БСП се ядоса: Кабинетът дава пари само за общини на ГЕРБ!

Левицата дава на КС закон, не иска МС да разпределя излишъците
60
БСП се ядоса: Кабинетът дава пари само за общини на ГЕРБ!
Снимка: БТА
Червената шефка Корнелия Нинова обвини правителството, че дава пари само на общини с кметове от ГЕРБ и за да сложи край на това внася  жалба до Конституционния съд, с която иска отмяна на текстове от Закона за публичните финанси. 
 
"Става дума за чл. 51 ал. 2, в този закон, който дава възможност финансирането от държавата към общините да става не със Закона за бюджета, а с акт на Министерски съвет. Оценяваме това като изключително порочна практика, а от последните години ГЕРБ бюджетират изключително сгрешено", коментира Нинова, цитирана от "Фокус".
Още по темата
 
Тя разкритикува възможността разпределянето на средствата от излишъците да не се обсъждат в парламента, а с постановление на кабинета. 

"Очевидно е в последните години, че Министерски съвет разпределя тези средства субективно по политически причини, предимно към кметове и общини на ГЕРБ. Нашите кметове са изолирани и притискани, а в тези общини, където са избрани живеят български граждани с равни права", подчерта лидерът на БСП. 
 
Тя поясни, че многократно са искали обсъждане, но не се е случило и затова БСП пристъпва към крайната мярка. 

Освен това Нинова обвини кабинета, че прехвърля на общините множество отговорности за дейности без да им осигурят финансиране за това. 

Тя коментира, че над 100 нормативни актове през последните две години са прехвърлили на общините задължения без те да са финансово обезпечени. 

Червените кметове са се оплакали по време на срещата си с Нинова и от прехвърлянето на професионалните гимназии като тяхна отговорност без финансиране, което те не могат да осигурят и това би било още един сериозен удар по образованието и професионалната подготовка.
 
Тя поясни, че в Закона за училищното образование убива училищата в малките населени места особено в селата с това, че няма да има 8-ми клас.

"Приключват и тези училища", коментира лидерът на БСП.
 

По отношение на общинските болници, лидерът на БСП поясни, че кметовете от партията алармират, че фалират общински болници, които имат дългове. 

"И тяхната, и нашата обща позиция е, че не може това да продължава докато не се осигури спешна помощ и доболнична помощ в тези общини. Масово хората от тези общини остават без никакъв достъп до болница. Не могат да стигнат до областната, ако могат не могат да си платят в частна и т.н.", заяви Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Ама и БСП си избраха лидер за чудо и приказ. Тая не може да сипе вода на малежката на Бойко Победителя.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова,всичко това е причинно-следствена връзка !Хората в Бургас,София,Габрово и др.са доволни и ви смачкват по избори,следивателно ще живеят в по-добра обстановка и инфраструктура от вашите червени бастиони !!
32
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 години
До азДа допълня: това, с допълнителните отговорности на общините, нали важи за всички общини?! Как така само общините с кметове на БСП не могат да се справят?! Другите как се справят?!
31
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 6 години
До sistem error БСПАбе, в момента, просто са го закъсали финансово! То, там, не е ясно дали и не се краде от касата - по едно време се чу за едни 100 хил - после се потули.Но главния проблем им е липса на приходи! Затова орязват разходи - уж понеже народа е беден?! Само, че си вземат парите от хазната, които им се "полагат". Просто ограничават ползването на служебни коли и други разходи от касата на БСП! Не от държавната хазна! Та - така! Пари нема - действайте!
30
1
 
4
 
! Отговори
Фен на бсп преди 6 години
Другарката Нинова е притеснена щото Борисов ще направи и червените общини герберски.И тогава кой ще гласува за БСП?
29
0
 
4
 
! Отговори
Курнелия нахална преди 6 години
Малко хора си спомнят, че през 2007 същата тази Нинова беше уволнена от Станишев от поста зам. министър покрай скандалната афера с Красьо Черничкия. След като Станишев не е могъл да я изтърпи, помислете с
28
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Какво ви учудва,това си е публична тайна.Самите активисти на Герб агитираха хората,че ако не гласуват за Герб общината няма да получи нито лев от бюджета и от еврофондовете.Учудвам се,че не сте го знаели досега.Какво ли толкова се чудя,сега е мода всички да се чудят на явни работи -знаем си истината,ама нека да я позаобиколим,че така е удобно на вожда-и докога така?
27
3
 
6
 
! Отговори
ЕДИН преди 6 години
ЩОМ СА СИ ИЗБРАЛИ ЧЕРВЕНИ КРАДЛИВИ КМЕТОВЕ И СА ГЛАСУВАЛИ ЗА БСП,ЗНАЧИ СА ***. КОЙ ДАВА ПАРИ НА ***---НИКОЙ. ДА СЕ НАУЧАТ КАК СЕ ГЛАСУВА РАЗУМНО,КОЕТО ОЗНАЧАВА """НИКОГА ЗА БСП"""
26
4
 
8
 
! Отговори
Я гледай преди 6 години
Нинова , не риви.Що не спечелихте изборите и тогава вие щяхте да разпределяте баницата.Тоза "закон" е ваш патент.Кай правеше мърсотийки на Бойко Победителя докато беше кмет на София? Станишко.Оряза му парите за София , забърка го с Вальо Топлото , правеше всичко възможно да го злепостави.И Бойка рече:Я да ти кажа аз на теб......И взе че стана премиер.Народа го заобича и те така...
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
моля ви вкарайате Курнеля в психиатричното или и забранете да се показва пред медиите!
24
7
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Ако аз бях на власт, също щях да давам повече на моите общини, а не на ДПС или на БСП. От това по-нормално няма :)
23
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гербави що обиждате жената, че казва очеизвадна истина. Боли, щото ви посяга на изборната технология, а? Като гледам пак има яко пари за гербави ***.
22
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кабинетът дава пари само на общини ,които доказаха на изборите отсъствие на глупост !!!Точка !!!Червените бастиони да се закриват !!!
21
3
 
8
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
пак лъже ....
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом тя го казва,значи е лъжа.
19
16
 
7
 
! Отговори
nina преди 6 години
Нищо ново под слънцето!А що се отнася до КН-аз също не я харесвам. Но крайно време е да запомните:Корнелия Нинова НИКОГА НЕ Е БИЛА ЧЛЕН НА БКП!!!За разлика от Бойко Борисов и сие!
18
8
 
19
 
! Отговори
sistem error БСП преди 6 години
Червените кхмери по заповед от Москва се опитват да клатят кабинета по всякакви поводи и да предизвикат хаос в страната и предсрочни избори.
17
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази лелка има голяма глава, сигурно има много мозък вътре. Може би ще успее да направи заплатите 60 долара, което е със 20 пъти повече отколкото при Виденоff. И ще забогатеем всички много и ще имаме дори банани и тоалетна хартия за Коледа.
16
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те общините на БСП са селски райони , които не плащат данъци. За какво да им дават. Добре правят.
15
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много градете! Още не е назован кой обра касата на кому_нетата? Последно хванатият кмет за крадене е Асеновградския, който си е от БСП или там изпитаната схема независим, покрепен от БСП, за който очаквате обективно разследване.