Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС

Руснакът поднови напрежението между София и Москва за буквите ни
19 юни 2017 13:15,
686
Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС
Снимка: архив БТА

Премиерът Бойко Борисов отказа среща със големия шахматист и депутат от руската "Дума" Анатолий Карпов.

Министър-председателят върна госта от предварително уговорените разговори като ответен удар в поредния рунд за защита на кирилицата.

Повод за новото напрежение между България и Русия стана изказване на Карпов от днес, че в Русия се знае, че кирилицата е дошла от Византия.

Още по темата

Преди по-малко от месец пък руският президент Владимир Путин обяви, че кирилицата е пристигнала в Русия от Македония. Това предизвика сериозно напрежение между София и Москва, при което премиерът Борисов дори извика руският посланик у нас Анатолий Макаров за обяснение в Министерския съвет.

"Премиерът Бойко Борисов е отказал срещата, която трябваше да проведе днес с Анатолий Карпов заради изявлението му, че в Русия се знаело, че кирилицата идва от Византия", пише "24 часа".

"В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия", каза сутринта Карпов пред bTV. Той уточни, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена.

"Днешната кирилица е дошла в Русия от Балканите. Трябва да направим отделно предаване за историята, тогава България е имала големи териотирии, днес е по-малка страна", обясни още руснакът.

Анатолий Карпов е у нас по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров. В петък шахматистът-депутат се срещна с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Днес в програмата му бе и среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

"Добрите чувства между българския и руския народ са факт, но това не може да промени историята, че именно България дава азбуката на славянските народи", каза след разговорите обвинител №1.

Цацаров обаче обясни, че по време на срещата си с Карпов не са обсъдили въпроса с кирилицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


686
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капров да бъде обявен за персона нон грата !
351
2
 
4
 
! Отговори
От ПЛИска С уважение преди 6 години
БЪлгарския ХАН нарежда да се създаде нова ЦАрска Азбука. От ХАнството са изгонени всички чужди шпиони вкл византииски свещеници.В Охридско са обучени тайно няколко хиляди БЪлгарчета . С тяхна помощ е обезпечена охрана на БЪлгаро славянската вече държава от нагли чужди шпиони и диверсанти.След като СИмеон получава от своя приятел РОман пред портите на Цариград титлата кесарЗапочва Златен Век за БЪлгария от Хърватия до река ДОн..
350
5
 
8
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Редно е на Карпов да му се посочи пътя за Истанбул - днешна Бизантия.
349
3
 
6
 
! Отговори
Тошеца преди 6 години
... и не само са били учени, завършили (а Кирил Философ е и преподавал в нея) Магнаурската школа, а и са били от висш аристократичен произход, баща им е бил управител на Солун. А по майка, както казах, самите исторически източници казват, че е българка. Даже наскоро добре известния руски генерал Решетников, който е историк по образование, сам го каза това по телевизия "Царьград". Така, че не слушайте какво ви казват разни македонисти и сърбомани... Имаме велика история, затова са тези нападки.
348
5
 
13
 
! Отговори
до 408 преди 6 години
Като Карпов е леганда и познат в цял свят ,не е лошо да вземе да се образова,защото става за смях.
347
2
 
3
 
! Отговори
От Солун БЪлгари преди 6 години
Много интересен е паметника на майка БЪлгария до събора Света София в Киев.ХАнство БЪлгария не допуска на своя територия Кирил И методии тръгнали да покоряват славяните като важни византииски пратеници.След смърта на двамата обаче родните им земи влизат в състава на Велико ни ХАнство.България се слави и досега като БЕЗ ДАНЪЧНА територия.Носената от техните ученици ГЛАГОЛИца доказано е увреждала съзнанието на ученици принудени да я рисуват и четат.
346
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите деца ще латинизират писмеността.Няма лабово.Нашето поколение най много следващото ще устискат.Кирилицата е последната желязна завеса пред нас към света.На мнозина няма да им хареса,но просто няма няма как.Ние горе долу сме си хванали пътя...
345
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Анатолий Карпов е легенда, позната в целия свят.Питам се тоя Тиквата кой беше?"Не знам кой наричаш "тиквaта". Иначе браво на Борисов, защитава българските интереси пред Русия и антибългарина Карпов.
344
2
 
11
 
! Отговори
Карпов преди 6 години
Ми не трябваше да пия лосиона от хотела преди интервюто. Следващият път ще го пия след това.
343
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сидеров е троянски кон на Путин. Борисов трябва да разбира това. Кирилицата беше създадена като обединяващ фактор в новата държавна формация на балканите, съдадена от протобългарите и славяните. Нито Византия нито Европа са успели да унищожат този обединение.
342
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прости бълари, разбрахте ли че няма никаква кирилица има византийница и македоница. Следващият руски нахалник дошъл да осквернява Бълария ще твърди че има само русначица.
341
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 408Което не му пречи да е враг на България.
340
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стига с тези глупости, че руснаците ни били освободили от турско робство! Такова нещо НЯМА! Руснаците са действали само и единствено следвайки собствените си интереси (не зачитайки българските такива) като тяхната цел е била заграбването на вече заграбени територии от Османската империя! Замяната на едно робство с друго не е никакво освобождение! Близо 50 годишно комунистическо/руско/болшевишко робство е в било пъти по-тежко и вредно за България, отколкото 600 години турско робство! Факт!
339
1
 
1
 
! Отговори
боклуци преди 6 години
До Stefkaвсякъде другаде, но не и в българия!!!
338
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
невежите управляващи искат да бутнат полуразрушеният паметник пред ндк
337
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦИТИРАМ .386.....Ако някой се смята че не е българин само заради това че дедите му са живели 500 год в османска империя и 200 год във византийска, то аз се чувствам истински Българин независимо от цитати на чужди вражески автори не един път яли бой от българите.
336
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично великоруско поведение. Вместо отлагане на срещата с Карпов, трябваше да бъде изгонен от България както на времето глупакът Жириновски беше изгонен от Иван Костов и да му бъде забранено да стъпва в Европейския Съюз. Това най-добре лекува великоруският шовинизъм от който са болни 86% от руснаците включая и дребноразмерния им вожд.
335
7
 
4
 
! Отговори
МАТ с пешката преди 6 години
абе Садат преговаря с тези дето му избиха толкоз много челядабе наследниците на Хитлеф преговарят с руснаците дето му навреха пикальото у акал*отоабе американците с жиетнамцитекубинците с американцитетуците с арменците...а нашиту Тиква нема смелост да застане зад един диказан и бивш шахматен шампион да си направят по снимка и айде кой от къде е!Тивету нал е чело книгата Пипонду а углавен герой Кратунту било имало спец диплоМАТически подходда ама МАТ-о му го изврте Анатолий
334
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е реалната руска политика към България - фалшифициране на историята и финансови измами и източване на икономиката ни.
333
4
 
6
 
! Отговори
До N 393 преди 6 години
Писано и казано е , че св. Климент Охридски създава кирилицата в Преславската Книжовна Школа !!!!!