Безплатното саниране свърши. Кой ще плати сметката?

Бюджетът дължи 3 млн. лихви на банка кредиторка на проекта
5 юни 2017 07:30,
81
Безплатното саниране свърши. Кой ще плати сметката?
Снимка: архив, Булфото

Към многото ефекти на програмата за "безплатно" саниране се появиха и дефекти - невидими досега. Оказва се, че държавата не само плаща прескъпо за оздравяване на старите панелки, но и трупа допълнителни задължения за лихви.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което е главен отговорник за оздравяването на старите панелни блокове, вече дължи над 3 млн. лева лихви на Българската банка за развитие (ББР), която осигурява финансирането. Това става ясно от доклад на служебния кабинет за програмата, който в. "Сега" е получил по Закона за достъп до информация.

Още по темата

Става дума за данните от ревизията, които бяха изпратени в прокуратурата заради констатациите за сериозни дефекти и нарушения. Данните в доклада, подписан от служебния министър Спас Попниколов и заместничката му арх. Виолета Комитова, сочеха, че от началото на програмата през февруари 2015 г. две години по-късно са санирани едва 257 блока на завишени цени. Държавното обвинение досега не е образувало проверка с мотива, че в документа не се съдържали конкретни факти.

Според анализа "системното трупане на лихви" е заложено още при първоначалното структуриране на програмата и е неизбежно. Предвидено е министерството да изплаща сумите към ББР, след като сградите са напълно готови. А този механизъм генерира лихви заради факта, че санирането продължава няколко месеца. Безспорно е установено, че всъщност не е ясен механизмът, по който се формира лихвеният процент, начисляван от банката върху вече разплатените към външните изпълнители суми.

От началото на програмата до края на април 2017 г. ББР е разплатила 621 млн. лв. Тя е сключила 2022 договора за целево финансиране и общо 3524 анекса към тях. Поетият ангажимент от финансовата институция по програмата до момента е за близо 1.2 млрд. лв. Само за април 2017 г. ББР е разплатила 62 млн. лв. Така общата сума на разплатените средства от началото на годината до края на април е над 226.3 млн. лв., съобщават от банката.

Междувременно депутатите от БСП внесоха миналия петък подписка, с която искат дебат в парламента за програмата за саниране. Жельо Бойчев заяви, че от левицата настояват за яснота как ще продължи програмата, от къде ще дойдат парите и какви ще са новите условия.

По последни данни за 2022 сгради са сключени договори. Регистрираните сдружения на собственици и потенциални кандидати обаче са 6322, подадените заявления са 4829, от тях за 4759 са сключени договори между общините и сдруженията на собствениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
42
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 257 блока. А от БСП и Атака не са санирали и един, но пък пречат активно.
29
4
 
47
 
! Отговори
teo преди 7 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СПРЕТЕ ДА ЗАБЛУЖДАВАТЕ НАРОДА, ЗАЩОТО ТОВА КОЕТО ВЪРШИТЕ НЕ Е САНИРАНЕ, А САМО ЕДНА МАЛКА ЧАСТ ОТ САНИРАНЕТО !!! ЗА ДА СЕ ИЗПЪЛНИ САНИРАНЕ, ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПРАЗНЯТ БЛОКОВЕТЕ, ЗА ДА СЕ СМЕНИ ЕЛ ИНСТАЛАЦИЯ, ВОДОПРОВОД И КАНАЛИЗАЦИЯ! И СЛЕД КАТО СЕ СМЕНЯТ И ВЪТРЕШНИТЕ ВРАТИ, ТОГАВА СЕ ЗАВЪРШВА ТАЗИ ГИМНАСТИКА "САНИРАНЕ"! НАРОДЕ, ДО КОГА ЩЕ ВИ ЛЪЖАТ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ ? СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ !?!?!?
28
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СДС ОГРАБИХА БЪЛГАРИЯ ДО ШУШКАГЕРБ КРАДЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ, НО НЕ ПРОЩАВА И НА БЪЛГАРСКИТЕ, КАТО МУ ПАДНАТ (16 МИЛИАРДА КРЕДИТИ, НАПРИМЕР)
27
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе че двата милиарда заем ги откраднаха Баце и Свинетка е ясно.Че сметката ще плати народа също е ясно.Че никаква работа не беше свършена е още по-ясно.Ама не е ясно какво ще стане с останалите 1800 блока,чийто ред очевидно ще дойде през следващото хилядолетие и също така каква ще е съдбата на регистрираните сдружения.А този ортаклък май се разваля само по търговския закон с всички негативни последици за съдружниците.
26
2
 
42
 
! Отговори
вярно е преди 7 години
Безплатната санировка на герб ЕООД КОМЕРС си е чиста кражба на народна пара,и както граничната елементарната ограда на българо-турската граница която се строи от обръчите на Псевдопатриота Валерия Симеонова,тази ограда тръгна 250 000 лв на километър при Орешарски,а при крадливите КАЛИНКИИИИ и Псевдопатриотичните строители мина милион и двеста хиляди лева на километър.......Алуууу Българиоооо събуди се и затова няма вечно за прилични заплати и пенсиииии...управляват ни крадци и престъпници
25
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безплатен обяд няма,не го ли разбрахте до сега колеги? Още повече в държава като ншата.Това което се случи с прехвалените магистрали се повтаря и при санирането.Айде да им е честито на санираните и на онези дето опънаха кинтите!
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да издържат гаранцията , те пак че не са паднали . Навсякъде всеки си прави каквото иска - събаря , преправя , течове - никой и 1лв не дава за поддръжка ,...
23
3
 
39
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 7 години
Добре обмислена форма за открадване на 2 милиарда ( и още 2 за тази година).Санирани едва 257 блока, останалото се разпределя по веригата "ГЕРБ"И защо се учудвате , че Свинетка си купува френски чанти по 5000 евро едната?
22
29
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Само като мярнах в статията Желю Бойчев и край. Този не разбра ли, че ще стои гладен още доста години. Санирането си продължава с пълна сила.
21
1
 
34
 
! Отговори
Прокуратура преди 7 години
Къде е ДАНС,ПРОКУРАТУРАТА и защо не реагират на момента...Цацаров да поиска имунитета на крадливите КАЛИНКИИИИИИИИ павлова и отбора му и на съд .....до кога ще позволим на некомпетентни и корумпирани КАЛИНКИИИИИИИИИ да смучат кръвчицата на стадото.....има ли ДАНС,ПРОКУРАТУРА в държавата и ако има къде е...?
20
24
 
10
 
! Отговори
Мхм...до Преход преди 7 години
Какви СДС- та те гонят и ГРОБ- аджии...КОЙ доведе до тоя т.н "преход" бе жмольо?!? ЗАЩО беше нужен т.н "преход" бе?!? ЗАЩОТО, България беше тотално опоскана, недоразвита / в сравнение с Европа/ и пръскаща си по шевовете от надигащо се недоволство...Тоя народ да го пусна камо 2 мес. да прекара преди 89 год. и комуноидите ще отпаднат на секундата със редица закони....тия "напикани " панелки не изкараха и половина "гаранция" "ОБЕЩАВАНА" / ееееех, как само обещаваха/ от червенита д*****ли...
19
3
 
39
 
! Отговори
Оставка преди 7 години
ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА на мутренско-фашисткото вредно управление на Асвалт паша и ПсевдоПатриотите-Обединените крадци и ***......с нацистки и мутренски цености БГ се отдалечава от Европейските и Демократичните цености на своето си развитие.....ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА и цялото правителство на СЪД и ЗАТВОР за нанесените огромниииии щети на държавата и народа
18
1
 
49
 
! Отговори
Равносметка преди 7 години
2 000 000 000 / 2022 блока = 989119 лв средно на блок ?!?!?!? Като само 257 блока били завършени и на всичко отгоре освен, че това е от нашите данъци тепърва почват лихвите. Къде е прокуратурата изобщо за каква държавност си говорим, на тези цени можеш направо ново строителство да правиш ако го изчисли човек и дори по евтино ще излезе на тези цени да строиш отколкото да санираш?!?!?! Това е абсолютно безумие....
17
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безплатно е сиренето в капана, при това само за мишката!
16
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубава работа, ама българска.
15
3
 
43
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
От догодина, като им вдигнат данък сгради на собствениците, ще си платят като попове и ...който краднал краднал,...пито платено. Кьор-фишека за безплатно саниране беше предизборен ход на ГЕРБ и доста надъхани клъвнаха както за банкянския хитрец така, че всичко ще е безплатно, като шарани, ами като не мислят ще си плащат. Бойко пак прекара тарикатите !!!
14
5
 
34
 
! Отговори
преход преди 7 години
Чумата СДС на мекерето Иван Костов и мутренската герб ЕООД Комерс на Винету са проклятието на прословутия преход...и важното е че пак нема виновни,а бедното и болното стадо си мълчи и после винаги а турци,я роми,я бежанци им са виновни за зулумите на етническите български крадливи и корумпирани КАЛИНКИИИИИИИИИИ
13
0
 
47
 
! Отговори
Виж ме! преди 7 години
Вижте как се променя поведението на грабливата шайка.Вече дори не се опитват да ни лъжат и да ни замазват очите.Сега просто представят изкривена,паралелна и несъществуваща реалност,дори срещу тях да има недоволстващи и протестиращи.Могат дори 'Господарите на ефира' да ги заснемат в далаверите им и те пак няма да си признаят и ще продължат да разгъват локуми.
12
0
 
39
 
! Отговори
Винаги е така преди 7 години
В живота винаги е така. Ако някаква идея стъпи на основата на несправедливостта, /защото саниранете за едни е само плащане за други/ Винаги се проваля. Лошото е , че простият народ гласува за една безмозъчна и корупирана тиква, а сега всички плащаме и ще плащат и децата ни..................а "простата тиква" ще се хили отстрани ----дано да има някой,който да и смръчи усмивката.
11
0
 
40
 
! Отговори
Резултатът е ясен преди 7 години
Видими резултати на герб ЕООД КОМЕРС с старши управител *** и шайка крадливи,грабливи,корумпирани,некомпетентни КАЛИНКИИИИИИИИИИИИИИИИИИ