеждането на мажоритарна избирателна система. Доц. Буруджиева е на мнение, че преференциалната системата е най-силният мажоритарен начин да избираме депутати.

"Изборният кодекс се прави от хора, които не разбират за какво точно го правят. Юристи, които не разбират, че нормата се създава първо в обществото. Дебатът за референдума е започнал и той със сигурност ще роди различен Изборен кодекс в следващия парламент", каза още Буруджиева.

Любомир Стефанов се съгласи с мнението, че е нормално въпросът да бъде разгледан в следващото Народно събрание.

"Настоящато НС, ако искаше да промени Изборния кодекс, демонстрира как го прави - некадърно. Политиците е хубаво от време на време да питат нас, специалистите, как се правят някои неща", обясни политологът, според когото имаме достатъчно голям мажоритарен опит в избирането на кметове и президенти.

"Знаем кое работи при нас и кое - не. Политиците не могат да ни плашат с избори, обратното е вярно", допълни Любомир Стефанов.

5133 гледания   |  Още видео
Гласувай: Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа


75
Напиши коментар Коментари
63
2
 
3
 
! Отговори
Ivan преди 1 месец
Бспто идва пак на влас, деменционните пенсии още не са измрели напълно. След една година управление пак ще фалират държавата като при всяко тяхно управление!
62
2
 
0
 
! Отговори
Шопо преди 1 месец
Все тая...
61
0
 
1
 
! Отговори
naco преди 1 месец
ТОЗИ койго ни "управляваше" и през последните -30-тина години,да не кажем и повече!?
60
1
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 1 месец
До Калоян: Герджиков е човек на себе си. В академичните среди това е проста житейска истина. Партийната принадлежност се мени според конюнктурата. Пример за това е Близнашки.
59
0
 
0
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
ОТГОВОРЪТ Е РУСИЯ. ЗАЩО СЕ ДРЪГНЕТЕ.
58
4
 
5
 
! Отговори
Дърт Козел преди 1 месец
Идват избори и Танчето пак зализа косъма.... преди 10 години беше сбръчкана бабичка но от как я финансират от БСП то не бяха опъвания на кожа , козметици ала бала ....... После политиката водила до погрозняване
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единственното ни спасение от този паргиен порочен кръг е пряко президентско управление,

Да бе. нали видяхме на президентските избори какво става, хората пак си гласуват за човека на тяхната си партия. Безпартиен президент няма никакъв шанс да го изберат.
56
2
 
1
 
! Отговори
Калоян преди 1 месец
Ако Румен Радев наистина се е предал, по скоро продал, слагайки Герджиков /човек на Борисов/ на поста служебен Премиер, това значи че м. Ноември няма да има избори, защото коалицията ГЕРБ-БСП вече е станала факт
55
6
 
1
 
! Отговори
до 39 преди 1 месец
да с ръст на икономиката 2016 и с 40 МИЛИАРДА назад след ГЕРБ
54
3
 
4
 
! Отговори
А1 преди 1 месец
Единственното ни спасение от този паргиен порочен кръг е пряко президентско управление,
когато хората ще гласуват за личност, която носи отговорност за действията си, а не за партини мафии!
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Управляват ни и ще ни управляват кукловоди зад кулисите. Иначе какъвто цвят политици поиска народа такъв му дават сини червени и ред други бои от дъгата.
52
2
 
6
 
! Отговори
=== преди 1 месец
До 54 и 52

Ами ГЕРБ основно, но и всички останали в парламента кво си чесаха 2 месеца след референдума - едни пари УСВОЯВАХА - сега време им не стигало - кат им не стига НЕ СА НИ НУЖНИ - и без тех слънцето ще си изгрее - даже ще е по-добре......
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДАЛИ ЩЕ СА БСП,ГЕРБ ИЛИ ДПС ВСЕ ТАЯ. НЯМА ПРОМЯНА ЗА 85% ОТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОДА. АЗ НЕ ВИДЯХ РАЗЛИКА ПРИ НИТО ЕДНА ОТ ТИЯ ТРИ ПАРТИИ ТАКА ,ЧЕ БЪЛГАРИ ПОМИСЛЕТЕ СИ МНОГО ДОБРЕ. АКО ИСКАТЕ ДА СИ ОСТАНЕТЕ В ТИНЯТА ,АКО ИСКАТЕ ДА ВИ Е СРАМ ДА КАЗВАТЕ ,ЧЕ СТЕ БЪЛГАРИ ,ЗАЩОТО СТАНАХМЕ ЗА ПОСМЕШИЩЕ ЧЕ СЕ ОСТАВЯМЕ ДА НИ КРАДАТ И ЛЪЖАТ И ДОКАТО МИЗЕРУВАМЕ ТЕ ДА СЕ ПРАВЯТ НА ЕВРОПЕЙЦИ ,ЗАЩОТО НАИСТИНА ЖИВЕЯТ С НАШИТЕ ПАРИ КАТО ЕВРОПЕЙЦИ ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЯХ.
50
1
 
4
 
! Отговори
неутрален преди 1 месец
Проглушихте орталъка как жена не може да е президент.Добре.А премиер?пак не може.точка.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До важно!
Е, на теб вече и на 4-ти километър няма да могат да ти помогнат! Закъснял си много!!!
48
2
 
18
 
! Отговори
До 50 преди 1 месец
Референдумът с трите въпроса беше на 6 ноември 2016-та. Генерал Радев ще встъпи в длъжност президент на 22 януари 2017-та, т.е. 77 дни след референдума, през които можеха да се променят изборните правила. Ако в парламента работеха по въпроса, вероятно новия президент щеше да ги остави още малко време (ден-два-три), ако се налагаше, да приемат промените. Та да, ГЕРБ се постара изборите да изглеждат нелегитимни, но все пак това не е така.
47
3
 
20
 
! Отговори
До 50 преди 1 месец
Вече няма никакъв законен начин да се променят избирателните правила преди изборите. ГЕРБ пропиляха почти два месеца и половина, т.е. време, през което можеше да се променят правилата.
46
3
 
8
 
! Отговори
:))) преди 1 месец
До Анонимен 46
Абе колко е мъжкар най-добре могат да кажат у Симитли - ако вдеваш за кво иде реч де......
45
6
 
6
 
! Отговори
=== преди 1 месец
Вот проведен по сегашните правила, а не съобразен с референдума ще произведе НЕЛИГИТИМЕН парламент т.е. все тая кой печели - вкупом стават непотребни и нелигитимни...
44
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дайте властта на БСП! Има още толкова банки за крадене.