Макар и с друго качество, вносните храни у нас не били опасни

Експерти анализират съставките, сравняват и пазарните цени
221
Макар и с друго качество, вносните храни у нас не били опасни
Снимка: Reuters, архив

Земеделският министър Румен Порожанов не е съгласен с премиера Бойко Борисов, според когото храните, които са внасят у нас от Западна Европа дари са опасни за здравето ни.

До момента нямаме данни да има стоки, които са вредни за здравето, отсече министърът пред bTV след вчерашното заседание на правителството, на което беше поставен въпросът за двойният стандарт на някои хранителни стоки, които се продават в старите страни от ЕС и Източна Европа.

Още по темата

Порожанов заяви, че резултатите от проверката ще станат ясни между 15 и 22 юни.

Преди около месец бяха идентифицирани пет групи стоки, които да бъдат изследвани – детски храни, сокове, шоколадови изделия, млечни, месни, газирани напитки, добави той.

Експерти са определили показателите, които да бъдат изследвани продуктите и са купени над 30 вида стоки от чужди супермаркети, добави Порожанов.

Изследванията ще се правят в наши акредитирани лаборатории и ще засегнат три аспекта. Един от тях ще е сравнение на етикета за това дали има разлики в състава и на какво се дължи ако има. Ще се анализира описаните съставки дали отговарят на описаното. Последно ще се провери и сравни цената на продукта.

По повод родното производство на плодове и зеленчуци Порожанов заяви, че последните години се е подобрило подпомагането на държавата към производителите и има редица инвестиционни мерки – складове и хладилни бази.

Около 5 до 10 на сто от къщите за гости, строени с европейски пари, по програми за развитие на селските региони, не се използват с тази цел, а с лична, коментира още земеделският министър.

Той посочи, че в тези къщи не се изпълнява заложения бизнес план да има натовареност от поне 200 дни. Според него е възможно и бизнеспланът да е труден за реализиране и затова до сега санкции няма, а само предписания за отстраняване на проблема

Построени са над 1000 къщи за гости, 700 от тях по Фонд земеделие, а другите чрез местни инициативни групи. Порожанов заяви, че всички са качени на сайта, за да се знае къде се намират и посетители да сигнализират за проблеми, ако срещнат такива.

Министърът посочи, че проблемите в тази програма идват от лоша нормативна уредба и слаби изисквания и контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Обективен наблюдателе не бе то щото при Тошо всичко беше супер яко, и въобще немаше разлика между това дето ядехте другарЕто и това което се подхвърляше за народа
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯъо от сирене до сирене има огромна разлика пич, има и по 3 лева, има и по 20, за всеки вкус и джоб както се казва
38
5
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
СИРЕНЕТО -В ГЕРМАНИЯ СЕ ПРОДАВА В КУТИИ ОТ ПО 1 КГ. ,ЦЕНАТА Е ОТ 2 ДО 2,4 ЕВРО !БЪЛГАРИЯ КОЛКО СТРУВА 1 КГ. СИРЕНЕ РОДНО ПРОИЗВОДСТВО ?!
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
естествено че ще са различни бре, нали това се прави в различни заводи за различни пазари, да не би чешките пивоварни да правят една и съща бира за Германия и за Чехия, ами не еднаква, дори и автомобилите са различни за всеки пазар, фолксфаген например за Бразилия произвежд само флексфул, а в европа такива фолксфагени няма
36
1
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
*** и другите сорроссоидни *** не знаят цените на хранителните продукти в България, защото ги хранят от Козяк. Директен внос от ФАЩ от квотата на посолството. Така че няма нужда да им се четат глупостите. Единствената им позволена храна извън тези доставки е МакДоналдс. Нали така бе, краварски поддллоги нещастни.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Второ качество храни, ограничен достъп до трудовите пазари, квоти за работници, Европа на две скорости...Но на българина си му е добре да го считат за по-долен от афганската и сомалийската и3мет. Нали е "йевропеьец"...
34
0
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЗА ОЛИОТО -В ГЕРМАНИЯ 1 ЛИТЪР СЛЪНЧОГЛЕДОВО ОЛИО СТРУВА ОТ 1 ДО 1,2 ЕВРО ,ТОЕСТ ОКОЛО 2 БЪЛГАРСКИ ЛЕВА ! В БЪЛГАРИЯ НЕ ЗНАМ КОЛКО СТРУВА 1 ЛИТЪР ОЛИО , НО ДОКОЛКОТО СИ СПОМНЯМ МИНАЛАТА ГОДИНА КОГАТО БЯХ В БЪЛГАРИЯ ОЛИОТО БЕШЕ ОКОЛО 2,5 ЛВ.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
40 - абсолютен гл-оп-ак, тръгнал да сравнява храна с автомобили.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯГурбетчия пишеш глупости свинско месо в България е между 6-7 лева и това е цена не от големите вериги а от месарски магазин ,10 лв е рибицата, пилешкото, говоря за хубавото е около 4 лв, кг бутчетата и крилцата са по 3,50-3,80 лв. не евро
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако вишеградската четворка не беше вдигнала шум ,нашия бай ***-пишман политик,щеше да донесе вода от девет кладенеца,за да ни убеждава колко са безвредни.Нищо,че във форумите одавна алармираме за този проблем.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова пък цената им е по-висока, защото са вносни:) Нещо като смилянския боб от Китай. Скоро и българско розово масло от там, щото видиш ли вече сме пазарна икономика.
29
2
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
СТИГНАХМЕ ДО МЕСОТО -В ГЕРМАНИЯ 1 КГ. ЧИСТО СВИНСКО МЕСО БЕЗ КОКАЛ СТРУВА МЕЖДУ 3,5 И 5 ЕВРО В ЗАВИСИМОСТ ОТ КОЙ МАГАЗИН ГО КУПУВАТЕ ! В БЪЛГАРИЯ ЦЕНИТЕ НА РОДНОТО СВИНСКО МЕСО ЗА КГ. СА НАД 10 ЛВ. ! В ГЕРМАНИЯ 1 КГ. ПИЛЕШКИ КРИЛЦА ИЛИ ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА СТРУВА МЕЖДУ 3 И 4 ЕВРО , В БЪЛГАРИЯ НЕ ЗНАМ КОЛКО СТРУВА ,ОЧАКВАМ ОТГОВОР ОТ ВАС !
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то и форд произвеждат различни автомобили с различно качество за различните пазари, европейските фордове нямат нищо общо с американските, даже и незанм смисала на това начинание
27
0
 
9
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Ами що не направи Порожанов едно клипче как си храни децата с тези храни като не са опасни ?
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко което не отговаря на европейските стандарти е вредно и опасно. Tам сме второ качество хора, тука ни носят неевропейски храни второ качество aйде стига с тия васални политики, а женчовци. Оставка на министъра.
25
2
 
11
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Тук някакви смешници - шльокавят за канцерогенни вещества в западните храни!Друго си е провереното качество на кремвиршите от екарисажа на ДРУГАРЯ ГЕРГОВ!!! Кожи, копита, и рога - примесени за цвят със здравословна соя ..
24
1
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
ОЩЕ ЕДИН ПРИМЕР -С КАКВО ЕДИН БЪЛГАРСКИ ШОКОЛОД Е ПО-КАЧЕСТВЕН ОТ НЕМСКИЯ ШОКОЛАД ?! В БГ. ЕДИН ТАКЪВ ШОКОЛАД СТРУВА МЕЖДУ 1,5 И 2 ЛВ. , А В ГЕРМАНИЯ СТРУВА 30 ЦЕНТА ! ИМАМ В ПРЕДВИД ГОЛЯМ ШОКОЛАД С ЯДКИ ! КОГАТО МИНАЛАТА ГОДИНА БЯХ В БЪЛГАРИЯ ЕДВА НЕ СЕ ИЗПЛЮХ В ЛИЦЕТО НА ПРОДАВАЧКАТА КАТО ВИДЯХ ЦЕНИТЕ ! НО СЕ ВЪЗДЪРЖАХ ,КАЗАХ СИ КАКВО ПЪК Е ВИНОВНА ПРОДАВАЧКАТА ,ПОЛУЧАВА СИ МИЗЕРНАТА ЗАПЛАТА И НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ НЕЯ
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното доказателство ,че за тях сме втора ръка хора.... Честита ви "демокрация "..хахахаха
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая проверка е безсмислена, даже незнам и целата поради която толкова се вдига шум
21
0
 
7
 
! Отговори
jjj преди 6 години
Проверки трябва да има непрекъснато и то без предупреждение! плащаме на достатъчно държавни служби, за да извършват тази дейност. Ако министъра смята да ги ползва от време на време, нека премахне тези паразитни служби, които действат само по команда! Също така в БДС трябва да се премахнат консервантите. отваряш мляко по БДС с изтекъл срок и нищо му няма и това не е нормално, но на кофичките нищо не пише! Също така на всеки етикет трябва да се пишат Е-тата, а не само имената на съединения!