Безплатното саниране свърши. Кой ще плати сметката?

Бюджетът дължи 3 млн. лихви на банка кредиторка на проекта
5 юни 2017 07:30,
81
Безплатното саниране свърши. Кой ще плати сметката?
Снимка: архив, Булфото

Към многото ефекти на програмата за "безплатно" саниране се появиха и дефекти - невидими досега. Оказва се, че държавата не само плаща прескъпо за оздравяване на старите панелки, но и трупа допълнителни задължения за лихви.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което е главен отговорник за оздравяването на старите панелни блокове, вече дължи над 3 млн. лева лихви на Българската банка за развитие (ББР), която осигурява финансирането. Това става ясно от доклад на служебния кабинет за програмата, който в. "Сега" е получил по Закона за достъп до информация.

Още по темата

Става дума за данните от ревизията, които бяха изпратени в прокуратурата заради констатациите за сериозни дефекти и нарушения. Данните в доклада, подписан от служебния министър Спас Попниколов и заместничката му арх. Виолета Комитова, сочеха, че от началото на програмата през февруари 2015 г. две години по-късно са санирани едва 257 блока на завишени цени. Държавното обвинение досега не е образувало проверка с мотива, че в документа не се съдържали конкретни факти.

Според анализа "системното трупане на лихви" е заложено още при първоначалното структуриране на програмата и е неизбежно. Предвидено е министерството да изплаща сумите към ББР, след като сградите са напълно готови. А този механизъм генерира лихви заради факта, че санирането продължава няколко месеца. Безспорно е установено, че всъщност не е ясен механизмът, по който се формира лихвеният процент, начисляван от банката върху вече разплатените към външните изпълнители суми.

От началото на програмата до края на април 2017 г. ББР е разплатила 621 млн. лв. Тя е сключила 2022 договора за целево финансиране и общо 3524 анекса към тях. Поетият ангажимент от финансовата институция по програмата до момента е за близо 1.2 млрд. лв. Само за април 2017 г. ББР е разплатила 62 млн. лв. Така общата сума на разплатените средства от началото на годината до края на април е над 226.3 млн. лв., съобщават от банката.

Междувременно депутатите от БСП внесоха миналия петък подписка, с която искат дебат в парламента за програмата за саниране. Жельо Бойчев заяви, че от левицата настояват за яснота как ще продължи програмата, от къде ще дойдат парите и какви ще са новите условия.

По последни данни за 2022 сгради са сключени договори. Регистрираните сдружения на собственици и потенциални кандидати обаче са 6322, подадените заявления са 4829, от тях за 4759 са сключени договори между общините и сдруженията на собствениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
20
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
49
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както обикновено става, превърнаха добрата идея в голяма кражба.Защо никой не помисли поне малко за България.
48
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фирмите на герб се нагушиха, работа не свършиха никаква, но виж сметката и лихвите ще платят хората. Каква хубава страна е България.
47
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безплатно е сиренето в капана, но само за втората мишка!!!
46
3
 
35
 
! Отговори
абе...... преди 6 години
.......писна ми у нас всичко да е псевдо - саниране , гранична ограда , образование, лечение, защита , въобще...живот. КОГА ЩЕ СТАНЕ РЕАЛНО? Ние не живеем нормално , живота ни мина в надежда - химера.
45
2
 
28
 
! Отговори
Банкер преди 6 години
Схемата е ясна ... саниране... ББР/ новото КТБ / и едни изгорели пари..
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ЛЮБОВТА НА ДЕЦАТА към родителите Е МНОГО ВИСОКО ПЛАТЕНА!
43
6
 
36
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
ГрабимЕвропаРушимБългария
42
3
 
36
 
! Отговори
не заблуден преди 6 години
"Безплатно" може да е само любовта на родителите към децата си.В ежедневието това понятие е една голяма уловка - заблуда.Санирането нито е безплатно , нито качествено.Оказва се , че не е и по европрограми, т.е по сметка на общата хазна е.
41
1
 
40
 
! Отговори
Оздравяване??? преди 6 години
За какво оздравяване пишете, след като в нашенското саниране не се включват нито конструкцията, нито Ел-а, нито ВиК-то?
40
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки специалист ще ви каже, че бетонът на панелките има пълна гаранция 50 г. След това започва да губи якостните си качества.
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше ходил в Ню-Йорк нямаше да мислиш така. Особено като видиш онези грозни окъртени блокове с ръждясали външни метални противопожарни стълби
38
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плаче ми се вече. Толкова крадливо племе ли сме!? Това държавници ли са!? Бетер ***...
37
21
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 38 Москва не може да ни бъде за пример. Виж Ню Йорк, Лондон, Париж е нещо друго.
36
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** народ = пропаднала държава+ политици милионери + скапана наркомано- гейска софия.
35
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошото е,че след всичко,което мутренската групировка ГЕРБ причинява на българския народ,той продължава да кълве като изгладняла каракуда на гола кука.
34
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Златната ограда на границата била прорязана от бежанците и имала широк проход, през който минавали спокойно.Не се знае от кога е това нещо, но е открито сега от така наречената гранична полиция.
33
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да си играят на саниране в Москва направо събарят прогнилите панелки и строят нови модерни блокове, в които всеки собственик получава равностоен апартамент.А нашите прогнили панелки приличат на добре гримирана стара прости тутка. ОТВЪН КРАСИВИ, ВЪТРЕ ПРОГНИЛИ (ИНСТАЛАЦИИ, КОРОДИРАЛИ ВРЪЗКИ НА ПАНЕЛИТЕ, АСАНСЬОРИ И ПР.)
32
2
 
36
 
! Отговори
Продължава преди 6 години
РОБСТВОТО и ГЕНОЦИДА над Българското стадо продължава с пълна сила уж след 140 години " Освобождение" и то благодарение на продажните и крадливи Български чорбаджии и управници...което е СРАМ и ПОЗОР за БЪЛГАРИЯ.....ДАНС и ПРОКУРАТУРАТА веднага да влезнат в Регионалното Министерство и да ровят за ужасните престъпления налиляна павлова
31
2
 
42
 
! Отговори
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ преди 6 години
Качеството е толкова ниско, че до две-три години санираните ще станат пишман и радостта им ще премине в плач.Още сега си представям дрипавите блокове, като започне да пада "санировката"