Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС

Руснакът поднови напрежението между София и Москва за буквите ни
19 юни 2017 13:15,
686
Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС
Снимка: архив БТА

Премиерът Бойко Борисов отказа среща със големия шахматист и депутат от руската "Дума" Анатолий Карпов.

Министър-председателят върна госта от предварително уговорените разговори като ответен удар в поредния рунд за защита на кирилицата.

Повод за новото напрежение между България и Русия стана изказване на Карпов от днес, че в Русия се знае, че кирилицата е дошла от Византия.

Още по темата

Преди по-малко от месец пък руският президент Владимир Путин обяви, че кирилицата е пристигнала в Русия от Македония. Това предизвика сериозно напрежение между София и Москва, при което премиерът Борисов дори извика руският посланик у нас Анатолий Макаров за обяснение в Министерския съвет.

"Премиерът Бойко Борисов е отказал срещата, която трябваше да проведе днес с Анатолий Карпов заради изявлението му, че в Русия се знаело, че кирилицата идва от Византия", пише "24 часа".

"В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия", каза сутринта Карпов пред bTV. Той уточни, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена.

"Днешната кирилица е дошла в Русия от Балканите. Трябва да направим отделно предаване за историята, тогава България е имала големи териотирии, днес е по-малка страна", обясни още руснакът.

Анатолий Карпов е у нас по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров. В петък шахматистът-депутат се срещна с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Днес в програмата му бе и среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

"Добрите чувства между българския и руския народ са факт, но това не може да промени историята, че именно България дава азбуката на славянските народи", каза след разговорите обвинител №1.

Цацаров обаче обясни, че по време на срещата си с Карпов не са обсъдили въпроса с кирилицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


686
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали Ленин я беше измислил?После Путин каза, че са македонците. Сега тоя Византия. Я руснаците се разберете помежду си какво точно мислите.
371
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 448Ти да видиш.. гърците само ползват гръцка азбука, кво да правят те значи ?
370
5
 
11
 
! Отговори
тоалетен шампион преди 6 години
ние направихме така, че геният ви - веско топалов, да не стане шампион в елиста, като подсказвахме, на дългият льохман крамник, ходовете в тоалетната.не можехме да позволим, едни нищо и никаква държавичка, да претендира , че ни е дала азбуката и, че накрая ни е попиляла и на шаха, който ние сме измислили, а не персийците!
369
1
 
3
 
! Отговори
Крадат МИлиарди преди 6 години
От Юпитер където събират Велико ВОйнство в Момента предупреждават за огромен брой чужди шпиони и диверсанти в СОфия, Брюксел и в повечето региони на тн Земля..
368
1
 
12
 
! Отговори
Тошеца преди 6 години
Някой може ли да ми обясни на понятен евроатлантически език каква работа има точно руският президент на Шипка по случай 140-годишнината от Освобождението на България? Защо не поканим Тръмп,Порошенко,президентите на Литва, Латвия, Полша, че даже и японския президент Нагохито Нахимура заедно с първата дама на Япония - Спермолиза Миготочи? Все пак един японец е бил в РУСКАТА армия! Защо!? Даже бива и Ердоган да поканим,и турците имат принос за Освобождениито ни: оставили са се да бъдат победени! :D
367
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от САНк ПетербургСветия дух Възлага на МОсква да освободи+++Как точно е възложил ? С факс, писмо, имейл или СМС ? И да освободи викаш... от тогава ли анексирането му виакте освобождение ?
366
3
 
1
 
! Отговори
Буден гражданин преди 6 години
До от САНк ПетербургКакъв е тоя хан Петър?? Който освен всичко друго е прероден :))
365
0
 
3
 
! Отговори
тоалетен шампион преди 6 години
аз станах шампион с жокера "помощ от публиката" - кей джи би хипнози на агент от публиката, върху противниците ми.но каспаров, който е класи над мен, въпреки всичко - два пъти ме би пред цял свят!
364
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
руснаците да не бъдат допускани в България !!!!!
363
3
 
3
 
! Отговори
от САНк Петербург преди 6 години
Един от истинските синове на Хан Петър прероден в Русия става главен воевода.Ивестен е с името император Петър Велики.Светия дух Възлага на МОсква да освободи и защити огромни територии вкл православната дъга от МОсква през Киевска Русия,Бесарабия,Крим,Молдавия,Влахия,Србия,Греция,КИпр,Крит и Задунайска БОлгария.Освободени са и други ценни територии вкл Грузия и Армения.
362
3
 
0
 
! Отговори
От МОсква преди 6 години
След окупацията на Велики Преслав Киев въпреки огромния брой византииски шпиони и нагли диверсанти избили хиляди на Крещятик става основен център на Славяно БОлгарската култура и писменост.СЛед Киев МОсква е благословена от горе да пази тази Важна КУлтура.
361
2
 
7
 
! Отговори
Хубава приказка преди 6 години
Византийците много обичали да пишат с букви като Щ,Ж,Ш,Ъ,ь,Ц,Ч и пр.,затова решили да ги дарят на Русия. Но тя още не била създадена и те по неволя ги дали на нас със спешната заръка веднага да ги дадем на руснаците,щом те се появят. Нашите "славяни" обаче били корумпирани и забавили поръчението или се направили,че не са чули и задържали буквите за себе си,дори ги пратили на своите приятели "пра"Българите с машина на времето,която им ги доставила през неолита и объркала сметките на византийците.
360
2
 
0
 
! Отговори
От Киев преди 6 години
Заради продажници евреи от КИев срещу Преслав са насочени млади обсебени от бесове БЪлгаро славянски войни..Оставената на пост и молитви Преславска Войска ги посреща като БРАТАНИ..Обсебените от бесове водени от платени престъпници атакуват БЪлгарите и ги разбиват ..След окупацията на Южните БЪлгарски земи ХАнство БЪлгария се съхранява на север от река ДУнав.НА стари карти регионите там са обозначени като БЪлгария/вижте БОжидар ДИмитров
359
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е важно откъде са дошли Кирил и Методий. Важно е, че създаване на кирилица беше проект на българската държава.
358
2
 
2
 
! Отговори
тоалетен шампион преди 6 години
кога ме хване каспаров, все ме пляска в сицилианска защита
357
3
 
6
 
! Отговори
KING OF KINGS преди 6 години
Зависи на колко водки е бил тоя Карпов, защото и по-голяма простотия е можел да каже, ако е бил на повече.....
356
1
 
5
 
! Отговори
Хубава приказка преди 6 години
Византийците много обичали да пишат с букви като Щ,Ж,Ш,Ъ,ь,Ц,Ч и пр.,затова решили да ги дарят на Русия. Но тя още не била създадена и те по неволя ги дали на нас със спешната заръка веднага да ги дадем на руснаците,щом те се появят. Нашите "славяни" обаче били корумпирани и забравили поръчението или се направили,че са чули и задържали буквите за себе си,дори ги пратили на своите приятели "пра"Българите с машина на времето,която им ги доставила през неолита и объркала сметките на византийците.
355
3
 
0
 
! Отговори
От Преслав преди 6 години
Заради Светия произход на хан ПЕтър Велико Преславски са забранени всякакви военни действия ..Единствено НИшкия воевода избива голяма заразена с опасни болести католическа войска проникнала на негова територия на път за ЦАриград.Обезпечава се над 40 годишен мир.Новата опасна религия и липсата на войни пълнят ХАнството с опасни диверсанти и чужди шпиони.Великия ни Звезден Бранител ХАН ЮВИГИ ТЕРВЕЛ ПОследва ТАнгра на път за Юпитер с голяма свита.
354
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки руснак идва и започва да плюе по България. Путин се надсмя над българската азбука и пусна опорната точка че това е македонска азбука. За награда нашите клозeтни руски бърсалки като Радев и Йотова го поканиха да дойде на 3-ти март догодина и да ни набива руски простотии в празните бъларски глави, които знаят да повтарят глупостта че Русия освободила България. Русия дойде да пороби България и добре че беше Берлинският конгрес та озапти мераците на Русия за Задунайски територии.
353
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност кирилицата е гръцката азбука с няколко променени знака, пригодени за славянското звучене на езика ни.