Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС

Руснакът поднови напрежението между София и Москва за буквите ни
684
Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС
Снимка: архив БТА

Премиерът Бойко Борисов отказа среща със големия шахматист и депутат от руската "Дума" Анатолий Карпов.

Министър-председателят върна госта от предварително уговорените разговори като ответен удар в поредния рунд за защита на кирилицата.

Повод за новото напрежение между България и Русия стана изказване на Карпов от днес, че в Русия се знае, че кирилицата е дошла от Византия.

Още по темата

Преди по-малко от месец пък руският президент Владимир Путин обяви, че кирилицата е пристигнала в Русия от Македония. Това предизвика сериозно напрежение между София и Москва, при което премиерът Борисов дори извика руският посланик у нас Анатолий Макаров за обяснение в Министерския съвет.

"Премиерът Бойко Борисов е отказал срещата, която трябваше да проведе днес с Анатолий Карпов заради изявлението му, че в Русия се знаело, че кирилицата идва от Византия", пише "24 часа".

"В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия", каза сутринта Карпов пред bTV. Той уточни, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена.

"Днешната кирилица е дошла в Русия от Балканите. Трябва да направим отделно предаване за историята, тогава България е имала големи териотирии, днес е по-малка страна", обясни още руснакът.

Анатолий Карпов е у нас по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров. В петък шахматистът-депутат се срещна с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Днес в програмата му бе и среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

"Добрите чувства между българския и руския народ са факт, но това не може да промени историята, че именно България дава азбуката на славянските народи", каза след разговорите обвинител №1.

Цацаров обаче обясни, че по време на срещата си с Карпов не са обсъдили въпроса с кирилицата.


684
Напиши коментар Коментари
542
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
един въпрос колко знака изобразяващи ./. ИМА В ТОВА С КОЕТО ВИЗАНТИЯ ИМ Е ДАЛА ДА ПИШАТ В РУСИЯ -- НАЛИ СА НА ГЛАГОЛИЦА Е ТОЛКОВА ДА СИ ГИ Н.АВРЪТ В ХИБРИДНИТЕ ЗАДНИЦИ
541
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
руски ентелигенти пак са прекалилик с боряшника майната им и б ез това страната им няма бъдеше
540
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Провокират ни.Винету веднага им се връзва.
539
3
 
7
 
! Отговори
Карпов-Борисов преди 4 дни
Това, че Карпов е световен шампион по шах мат, не означава, че не може да се изказва неподготвен (ако не е умишлено) също като български политици, премиери и дори президенти (Р.П.) Голяма работа !!!!! Не е нужно да ги учим на история-те я знаят , дори по-добре от някой наши "активисти".
538
2
 
6
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 4 дни
Ако с Макаров бяхте уредили .ти в България,а той в Русия.да бъде издадена книгата ,,Началото,, от автора Георги Бялков,сега нямаше да се спори още по този въпрос,а щеше да се знае.не само от руси и българи,а от целият свят,че това велико дело е станало на българските земи и че българите имат определена заслуга за разпространението на Кирилската азбука!
537
1
 
6
 
! Отговори
u4en преди 4 дни
До БГ - патриот Волен ще се окаже най- големият ***--т на прехода! Този патри-т се криеше под масата на ул.Раковски .когато искаже да ги линчува и викаше ТУРЦИ СТЕ !!!Ти патриоте къде беше когато народа над 440 дни протестираше с-у Орешарски и зл.пръст! Как мислиш - този пъклен план на серГЕЯ и Сараите за грабеж като за последно можеше ли да стане без да купят Сидера! Свършва мандата на Цаца..идват млади прокурори и съдий и Цв.Василев се връща и почва да говори - треска ги тресе и тВолен!
536
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Още нещо за ублажение на душичките ви - не по-малко от речниковия състав на българския език е от новоруския език. Това става през ХIX-XX вв.
535
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Браво бе, патриоти! За 8 часа 572 (646) патриотични поста! Българи, юнаци! Ура! Това е реакцията на жалки човечета с ниско самочувствие. Присвоихме си Кирил и Методи, че и останалите седмочисленици! Ролята на България е велика, но Кирил и Методи са византийски книжовници, дипломати, емисари! Къде ви е патриотизмът , като ви обливат всекидневно, всекичасно с разни фъшкийски англицизми? Още нещо - русофобията е начин да се откачиш от дълга! Знаете ли, че пишете с букви, въведени по Петрово време?
534
2
 
4
 
! Отговори
u4en преди 4 дни
ББ - твоят партньор в правителството В.Сидер..покани този кгб-ст! Турско-руската подлога умишлено клати БГ! Открива кампанията на Атака в Раша - никаква реакция.Със зл.пръст осигурява грабежа на КТБ . а ББ си затваря очите! СерГЕЯ и Сараите го купиха - никаква реакция! Обикновен счетоводител вижда. че раб.заплата на Сидера е < от наема на жилище на бул.Витоша + БМВ-5 + нощувки в 5-зв. хотел в Париж почващи от 3000 € на вечер - никаква реакция! А мин. пенсия стана 500€ ..след война !
533
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен

защото Аспарух (най-далновидният) е третият син, батковците са Боян и Котраг, по-малките са Кубер (в Македония, полуобработени за ромеи) и Алцек (Панония, Северна Италия и тн, претопени за латинци). Освен това Олга (Елена) Киевска е племенница на Симеон, оттам и претенциите на сина и за "наследство" от дядо му Расате, макар волята на Борис да е била ясно изразена. в Солун, особено след мъченичеството на Енравота, живеят много българи християни. отделно "по-малки" като територия
532
0
 
1
 
! Отговори
Сокол 9 преди 4 дни
567 Нали знаеш в българския език какво означава два пъти " да да " хахаахахахахах
много добре знам какво пиша , само че то не ви отърва
531
2
 
2
 
! Отговори
Сокол 9 преди 4 дни
564 Би ли обяснил защо Киевската Патриарашия и монасите от прочутата Печьорка лавра застанаха начело на мейданци. Вярно опитаха се руските зомбиащики отначало да изкарат Мейдана католическа история , но не им мина номерът
530
6
 
2
 
! Отговори
Сокол 9 преди 4 дни
564 Болни писания направо , само болен човек може да напише подобни глупости
529
3
 
5
 
! Отговори
Сокол 9 преди 4 дни
Ако искаш да знаеш дори Паисий Хилендарски в своята история ги дели на МОСКОВЦИ и РУСИЯНИ и познай от три пъти кои са русияните , естествено, че украинците .
528
2
 
5
 
! Отговори
клинична пътека преди 4 дни
Тука повече от половината мнения не са по темата. Някакви кукуриговци се препират кой по-зле .
527
1
 
3
 
! Отговори
Сокол 9 преди 4 дни
559 хахахахаххаха добре те е напомпала руската пропаганда , нищо малко по малко е започнеш да осъзнаваш колко си бил заблуден
526
0
 
1
 
! Отговори
Сокол 9 преди 4 дни
558 е от мен
525
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Фашисти са бандеровците и десен сектор, те взеха властта в Украйна.
------------------------
555 Лъжа
Десен сектор имат по малко проценти и на трите проведени избора / за Президент , за Парламент и местни / от нашата Атака

Ти на кой свят живееш
524
3
 
4
 
! Отговори
Сокол 9 преди 4 дни
554 Руснаците са откраднали името на народа и държавата от старите киевски русияни които са днешните украинци.
Преди 1721 няма Россия и российски народ има Московия
523
0
 
2
 
! Отговори
Сокол 9 преди 4 дни
552 Ходи го кажи това на Мейдана