Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС

Руснакът поднови напрежението между София и Москва за буквите ни
686
Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС
Снимка: архив БТА

Премиерът Бойко Борисов отказа среща със големия шахматист и депутат от руската "Дума" Анатолий Карпов.

Министър-председателят върна госта от предварително уговорените разговори като ответен удар в поредния рунд за защита на кирилицата.

Повод за новото напрежение между България и Русия стана изказване на Карпов от днес, че в Русия се знае, че кирилицата е дошла от Византия.

Още по темата

Преди по-малко от месец пък руският президент Владимир Путин обяви, че кирилицата е пристигнала в Русия от Македония. Това предизвика сериозно напрежение между София и Москва, при което премиерът Борисов дори извика руският посланик у нас Анатолий Макаров за обяснение в Министерския съвет.

"Премиерът Бойко Борисов е отказал срещата, която трябваше да проведе днес с Анатолий Карпов заради изявлението му, че в Русия се знаело, че кирилицата идва от Византия", пише "24 часа".

"В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия", каза сутринта Карпов пред bTV. Той уточни, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена.

"Днешната кирилица е дошла в Русия от Балканите. Трябва да направим отделно предаване за историята, тогава България е имала големи териотирии, днес е по-малка страна", обясни още руснакът.

Анатолий Карпов е у нас по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров. В петък шахматистът-депутат се срещна с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Днес в програмата му бе и среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

"Добрите чувства между българския и руския народ са факт, но това не може да промени историята, че именно България дава азбуката на славянските народи", каза след разговорите обвинител №1.

Цацаров обаче обясни, че по време на срещата си с Карпов не са обсъдили въпроса с кирилицата.


686
Напиши коментар Коментари
524
3
 
4
 
! Отговори
Сокол 9 преди 1 седмица
554 Руснаците са откраднали името на народа и държавата от старите киевски русияни които са днешните украинци.
Преди 1721 няма Россия и российски народ има Московия
523
0
 
2
 
! Отговори
Сокол 9 преди 1 седмица
552 Ходи го кажи това на Мейдана
522
0
 
3
 
! Отговори
Сокол 9 преди 1 седмица
552 Как смееш да наричаш украинския народ фашисти огледай се около себе си ,точно напротив съвременният рашизъммм е реплика на националсоциалзима
521
6
 
2
 
! Отговори
Слава Украини! преди 1 седмица
До Русия е велика

Смерть российским оккупантантам!
520
1
 
3
 
! Отговори
Сокол 9 преди 1 седмица
542 Украйна беше перлата в короната на Руската Империя тя дава легитимност на 5 века история и е изворът на Правослвието по тези земи
519
6
 
3
 
! Отговори
до 542 преди 1 седмица
Бра'чедь Крим е турски и е населен с татари. Русия го е анексирала в Кримската война. Както е анексирала България в Руско~Турската война. Това не значи че сме Руска колония.колкото и да ти е мъчно.
518
4
 
4
 
! Отговори
Сокол 9 преди 1 седмица
540 Така е и за това ни мразят защото се страхуват от нас .
Неслучайно до 1917 година руските Императори са се титуловали като Царе Болгарский
517
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Туй онуй ала бала. Аз да попитам~ Ако ние сме дали писменост и вяра на руския народ защо ние сме ''по малките братя''? Не сме ли ние в основата на руската нация~ нейни баща и майка?
516
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
536 Колко да е руски , може и 50 години а е руски като ГДР например и пак ще стане украински
515
0
 
6
 
! Отговори
Сокол 9 преди 1 седмица
535 Поръчката за писмеността наистина е византийска и не касае изобщо нас . дори се пита в задачата защо НЕ Е КАСАЕЛА НАС като сме много по близо от Великоморавия . Но това няма пряко значение за днешната писменост защото тя вече се създава по поръчка на БЪЛГАРСКИЯ владетел и с БЪЛГАРКИ пари се осъществява от учениците на Кирил и Методий . Изобщо не знам защо я наричаме КИРИЛИЦА като тя не е КИРИЛИЦА а си е чисто БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ
514
2
 
4
 
! Отговори
ДО МНЕНИЕ преди 1 седмица
БРАВО 533! ЕТО ТОВА Е!
В *** ИСТАН СА ОТВИКНАЛИ ДА МИСЛЯТ БУЛГАРИС ТАНИТЕ. МХМ
513
1
 
3
 
! Отговори
стари учебници преди 1 седмица
То и в нашите училища преподаваха тази безсмислица, че поръчката за славянската писменост била византийска, за да можели лесно си разпространяват културата !??
Все едно англичаните да си разпространяват тяхната на тамилски.
Трябва да си направят реформата, това е.
512
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако някой не знае да споменем че по времето, когато кирилицата се приема в Русия, държава България не съществува, анексирана е от Византия, затова Карпов фактологично е прав.
511
10
 
7
 
! Отговори
мнение преди 1 седмица
ГЕРБ забъркаха поредната каша. Направиха проблем и там, където нямаше. Под ръководството на американското посолство платените медии на ГЕРБ от години не внушаваха, че не сме славяни. Търсеха корените ни чак в Иран и Афганистан, само и само да ни отдалечат от братска Русия. А сега се оказа, че Кирил и Методий са славяни и ние си вкарахме автогол. Отвратен съм от некадърността и слугинството на гербаджиите, които както са тръгнали след 2-3 години ще почнат да губят и територия.
510
1
 
2
 
! Отговори
санкциите идат преди 1 седмица
а са да видиме. в новите санкции руснаците требвало да платит по 10 долара за вси4ките си милиони грайдани от както са взели азбуката, дмек милиярди и милиярди..

ето как македонската управа у Скопие бие тиквите кондомни у София.

извзеха ни авторството и собствеността на кирилицата и са от санкците уи че видиме
509
7
 
8
 
! Отговори
Пацu преди 1 седмица
Pycoфилистиците, разходете се до Крим, вържете си по един акумулатор на врата и се метнете в морето!
508
5
 
2
 
! Отговори
ВМПЧ та ВМПЧ преди 1 седмица
не е важно от къде кирилицата е потеглила за Сибир и Монголиа през Москва,а е важно
през къде кирилицата ще се върне от Сибир, Урал и Москва като нафта и газ за днешните Византийски територии. тоя виснал ВМПЧ* дето не е прочел даже колко струва една учебник по икономика, политика и дипломация да оди да вее пикалото си и да ока силно кЪф поженкарин бил с тоя опериран менисикус използвайки хемероидалните техники за резидба опърляне и залепване. (*ВМПЧ-виснал мъжки полов член)
507
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те преди си мислиха, че Ленин е създал азбуката... анимационния герой що не вземе думата , какво се ядосвате нямате вяра на латински те си приятели ли
506
5
 
8
 
! Отговори
Русофилски лъжи преди 1 седмица
До БГ - патриот
Ботев и Левски никога не са били безродни предатели-русофили!
505
6
 
5
 
! Отговори
ф преди 1 седмица
Бойко го върнете в 10 клас. Той още е на тоя акъл.